4721 аборта са направени у нас по време на извънредното положение

2618 от тях са извършени по желание
12 авг 2020 14:08, Нели Христова
53
4721 аборта са направени у нас по време на извънредното положение
Снимка: Pixabay

Общо 4721 аборта са направени по време на извънредното положение в страната в периода от април до юни. Най-много те са в столицата София - 739, следвана от Пловдив – 436, а на трето място се нарежда Бургас с 329 прекъснати бременности.

При жените над 30-годишна възраст начело е Бургас с рекорд за извършени аборти по желание – 141 за три месеца, пишат от БГНЕС.

Абортите при момичета под 15 години само за три месеца са 25, като три от тях са извършени по желание на тийнейджърките – по една в Силистра, Стара Загора и Хасково, а 9 от процедурите са по медицински причини.

От всички аборти, регистрирани по време на извънредното положение от април до юни включително, 2618 са извършени по желание, спонтанно бременността си са загубили 1478 жени, а терапевтични аборти са извършени на 3242 българки.

От абортите по желание 239 са извършени на момичета между 15 и 19-годишна възраст, като най-много те са в София – 32, в Пазарджик – 22, в Стара Загора – 20, в Добрич – 21, и в Бургас – 15. Във Варна, Силистра, Сливен, София област и Хасково по 11 тийнейджърки до 19 години са прекъснали доброволно бременноста си.

Във възрастовата група над 30-годишна възраст са извършени най-много аборти от общия брой аборти по желание в страната – 1211, като за първи път в класацията Бургас е на първо място в със 141 прекъсвания на бременноста. Според данните на Националния център за обществено здраве и анализи за второ тримесечие на годината на второ място по най-много аборти по желание след Бургас се нарежда София – 121, след това е Добрич – 90, а трети е град Пазарджик с 85 продецури.

Спонтанни аборти са направили общо 13 деца под 15 години, а по медицински причини са прекъснати общо 12 бременности във възрастовата група до 15-годишна възраст.

Спрямо миналата година по същото време, обаче, общият брой на абортите през второто тримесечие на 2020 г. е намалял, което може да бъде обяснено с ограничения достъп до лечебни заведения.

През същия период на миналата година са извършени 5338 аборта, от които 3319 са били по желание, като най-много прекъснати бременности са регистрирани в София, следвана от Бургас, Стара Загора и Пазарджик.

Статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи включва само данните за официално извършените аборти в регистрирани медицински заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са тия жени да се запознаем
43
1
 
1
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
Дай кординати и ще забременееш, кой знае и още деца да имаш ако децата никоа не са достатъчни
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ако забременее бих го махала при наличие на две деца, но се надявам да не ми се случват повече бременности, то останало и секса да спрем, не стига че в живота няма много удоволствия...
41
1
 
1
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
До 29За пети път
40
1
 
1
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
До АнонимнаА мъж търсиш ли си, ако да дай кординати и може да си бременна за четвърти път
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умираща нация!
38
0
 
3
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Секс да има а и това не е вярно,че е убийство ако е аборт в началото , убийство го наричат някой дето някоя не им е пуснла :))))Жените знаят вече да избират мили мъже. и може и да родят даже ако са щастливи кой знае.
37
0
 
3
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Жените знаят и вече правят страстен секс, само с мили мъже и ако са щастливи може и да родят даже:))))
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кординати може и да доведеш някоя приятелка също
35
1
 
1
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Искаш ли чевърти път да си бременна остави корадинати
34
2
 
7
 
! Отговори
роза преди 3 години
В съвременния свят има достатъчно контрацептиви и всеки може да се пази,стига да иска.Интелигентният човек планира колко деца да има и колко може да отгледа,а не се оставя да го командва природата.
33
5
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 3 години
Ми като не искаш деца, вземи мерки да не забременяваш, мапатко.Хем няма да си съсипваш здравето..За угризения дума не казвам - ти няма да ги имаш.
32
0
 
5
 
! Отговори
До Иван преди 3 години
Да, при бай ти Тошо имаше един период, в който абортите бяха забранени.Жените ходеха при разни бабички, дето са махали децата.Лично познавах жена, която умря при тази манипулация.Други се мъчеха да абортират с хинин.Малко успяваха, повечето раждаха увредени деца и ги оставяха в домове, където никой не можеше да надникне какво става там.Все пак имаха персонал, който разказваше за ужасиите.Толкова за любимеца ти.Дете се гледа с любов и желание. Не го ли искаш, не допускай да стане.Изключвам случ
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мдааа, когато в София само мястото за пералнята ти струва 4000лв това е резултата.
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тази криза платената любов процъфтява !Нормално е при липса на икономика, младите да предлагат плътта си - отдавна висшето образование и уменията не струват пет пари в скапаната ни страна !!!Ценят се "връзките" и да си нечия любовница на шефа ! Ами другите ?!
29
16
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 години
по бай Тошово време бяха забранени, и имаше деца ! Сега има обикалящи по държавите *** торци, снимащи си краката и яденето във фб !
28
10
 
9
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Три аборта имам и пак съм бременна! Никой от вас неможе ми забрани! Децата изкат грижи и пари!
27
11
 
12
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До 123456Какво е в душите на тези жени ли?!Абортът, ако не се налага по медицинкси причини си е УБИЙСТВО и то от най-гадните - на БЕЗЗАЩИТНО ДЕТЕ !!!Вие да не си мислите, че човек се"ражда", когато излезе от майката ?!
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Байрака-горе!
25
5
 
12
 
! Отговори
123456 преди 3 години
Защо се бъркате в живота на хората с *** коментари! Никой от вас не знае мотивите, които са довели до аборт по желание. Не знаете, какво е в душите и семействата на тези жени!