Проф. Витанов: Епидемията в България бавно се свива

Достигнахме плато през август, но септември ситуацията може да се промени
12 авг 2020 08:55, Нели Христова
29
Проф. Витанов: Епидемията в България бавно се свива
Снимка: Pixabay

Базовото репродуктивно число на коронавирусът в България е 0,95, тоест е под 1. Това показва, че епидемията много бавно се свива. Броят на хората в България, които са се срещнали с коранавируса, расте бавно и в момента е около 110 000. Това съобщи пред БНТ математикът проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН.

Още по темата
Той припомни, че през юли е очертал четири възможни варианта, като два са били малко вероятни.

"Единият, които се завъртя в медиите към края на миналия месец, беше 20 000 - тоест 14 000 в края на август и 20 000 в края на септември. Този вариант е пресметнат при 1,200 млн. българи, които не спазват мерките", обясни проф. Витанов.

Той допусна, че в края на месец август заразените с COVID-19 ще са към 16 000.

"Достигнахме платото за август, но идва септември и тогава отново ще се възможни няколко сценария", подчерта математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
12
 
15
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Професор Николай Витанов е Доктор на математическите науки, Доктор на естествените науки, Доктор по физика.Факултета по механика, в висшето човешко знание, решава задачи и моделира с висша математика сложни процеси (механика на флуиди напр.). Коментара ти е неуместен, а и подозирам, че зад понятието механика си представяш само ремонт на машини.
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово и безконтролно разпространение на ковид, бе стопирано с мерките и информационната кампания на НОЩ. Народонаселението малко или много съобразява действията си, и това е причината, днешните нива да са контролирани и сравнително ниски. Платото е моментно, а фактори които да повдигнат нивото от 200 -300 установени, за момента няма. За това очакването за друго ниво, е след началото на присъствена учебна година.
3
10
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН??Що не дадете думата на някой от Института по културно наследство следващия път?
2
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, не се свива. По-скоро масово се кара на крак вируса, защото от една страна на хората не им се дават 120лв за тест, от друга трябва да работят, за да има за сметките и ги е страх да не ги карантинират. Гаранция, че ако тестовете са безплатни и на всеки заразен му се покриват болничните на 100% - все едно си взима заплата, на ден ще има между 500 и 1000 новозаразени. Така ще спре безконтролното му разпространение, защото в момента никой не мисли за околните.
1
12
 
15
 
! Отговори
Е ама как така преди 3 години
Няма ли да се мре масово?Нема да изпълним плана на лойко?Един нормален професор, намери още няколко и идете да влеете ъкъл в оня тиквун, оф то на тоя не е възможно, извинете.