Глобата стига 8000 лв., ако крием данни от НАП

Ще се плащат първо най-старите актове на КАТ
14 авг 2020 07:00, Елка Василева
73
Глобата стига 8000 лв., ако крием данни от НАП
Снимка: архив, БГНЕС

Много сериозни глоби, които стигнат до 8000 лв., ще бъдат налагани на граждани и фирми, които се опитват да скрият информация от НАП или не оказват съдействие на данъчните. Това предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите, пише „Труд“.

Глоби от 500 лв. до 1000 лв. ще бъдат налагани на търговци, които не оказват съдействие на данъчните или възпрепятстват упражняването на правомощията им.

Това например означава да не дадат счетоводните книги, да не отключат сейфа с парите или да не допуснат ревизори в склада. Сега глобите за тези нарушения са от 250 лв. до 500 лв., но с промените се предлага да бъдат удвоени. При повторно нарушение се предлага глобите да бъдат между 1000 лв. и 2000 лв.

Изключително ниските санкции в момента стимулират търговците да предпочетат налагането на глоби пред угрозата от определяне на реално дължимите от тях данъци, гласят мотивите.

Ще бъде въведена и глоба за неспазване на изискванията за съхранение на счетоводна и търговска информация, както и всички други сведения и документи от значение за данъчното облагане. Едни от най-честите нарушения на фирмите е несъхраняване и манипулиране на информацията, която е от значение за определяне на дължимите налози, пише в мотивите.

Търговците с голям оборот съхраняват счетоводната си информация в електронен вид, което позволява по-лесно да бъде направено резервно копие. Затова проектът предвижда фирмите, които не спазват сроковете за съхранение на информация, да бъдат глобявани от 1000 лв. до 5000 лв. А за тези, които използват електронни архиви, глобата да бъде от 3000 лв. до 8000 лв. При повторно нарушение глобата за изгубени хартиени архиви ще бъде от 1500 лв. до 7000 лв., а за липсваща електронна информация - от 4000 лв. до 11 000 лв.

С промените в ДОПК се предлага и промяна в последователността на погасяване на задължения, които са дадени на НАП за събиране, като най-често това са глоби на КАТ. В момента преди да започне принудителното събиране, човек може да избере кое задължение да плати първо. Така за най-старите глоби може да изтече давността. С промените при всяко плащане първо ще бъдат погасявани най-старите задължения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 46''Аз съмвем изгубих вече, какво трябва да правя. Какво да съхранявам, как да съхранявам. Говорят се некви рвботи.''Искат да ти кажат,че както и да се въртиш ГЗ все ти е отзад!Ще намерят за какво да се хванат винаги!За тях изрядни НЯМА!Запомни го това.Все си без шапка!
46
0
 
7
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
Питай длъжниците с милионите как го правят.Уфф, забравих, че за тях има други закони.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахаха. Статия от 2014г: държавата има над 2,1 млрд лева от глоби които не може да си събере. Ко прайм? И 1 млн да направите като не си ги събирате каква е ползата? Единственната държава и затова сме блатото на ниво Сомалия.
44
1
 
17
 
! Отговори
бай Тодор преди 3 години
А в чекмеджета пачки евро може ли да се съхраняват и колко ще глобата ако не подаде инфо. на НАППитам за един министър.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съмвем изгубих вече, какво трябва да правя. Какво да съхранявам, как да съхранявам. Говорят се некви рвботи.Немогст ли да направят и по категории да опишат кратко и ясно това и това. Аман от простотии
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тази криза на запад се чудят как да помагат на фирми и хора, тука тези чирбаджии само гледат да събират такси. Ше ви се не види и на м алоумниците.
41
4
 
4
 
! Отговори
коко преди 3 години
този борисов и кабинета му са едни *** или големи крадци и екслоататори на роби.Какво зназчи глоба от 8000 нищо пара ,при мен при укриване на данъци ги ловят по пътищата взимат им всичкото имущество дори и ако е на името на жена,деца и т.н. след това влизат в кауша за дълго време.Но хората живеят нормано,пътища огледало осветени магистрали,болниците работят без изнудване от доктори и сестри.Мислех си кога този човек ще направи такива промени за да може българинът да се нариче човек НО няма д
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39Абе то няма лошо държавата да си събира дължимото.Обаче замисли се защо хората не искат да си плащат данъците.В Дания например са едни от най-високите данъци, но укриването на такива е абсолютна рядкост, хората си декларират и плащат съвестно. Обаче... тук идва интересното:Дания е най-социалната държава в Европа.Там имаш достъп до информация за какво се ползват средствата от данъци,но дори и без нея е видно:стипендии за учащите, без оглед на доход, поддържана инфраструктура и още
39
1
 
2
 
! Отговори
Съгласен преди 3 години
До ROSENИстината боли!
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само със солени глоби ще се оправят нещата. Много години липсват за пенсия на хората, от частните фирми, които не им плащаха осигуровки, защото нямаше глоби.
37
1
 
3
 
! Отговори
ROSEN преди 3 години
До до 27 росенчо,Аз не съм Ви обиждал. Явно Вашето възпитание е такова. Беше се срам, защото съм Виновен. Но типично по бългрски - повечето наши сънародници не признават вината си, а винаги друг им е Виновен. Или и тука бъркам? Служител като закъснея за работа, и го питаш защо, отговора е: и Пешо закъсня вчера. И още един въпрос: Вашите приятели били ли са виновни за грешката?
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е държавата да почне да си събира вересиите.
35
2
 
13
 
! Отговори
НАП ГЕПИ ПАРИТЕ преди 3 години
До Анонимента бизнесмена не плащал - Вие къде работите гугутко..., как се пълнят 100 млрд бюджет, да не би от КОЙ? Хубаво е да си гугугтка, но не и толкова ....наивна...това са ГЕРБ опорки! Та обраха парите от СТРАНАТА и ХОРАТА - вкараха ги в БЮДЖЕТА и виждате какво става като ги крадат 10 години - повсеместна мизерия....
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
глобата се вдига драстично, ама не за да стресне нарушителите, а за да могат тези 500 от сега които се плащаха, да се взимат от данъчните като решат да ти пишат акта за 8000. Големи глоби голяма корупция, то това и децата го знаят. И ще има по катаджийски..И ко прайм ся....
33
3
 
3
 
! Отговори
до 27 росенчо, преди 3 години
Росенчо, клакьорче мамин, явно си такъв защото аз ти дадох пример с БГ и Германия, а ти ми даваш примери как си бил с наведена глава и си много благодарен ,че не са ти я отсекли. Типично по български. Преклонена глава сабя не е сече. Срам ме е от такива като теб.
32
1
 
15
 
! Отговори
мутроикономика Б.М.Б преди 3 години
До Анониментака е с водата, овцете, птиците, прасетата, зеленчуците и т.н. Убиваш производителя, конкурента - правиш внос, ВЗЕМАШ ЕВРОСУБСИДИЯ и обясняваш колко си умен, съобразителен и печеливш, а останалите са прости и неадекватни... и не разбират - гарантирано от ГЕРБ! Те загробиха България - навсякъде вече е западнало... МУТРИ ВЪН!
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кога НАП ще увъзмезди ощетените от изтичане на лични данни. Там нещо толкова очевадно се замаза под масата, че даже и ше най голяматафката им с наглост не си подаде оставката а се скри в .отпуск.
30
0
 
16
 
! Отговори
дед Мароз преди 3 години
А ако НАП НЕ крие данните от никого, каква е глобата?Или този случай по-добре да го забравим?
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рекет и изнудване с сила и репресии това е държавата на мутрите
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време е имало наказание бой с пръчки ако нямаш да платиш ама са го премахнали защото е жестоко макар и справедливо.Днес които има пари плаща глоба които няма пари нищо не му прави никои. А той гласува!