Мутафчийски: Да загубиш живота си, за да спасиш друг, е рядка саможертва!

ВМА отбеляза Деня на спасението
14 авг 2020 16:45, Красимир Ангелов
48

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза Деня на спасението в памет на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти.

Още по темата
В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

За съжаление, към черните списъци през 2020 г. добавяме и имената на четирима лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот, отбелязват от ВМА.

"В този ден, в който отдаваме почит на всички, които са загубили живота си, за да спасят друг – не само лекари, имаме 7 души медицински лица, загинали при такава ситуация. Това е изключително рядка саможертва и днес нашият поклон е именно към тях", коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н.

Той отчете, че във време, в което наблюдаваме девалвация на ценности, жестовете като дарителство, доброволчество и това да изложиш живота си на опасност, не бива да останат незабелязани.

След церемонията генерал-майор проф. Мутафчийски изказа своята лична признателност и отличи със сертификати за благодарност доброволците, които които по време на извънредното положение помагаха на екипите на ВМА в битката с COVID-19.

"Вие се отзовахте в най-трудния момент, не само за Акадамията, но и за цялата държава. Ние никога не забравяме нашите приятели и хората, които са дали, а вие дадохте много. Вие дадохте сърцето си за нас и да знаете, че и нашето сърце е ваше", подчерта началникът на ВМА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
13
 
! Отговори
Хах преди 3 години
До VПлиткоумен, цял свят не може да се справи с тоя вирус. Имаш мозък само да пазиш равновесие
18
13
 
9
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Време е и Мутафчийски да се саможертва с живота си за благото на България.
17
5
 
11
 
! Отговори
Генерала преди 3 години
Защо се напъвате да коментирате нещо, което не разбирате?
16
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой път съдбата си прави странни шеги. Не пожелавам на никой от хейтърчетата тука да закъсва здравословно толкова, че да му се налага да легне под ножа в ръката на тоя човек. Щото тогава ще разберете какво е наистина да се молиш за живота си.
15
6
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Ако българската армия бъде атакувана с бактериологично оръжия как ще се оправи като не могат с един вирус да се оправят ??? Не че се съмнявам у смисъла от съществуването на армията ни .Само питам .Трябва да се провери готовноста на армията ни да реагира на нападение с бактериологично оръжие .Като стане нещо такова трябва да се реагира по летищата и болниците ,а не да се затваря държавата. Вирусолозите да кажат ква е опасноста и за кои групи .
14
10
 
1
 
! Отговори
До Христо Христов преди 3 години
До Христо Христов Може да се гръмнеш.... ходи се крий под масата с маска...
13
5
 
11
 
! Отговори
д преди 3 години
На всички ***, дето не вярват във вируса да погледнат статистиката на НСИ за умиранията по седмици и да видят какво се случва юли месец. Особено последната седмица.
12
6
 
22
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Отникъде не се появил , ***. Просто днес пред ВМА се почете паметта на загиналите медицински работници и мисирките са го налазили. Човекът не търси евтина слава.
11
17
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
този упорито вдъхваше сериозни съмнения у слушателите си още докато беше УНИФОРМЕНИЯ началник на "НОЩ"..Съмнения за това доколко психиката му е адаптирана към ..фуражката и еполетите му..Носенето на генералска униформа НЕ те прави генерал!..Всеки портиер на Хилтън изглежда по-впечатляващо от тоя....но,и там си имат некви правила,спазват си ги..
10
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да загубиш живота си заради някой друг е рядка простотия.
9
5
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Прав е, но е глупост да загубиш живота си заради де6ил, който сам не си го пази.Затова, който не спазва мерките, да подписва декларация, че не желае да бъде лекуван.
8
11
 
15
 
! Отговори
V преди 3 години
Тоя е феномен . Коремен вирусолог . Няма такова животно по света. Цялата ни армия е от такива .Феномени .
7
8
 
17
 
! Отговори
до 1, 2, 3 и следващ преди 3 години
ей затова сме на това дередже, кога загубихте елементарното уважение към живота? защото лекарите, загубили своя живот, за да спасят вас, ваши близки или приятели най- малкото заслужават да не скверните статия, посветена на тях с глупостите си! заслужаваме си държавниците и никой никога няма да ни спаси, докато не си върнем ценностите, толкова сме оскотели, че еволюционно повечете животни стоят на това племе българско. ако ни видят сега Левски сам щеше да надене въжето, а Ботев да си тегли куршум
6
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Саможертва е да поемеш риск доброволно и без заплащане. Изброените случаи са ТРУДОВИ ЗЛОПОЛУКИ.
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пенчо:Човека на почивка бил в Гърция от там излезе хахаха
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пенчо*** е пл.змодий
3
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
П.А.Л.Я.Ч.О..
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахааа ***..
1
15
 
11
 
! Отговори
Пенчо преди 3 години
Откъде изпълзя този ***? Нямаше го 3 месеца по тв.