Повторно затваряне на икономиките ще е пагубно, предупреждават експерти

Най-вероятно ще трябва актуализация на бюджета
14 авг 2020 11:25, Ния Христова
47
 
Държавата анонсира, че ще предприеме нови икономически мерки за подкрепа на бизнеса, ден след като премиерът Борисов обяви след заседание на МС, че ще потекат и солидни финанси към сферата на образованието, здравеопазването и социалните грижи. Оправдана ли е тази проактивност и има ли държавата реален план за овладяване на кризата? 
 
"Най-вероятно трябва актуализация на бюджета, защото имаме промяна в няколко данъчни ставки. Това променя приходната част на бюджета. Очаква се промяната да се случи вероятно в третото или четвъртото тримесечие", каза за Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.
Още по темата
"България разполага до момента с 22 млрд. приходи по консолидираната фискална програма. Не виждам защо да се прави консолидация, има гласувана и възможност за държавен заем от 10 млрд. лева. Може да се окаже, че ако сега се направи промяна, тя няма да е актуална през третото тримесечие", коментира финансовият журналист Петър Илиев.
 
Според него половината от мерките покрай коронавируса трябвало да бъдат предприети още миналата година. "Всички мерки, с изключение на "60/40", са недостъпни за огромната част от бизнеса заради огромната документация", отбеляза Илиев.
 
Иванов обясни, че се очаква 20% спад на българската икономика за второто тримесечие, което може да се компенсира донякъде с ръст през третото и четвъртото тримесечие, а туризмът ще реализира 10-20% от това, което е било през миналата година. "Индустрията се съвзема, но бавно, очаква се една трудна есен - ръст на безработицата. Зимата също ще е тежка, много е важно как ще се развие здравната ситуация", добави изпълнителният директор на АИКБ.
 
Двамата са на едно мнение, че повторно затваряне на икономиките би било пагубно. Добрин Иванов подчерта, че малка част от анонсираните 5 млрд. не са били реализирани. 
 
"Мярката за малките предприятия не беше обмислена добре, а администрацията не беше подготвена. Не се въведе опростеното усвояване на средствата", смята изпълнителният директор на АИКБ.
 
Финансовия журналист Петър Илиев смята, че няма как да се копират мерки от Германия в България, тъй като германската икономика е базирана на износ."Защо не се ползват активно средствата, заложени в бюджета, за капиталови разходи?", попита той.
 
"Договарянето с търговските банки се забави. Мерките, които бяха предложени вчера от министъра на икономиката, бяха обсъдени", добави още Добрин Иванов.
 
Петър Илиев прогнозира, че половината от отложените кредити ще се превърнат в "лоши", тъй като липсва рефинансиране. "Българската икономика е базирана на вътрешното потребление, а то не е пострадало сериозно. Антикризисните мерки затова и са насочени към стимулиране на вътрешното потребление", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с измислени мерки, които реално са недостъпни!Дайте реални пари и облекчения!
24
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте пари бе! Дайте реални пари на хората! Като навсякъде по света!
23
6
 
41
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
До Анонимен"По добре да фалира икономиката отколкото здравеопазването - това е самата истина!"Вие май трудно мислите с главата си, господине. Без икономика, за какво здравеопазване говорим? Без икономика няма здравеопазване, няма образование, няма и мир. Има само глад, мизерия,бунтове и мародерство.
22
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак празни приказки, на хора от които не зависят тези решения. Но защо си мислят, че тези които вземат решенията, не са предвидили и подобен вариант.Такива само запълват медийното време в явно прекалено многото такива предавания. И мащаба на прогноза, му е късо умен. Може ли да си представи трудов колектив, от 100 човека, в който 20 тежко болни, 5 умират, без ръководството да вземе мерки.На 5, 6 тежко болни, и един пътник, този колектив просто не отива на работа, поради инстинкт за самосъхран
21
2
 
39
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Ако пак тръгнат да ни заключват, тогава вече и аз ще изляза на не особено мирен протест, а с брадва, вила, коса, бухалка или каквото там подходящо сечиво намеря за вземане на министерски глави.
20
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия която е с най-силна икономика в Европа спря да функционира за няколко месеца и още не може да се съвземе, а тук *** се правят на остроумни и компетентни.Вируса и грипа зимата ще блокират всяка икономика... Бедна ви е фантазията, какво предстои.
19
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре да фалира икономиката отколкото здравеопазването - това е самата истина!
18
0
 
47
 
! Отговори
44 преди 3 години
До Чиновник, я пак си помисли! Това, че голяма част от хората бяха заключени по домовете си без работа, доход и препитание .... дали не е заключена икономика? Това, че имаш спад на БВП? Това, че имаш увеличение на безработицата? Това, че много компании намалиха заплатите? А, извинявай. Вие на държавна хранилка не го усетихте! ***, които за 5 лв работа не вършат не били усетили нищо! Ами как ще усетиш? При вас така или иначе заплатата си върви!
17
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да се случи няма да стане по зле от виденовата зима и икономиката няма да стане по зле от по времето на Костов. Та, българите сме свикнали, да му мислят оядените европейци и американци.
16
0
 
37
 
! Отговори
do 8 преди 3 години
всеки човек си има начин на живот и виждания за него. не може всеки да е предобрил фирмаджия като теб и да кисне по 16 часа в непроветрив претъпкан офис пред компютър и ходещ като зомби към вкъщи живеещ за едната събота. те също си плащат данъци, колкото и на теб ти ги плаща фирмата, в която си.
15
2
 
48
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Да кажеш на квартална кръчма и някъв бордей че са икономика - е това вече е неграмотност :D D:D
14
8
 
50
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Икономиката не е била затваряна. Заведенията и хотелите не са "икономика".
13
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То па една икономика в България, та сме седнали да се вайкаме за нея.
12
0
 
33
 
! Отговори
У преди 3 години
Да се обеси.
11
4
 
41
 
! Отговори
V преди 3 години
Тиквата се опитва да изкопае дупка в бюджета. Раздава пари които ги няма и на края на годината ще каже че трябва заем .Честити на данъкоплатците. Тоя ще ни разкаже играта. Лукашенко не въведе никакви мерки и го преизбраха с 80 % .Тиквата затвори икономиката да се подмаже на запада и трябва някой да го гръмне .Баси цирковете дет направи тоя .А сега ще наказва народа.Ми ние ли затваряхме бизнеси ве ?
10
0
 
43
 
! Отговори
Така е преди 3 години
Аз работя в предприятие, в което работят около 700 човека. Не сме спирали да работим, производството върви, готовата продукция се продава, материали за да работим пристигат постоянно от чужбина. Между другото, работим с материали най-вече от Италия и Китай. А да, за протокола - един заразен няма при нас с коронавирус. И хора със симптоми нямаме също. 700 човека. Интересно, нали?
9
0
 
36
 
! Отговори
Не е тайна преди 3 години
Не е тайна ,че от затврянето на икономиката се възползваха най-добре програмистите.Първо че всеки сегмент от икономиката който можеше да мине онлайн - мина. А това са още клиенти , пари и възможности за програмистите.Второ ,че за тях не беше никакъв проблем да работят по време на карантина - при това с намалени разходи.Програмистите са т.н. елит срет ИТ специалистите - и налагат своето цифрово робство над хората. Предлагат първо проблеми и после продават решения. Искат всички да са зависим
8
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пагубно в краткосрочен, и заздравяващо в дългосрочен план. Евентуално в един момент целият персонал на бордеи, дискотеки, фитнеси, хотели, кръчми, барове може да почне да работи нещо по-продуктивно в индустриалната сфера или в сферата на услугите на компютър от вкъщи.
7
0
 
36
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
До смяхНормално, то отдавна реве че следващите месеци щяли да бъдат изключително тежки. Но хората разбраха че месеците ще са тежки за тях. А той искаше да каже за неговите си месеци. И както преди време каза - "Аз съм пр0ст и вие сте пр0сти. Затова се разбираме."
6
1
 
37
 
! Отговори
смях преди 3 години
На Бойко тая простотия ли му дойде на акъла. Да се спаси от протестите с блокади.