Домашната лютеница по-скъпа от миналата година - с 60 ст. за бурканче

Тя струва повече и от купешката, но в нея няма консерванти и нишесте
17 авг 2020 07:08, Елка Василева
75
Домашната лютеница по-скъпа от миналата година - с 60 ст. за бурканче
Снимка: архив, БГНЕС

Поне 2,40 лева излиза домашен буркан лютеница с големина около 300 мл. Това показват изчисления на “Труд” по цените на едро на зеленчуците за последната седмица, публикувани на сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според данните цената на любимата на българина зимнина ще е по-висока спрямо миналата година. При рецепта, която включва 10 кг червени чушки, 4 кг патладжан, 7 кг домати, чаена чаша олио, 3 супени лъжици сол, черен пипер, захар и кимион на вкус от сместа излизат около 12-15 малки бурканчета.

Общият бюджет според цените на зеленчуците и другите необходими продукти излиза около 35 лева или 2,40 - 2,90 лева за буркан.

В случай, че не разполагате със стъклените съдове от предходни години, трябва да добавите около 10 лева отгоре и тогава лютеницата излиза от 3 до 3,75 лева за буркан.

Предвид няколкото часа усилия цената не е много по-различна от тази в магазина, за сметка на това сте сигурни, че продукцията не съдържа оцветители, консерванти, завишено количество захар, картофено нишесте или царевично нишесте, каквито присъстват в повечето купешки марки лютеница.

Според браншовия стандарт за добавяне на нишесте то може да е до 2,5 на сто от съдържанието на бурканчето с лютеница, което купувате от магазина. Най-евтината лютеница на промоция в магазина излиза около 1,20 лева за бурканче.

Ако искате да направите зимнината по-изгодно, можете да изчакате с направата й до септември, когато се очаква, че цените на чушките и доматите ще бъде още по-ниска.

През последната седмица обаче червеният пипер е поскъпнал с близо 10 на сто на едро и се търгува средно за 1,87 лева за килограм. В средата на август миналата година цената на чушките е била между 80 ст и 1,40 лв./кг. Доматите пък през този период на 2019 г.- са се търгували от 1,20 до 1,60 на килограм, докато тази година на едро вървят средно по около 1,50 лв./кг. Цената на патладжана в момента е левче за килограм. При тези цени през миналата година направата на бурканче домашна лютеница е струвала около 1,80-2,25 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
17
 
! Отговори
До анонимен 4 преди 3 години
Не знам 6 лева ли е новият праг на бедност но бях на борсата и ми даваха по 2.40 лева на ден.(при положение че съм се осигурявал на 2300лв. ..НО преди по малко от 3 години съм бил на борсата и затова не ми плащат на 230 осигуровките които съм внасял а 2.50 лева....на ден!)...корава работа - 21 ви век!
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 20 кг продукти да изкараш 15х300гр(4.5кг) , малко не ми се вярва. С много зор доматите може да жи направиш от 10 до 3 кг, но пиперът почте не губи тегло, патладжанът пък хич, та тези от учЕни глАви , първо да спретнат една лютеница, че после да пишат
3
0
 
12
 
! Отговори
Майстор... преди 3 години
На дърва, в плоска тава...за 3 часа + се сгъстява прави се от истински домати, (не от доматена паста или пластмасови червени пестицидни топчета). Пипер, люти чушки, и .....и.....и....... Добавят се няколко подправки ...ине голямо искуство... Традиция ..не е нещо което можеш да прочетеш в интернет и да направиш. Вече самите продукти липсват.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Десет бурканчета - 6 лева. Колкото новият праг на бедност. Всичко е точно.
1
1
 
26
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Домашна лютеница е ти да си я направиш. Онези не са домашни дето се продават.