Домашната лютеница по-скъпа от миналата година - с 60 ст. за бурканче

Тя струва повече и от купешката, но в нея няма консерванти и нишесте
17 авг 2020 07:08, Елка Василева
75
Домашната лютеница по-скъпа от миналата година - с 60 ст. за бурканче
Снимка: архив, БГНЕС

Поне 2,40 лева излиза домашен буркан лютеница с големина около 300 мл. Това показват изчисления на “Труд” по цените на едро на зеленчуците за последната седмица, публикувани на сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според данните цената на любимата на българина зимнина ще е по-висока спрямо миналата година. При рецепта, която включва 10 кг червени чушки, 4 кг патладжан, 7 кг домати, чаена чаша олио, 3 супени лъжици сол, черен пипер, захар и кимион на вкус от сместа излизат около 12-15 малки бурканчета.

Общият бюджет според цените на зеленчуците и другите необходими продукти излиза около 35 лева или 2,40 - 2,90 лева за буркан.

В случай, че не разполагате със стъклените съдове от предходни години, трябва да добавите около 10 лева отгоре и тогава лютеницата излиза от 3 до 3,75 лева за буркан.

Предвид няколкото часа усилия цената не е много по-различна от тази в магазина, за сметка на това сте сигурни, че продукцията не съдържа оцветители, консерванти, завишено количество захар, картофено нишесте или царевично нишесте, каквито присъстват в повечето купешки марки лютеница.

Според браншовия стандарт за добавяне на нишесте то може да е до 2,5 на сто от съдържанието на бурканчето с лютеница, което купувате от магазина. Най-евтината лютеница на промоция в магазина излиза около 1,20 лева за бурканче.

Ако искате да направите зимнината по-изгодно, можете да изчакате с направата й до септември, когато се очаква, че цените на чушките и доматите ще бъде още по-ниска.

През последната седмица обаче червеният пипер е поскъпнал с близо 10 на сто на едро и се търгува средно за 1,87 лева за килограм. В средата на август миналата година цената на чушките е била между 80 ст и 1,40 лв./кг. Доматите пък през този период на 2019 г.- са се търгували от 1,20 до 1,60 на килограм, докато тази година на едро вървят средно по около 1,50 лв./кг. Цената на патладжана в момента е левче за килограм. При тези цени през миналата година направата на бурканче домашна лютеница е струвала около 1,80-2,25 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Агроном преди 3 години
До 40::Защо да смятат чушките за пипер след като нямат нищо общо?До 32:Остави го варненеца, патологичен случай е той. Явно само люта лютеница яде, а пържолите ги пържи...
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако я правиш с купешките чушки,от онези триъгълните,може да поскъпне и двойно.Та тези чушки като ги сложиш в чушкопека,и като им излезе водата,после вадиш само дръжката и люспата.Месо няма,а и с доматите е така.Най добре е за да сте сигурни,ползвайте само консервните сортове.Тези големите нямат никакво месо в тях,вода и тор са само.Ай наздраве.
43
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 3 години
Само ако зеленчуците са ти от градината, може да се каже че е истинска. И ако стои седмици отворена и не се развали-.Да не говорим за цвят.Стряхотно червено. Не можеш да изтриеш бузите на детето цял ден
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...........но в нея няма консерванти и нишесте..............Ей ти да видиш, препълнило се било с честни български търговци на дребно.........Един чист мед не можеш да намериш!!!!!!!!
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо така бе Мухобойко недоразумение всичко скача само заплати и пенсии НЕ
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само лютеницата, всичко скочи тихомълком нагоре, само заплати и пенсии не мърдат.
39
0
 
5
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До АнонименПоложеният труд не се счита. Правиш сметка само за водата и семената. Ако започнем да остойностяваме и работата в собствения си двор тогава гладни ще стоим.
38
5
 
1
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Кой яде вече Лютеница , гледа прасета и кокошки ?
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се слага черен пипер в лютеницата,това променя(разваля) вкуса и аромата на лютеницата,ако желаете пикантна лютеница,може да добавите 1-2 люти чушки,но не и черен пипер!
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черен пипер никога не се слага в лютеницата,откъде го измислихте това?И кимион не се слага,но кимиона поне подхожда на лютеницата за разлика от черния пипер.
35
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 44отрова, от помия не се умира.
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ни е жив и здрав другаря кръгъл суджук от Банкя да иляди и все така да вдига цените
33
3
 
9
 
! Отговори
44 преди 3 години
Лютеницата ако не е домашно направена с двете ръчички не се яде! Онова в магазина е помия!
32
1
 
9
 
! Отговори
не всичко е пари преди 3 години
До Анонимен 48С двора се оправям аз,и не давам друг да ми се бърка!Семената са си мои,разсада си го гледам аз,и грижата за всичко си е моя!И ми е голям кеф когато всичко върви както трябва!Просто мисленето ни е различно!На жълтите плочки домати и пипер не стават!Но това е друга тема!
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕ, не е толкова трудно да си отглеждаш зеленчуците, ако не те мързи, разбира се. Иначе няма смисъл да правиш домашна лютеница, особено. ако купуваш червените чушки по 2,50.
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
", говори си там селския диалект и не ни занимавай хората, които искаме да изчистим българският език "Ок. Съгласен.Отделяме нашите региони от България, минаваме към Румъния или Гърция и сме готови.
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 46 хе-хеКое излиза без пари? Колко време ти отнема, да отрие правилните семена, да изкопаеш двора, който също струва пари, да засадиш, да ги поливаш, да чистиш от плевели и ***, да седиш и да се занимаваш? Десетки часове, може и много повече. Ако ти е приятно, да се грижиш за градинта, разбирам, ама ако ти е задължение ... не толкова. Ако ми отнеме 20-30 часа цялата работа ... ами пич - за мене са почти 650-800 лева. Колко лютеница те това?
28
3
 
6
 
! Отговори
хе-хе преди 3 години
С купешки зарзават-лютеница!?Вие не сте добре,бе!Зеленото си го гледаш на двора и няма никакви Е-та,отрови и консерванти!И излиза буквално без пари!
27
1
 
10
 
! Отговори
селянин преди 3 години
Няма как да ми струва толкова бурканчето с прекрасна селска лютеница ,която си правя всяка година ,защото пиперът,доматите ,патладжана са от градината ми! дървата с които ще я приготвя са от черниците в градината дето съм ги осякъл лани за да са сухи и да горят дълго при готвенето.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АТАКИСТа с коткитеАз това и казвам - всичко обсъждано е вариант на пипера. Котката не я наричаш лъв, но лъвът можеш да го наречеш котка.