Ще има ли скоро работеща ваксина срещу коронавируса?

Ваксина срещу свинския грип също беше създадена за 6 месеца, обяви вирусолог
17 авг 2020 22:07, Красимир Ангелов
19

Започна вторият етап на изпитвания на ваксина срещу COVID-19 в Русия. Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обаче, руската ваксина срещу коронавирус не би могла да се ползва в Европа с такъв механизъм на пускане и с почти липсваща трета фаза на доказване на безопасност. Колко надеждни могат да бъдат ваксините срещу коронавируса?

"Стъпките за създаването на всяка ваксина са едни и същи. 165 са ваксините досега, като от тях поне 3 са в трета фаза на клинично изпитване, те създават имунен отговор. На дневен ред е да се потвърди, че те са безвредни и дали могат да ни предпазят от COVID-19", каза за "Денят ON AIR" вирусологът проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ никой все още не знае какво ниво на имунен отговор трябва да има човек, за да бъде защитен от коронавируса.

"При създаването на тази ваксина учените не стъпиха на съвсем празно пространство. При предишната голяма епидемия от свински грип ваксината също беше създадена в рамките на 6 месеца, тъй като имаме голям опит", подчерта вирусологът.

Проф. Александрова поясни, че след третата фаза на проучване съответната ваксина трябва да бъде регистрирана. "Китай подготви две ваксини, една от които още през пролетта получи разрешение за приложение при военните. Има още немалко ваксини, които още не са влезли в клинични изпитвания. Не е само въпрос на бързина, но и на това да се получи търсената цел", коментира Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея е трудно във високотехнологичния 21-ви век да приемем, че трябва да се върнем към мерки, които са били използвани преди столетие.

"Важно е как ваксината ще се държи в реалния живот, а не само в клиничните изпитвания. Университетът в Оксфорд и "AstraZeneca" казаха, че до края на годината да започнат да предоставят ваксини, ако всичко е наред. Целта на СЗО е до края на следващата година да бъдат осигурени за най-застрашената част на населението", подчерта вирусологът.

Тя посочи, че докато нямаме ваксина, не бива да се успокояваме предварително и трябва да спазваме всички мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Разликата преди 3 години
е не само в носенето на маски, но и в начина, по който се носят. Да сте виждали китаец да си носи маската под носа като министър-председател или под брадичката като лигавче?!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интелигентна жена, което ме кара вече да се съмнявавм дали трябва да казваме изпитания или изпитвания, както упорито твърди Радостина. Все пак изпитвания отговаря на exams, а изпитания - на trials.
10
0
 
1
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Понеже руската ваксина не е от Натуту, не става. Чакаме ваксина от Натуту. Само Натуту ша ни опрай. Ако не е ваксината от "Астра Зенека", тоест на ГЕЙтстчето, значи не става.
9
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 3 години
До БиволфордА този факт къде го пише и колко е достоверен?
8
10
 
3
 
! Отговори
Путин преди 3 години
Сички Руски алкохолици ще ваксинирам щот са фанатици!Ваксината е Китайска,но опаковката е РУСКА!Бой по канчето с черпака!
7
2
 
12
 
! Отговори
Биволфорд преди 3 години
Един факт-и руската и оксфордската (не английската) ваксини са направени на базата на аденовирус. И докато оксфордската използва маймунски аденовирус, то руската използва човешки. Нека всеки сам да си направи извода, от коя ваксина би трябвало да се очаква, да е по безопасна.Жокер-колкото вакцината е по близо до човешките белтъци, толкова по безопасна ще е защото, нашия организъм, ще разпознава тези белтъци като свои, и опастноста от алергични реакции е сведена до минимум.
6
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Namerihte li pone virusa? :-)
5
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чудя се ако американците първи бяха патентовали ваксина,дали тези дето ни убеждават сега че руската не струва нямаше първи да ни обесняват нещо друго...ама нали пустата ваксина не е политически коректна няма да я пробваме и това е ,а пък еврейте са поръчали 10млн дози....
4
3
 
2
 
! Отговори
кви преди 3 години
ваксини бе от 96година Ухан бацила е дошъл у Бг защо спаха или чакаха да измрем.
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите докторя ,чакат американската ,явно ще е по скъпа да правят пачки)
2
2
 
9
 
! Отговори
Майна преди 3 години
НЯМА НУЖДА ОТ НИКАКВА ВАКСИНА. ПРИЕМАЙТЕ НАВРЕМЕ БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА И СЕ НЕ БОЙТЕ!!!! ИМА ДОСТАТЪЧНО ИНФОРМАЦИЯ В НЕТА. ТЪРСЕТЕ И ПРИЛАГАЙТЕ Н А В Р Е М Е!!!!!!!!
1
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има в момента на орлов мост идиЬотите създават Стаден имунитет. Имунитет може и да не се получи, ама стадото е готово.