60% подкрепят протестите, ГЕРБ са №1, Слави Трифонов качва доверие

Българите не вярват, че протестите ще доведат до оставка
600
60% подкрепят протестите, ГЕРБ са №1, Слави Трифонов качва доверие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пет сигурни партии в следващото Народно събрание и 2 с реални шансове за представителство.
Подкрепата към ГЕРБ намалява, но остава първа политическа сила с минимална преднина пред БСП.
60% от българите подкрепят протестите. 39% остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.
Това са някои от изводите от национално представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Протестите в страната от последния месец са внесли сериозна динамика в ежемесечните индикатори, които “Тренд” следи в последните няколко години. Юлското изследване на агенцията завърши само ден преди първия протест, което дава отлична изходна точка да се регистрира обществената динамика, която са предизвикали протестите.

Теренът на настоящото проучване приключи няколко дни преди Бойко Борисов да обяви своята конституционна инициатива. Дали това ще внесе промяна в обществените нагласи, ще може да бъде верифицирано при следващото проучване през септември.

В проучването през август се отчита спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството.

23% заявяват подкрепа към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в положителната си оценка.

Президентът също регистрира спад в сравнение с юли, но разликата е по-скоро минимална.

Отчита се сериозна динамика при индикатора за необходимостта от предсрочен вот, като през август 46% от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.
60% от българите подкрепят протестите - 34% напълно, а 26% по-скоро ги подкрепят.

31% са тези, които не подкрепят протестите.

Електоратът на ГЕРБ почти единодушно изразява неподкрепа към протестите, а огледално изглеждат симпатизантите на БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”.

Въпреки подкрепата за протеста по-голямата част (39%) от интервюираните остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.

В проучването през август се регистрира ерозия в подкрепата към ГЕРБ (24,2% сред гласуващите), въпреки че управляващата партия запазва първото си място, макар и с минимална преднина пред основния си опонент в лицето на БСП (22,9% сред гласуващите).

Ръст се отчита при партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”, която събира подкрепа от 14,9% от гласуващите.

Това отрежда стабилното трето място на формацията на сериозна дистанция от втората политическа сила, но и с комфортна преднина пред четвъртия.

“Демократична България” е другият печеливш от протестите с 10,1% подкрепа сред гласуващите, като
вече дели четвъртото място с ДПС (9,8% сред гласуващите).

Евентуалната нова формация на Мая Манолова (4,4% сред гласуващите) и “Обединени патриоти” (ВМРО и НФСБ) (4,1 % сред гласуващите) изглеждат с реални шансове за представителство в следващото Народно събрание, сочи проучването на Изследователския център “Тренд”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


600
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
489
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАБРАВИЛИ СТЕ ДА НАПИШЕТЕ, ЧЕПРОУЧВАНЕТО Е ПРАВЕНО ОТ КАНА РАЧЕВА.
488
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите са Божи хора. Който е тръгнал срещу тях си е получил възмездието. И сега така ще стане. Тежко му и горко на този, който е решил, че ще му се размине.
487
13
 
10
 
! Отговори
Lili преди 3 години
Не подкрепям протестите. Организирани от българската комунистическа мафия протестите утежняват излишно ситуацията в страната.
486
6
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
След бай *** и ШАЙКА всеки може да е дупетат и премиер.....и ще е по добре!!!!
485
2
 
7
 
! Отговори
БайХ преди 3 години
Всеки народ си заслужава управниците и ако Сливи Трифонов влезе в следващия парламент това определено ще е ясен знак че в БГ не само нищо не върви на оправяне но все още има поле за влошаване. Това ме кара отново да се съмнявам с смисъла на сегашните псевдопротести....
484
3
 
6
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Изследователски център Тренд - платено проучване, което цели да излъже, че има подкрепа за ГЕРБ, не няма трезвомислещи хора, които да подкрепят мутрите и корумпетата, така че си заврете проучването знаете къде.. и върнете парите на Пеевски, който го е платил това измислено проучване!
483
3
 
11
 
! Отговори
Жеко преди 3 години
ей ся ше наредя кабинета - Радев - министър присидател, Слави - президен, Мая - вице, Христо Иванов - министър на земделието, Гошо *** - министър на мвр, за отровното трио - културата, правосъдието и образуванието
482
10
 
3
 
! Отговори
**** преди 3 години
Слави - президент!
481
4
 
11
 
! Отговори
Ставри преди 3 години
Куцото пиле Слави Трифонов може да се качи само на моят локомотив.
480
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютна лъжа подкрепена и от вас днес.бг...но не се притеснявайте...всички медии вМоята Родина България работите срещу България, защото не сте български...самоползвате Моят роден език.Запомнете!...Който нож е извадил на Българите, умира бавно и безславно.Бог е с нами Българете!
479
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таксиджиите ли ще го свалят Бойко
478
0
 
2
 
! Отговори
секса преди 3 години
До Mira6969От отдавна си е селска работа! Стара народна приказка!
477
4
 
2
 
! Отговори
вересия никому! преди 3 години
До проклятие от Бога!По-добре е едното око да ти извадят вместо да загубиш доверието на народа!Повече вяра в Бога и собствените си сили!
476
5
 
6
 
! Отговори
проклятие от Бога! преди 3 години
До Червените крадциЕто докъде ни докараха! - По-зле от турско!
475
12
 
10
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
ГЕРБ са под 5 процента,иначе нямаше да ги е страх от машинно гласуване
474
13
 
15
 
! Отговори
да бе преди 3 години
никой не подкрепя тия кретттении по улицитепо принцип се подкрепят някои искания но определено не и за оставка на борисов и гешев и предсрочни избори, това не го иска никой освен шепа платени от олигархията в немилост паппплаччи
473
1
 
9
 
! Отговори
съединението преди 3 години
До проруски-протестиАвантюра на група луди-млади против всякакви правила! Батемберг също я одобри.
472
5
 
3
 
! Отговори
гяура преди 3 години
До АнонименСамо на турчин вярвам! Неговата вяра е по-силна от българската и БКП.
471
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, България през Мая Манолова, издигната от отровното трио за кандидат-кмет ще съдействат на БСП. Слави с най-новия си политически проект ще съдейства. Предишната партия на Слави, Гергьовден, подкрепяше на 100% БСП в парламента. Гаранция за същото и сега!
470
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави е осъден да плати на актрисата Деси Тенекиджиева 20 000,задето я е позорял и обиждал вулгар но в шоуто си.Същите подигравки и хули получи, и президента Плевнелиев в шоуто на чалгария от Учиндол, и то малко, след като почина един от синовете му.Колко ниско трябва да падне човек, за да направи това?Беше му платено, да излъчи тази помия, от българомразци те, слуги на Путин.Такъв, зависим политик ли, искате?