Кардиолози с факти и прогнози за COVID-19, как ни засяга?

Проф. Иво Петров и доц. Красимира Христова пред Bulgaria ON AIR
19 авг 2020 12:06, Анисия Иванова
46

Как коронавирусът засегна най-важния човешки орган - сърцето? Проучване установи, че вирусът засяга сериозно и бъбреците, освен сърцето и белите дробове.

"По болезнен начин разбрахме, че трябва да продължаваме да обръщаме внимание на сърцето, независимо от COVID-19. 3 месеца преди пандемията беше публикуван огромен обзор относно увредата на миокарда и увеличаване на сърдечните заболявания по време на епидемия", коментира кардиологът от "Аджибадем Сити Клиник" проф. Иво Петров пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че много по-често има индиректна увреда на миокарда и съдовете. По думите му едно от основните нарушения е масовото тромбообразуване. Възпалителната буря и микрортромбообразуването пък са предпоставки, при които се уврежда сърцето, бъбреците и белите дробове.

"Не е вирусът това, което се опитва да ни убие, а по-скоро реакцията на нашия организъм", подчерта проф. Иво Петров.

Един от първите драматични случаи е младо момиче, което е било прието със съмнение за инфаркт и когато я изследват, се оказва, че тя има много тежко увреждане на миокардната тъкан. Това може да имитира миокарден инфаркт. Може да доведе до увреда на помпената функция на сърцето, каза професорът.

По думите му трябва да се направи всичко възможно с наличните лекарства да се помогне на организма да се справи с инфекцията.

Кардиологът е скептичен относно намирането на лекарство срещу коронавирус. Но е категоричен, че не трябва да страним от методите, които са доказани от стотици години. "Вълшебния антибиотик най-вероятно няма да го има. Трябва да обърнем внимание на всички методи на профилактика и лечение", смята проф. Петров.

Доц. Красимира Христова - кардиолог от Националната кардиологична болница, посочи в студиото на "България сутрин", че коронавирусът засяга предимно белодробната система, но тя не може да бъде разделена от сърдечно-съдовата система.

"Винаги се намират остатъци от тази прекарана инфекция. Това е вирус, който е непознат, последиците са непознати. Тепърва ще видим какво ще се случва с пациентите, които са се срещнали с вируса", предупреди тя.

Запитана за лечението на пациентите, кардиологът посочи, че в момента се работи на принципа "проба - грешка". Не знаем как да предотвратим заразата с вируса, отбеляза доц. Христова.

СЗО обяви, че хората между 20 и 40 години разпространяват най-много и най-бързо коронавируса. Според проф. Петров младите са много отговорни и изпълняват стриктно указанията, когато те не са самоцелни и диктаторски установени.

"Тази нова нормалност вече се случва - животът продължава, но трябва да спазваме уроците, които научихме. Да спазваме дистанция, да имаме необходимите предпазни средства", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки българин ПОЛИТОЛОГ и ВИРУСОЛОГ
22
1
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Ако прочетеш история на облеклото, ще видиш, че наистина е имало сериозна съпротива срещу носене на ***.Доста аргументи са изтъквани против.
21
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НЕКОЙАспирин. С това се лекувах през НОЕМВРИ, когато го изкарах за 3 дни, с това се лекува и възрастната ми съседка от долния етаж за главоболието, което беше единственият й двудневен симптом.
20
6
 
1
 
! Отговори
до 17 от славянин преди 3 години
''Айде и славянина се появи, време беше! Давай, чакаме с нетърпение " компетентните "ти коментари. Все пак ти си един от изтъкнатите вирулози тук.''Не, аз съм практик по живот и то успешен без доктори и без фармахимия, не съм вирусолог и не ми е необходимо да бъда, в човешкото естество са вложени колосални възможности и ако не му пречиш да ги изявява, още повече ако му помагаш да ги изявава, то предотвратява и се справя с всякакви болести!
19
5
 
7
 
! Отговори
1 до 5 преди 3 години
"и в целия свят се сговориха да ни направят послушни?"Това е общият стремеж на Елита откакто свят светува. А сговорът е още известен като глобализъм. Други въпроси?Редно е да уточня, че аз не съм от категорично отричащите съществуването на малко по-агресивна вариация на коронавируса, но определено съм на мнение, че яко пресолиха, с все по-очевидна и за слепите цел.
18
1
 
4
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
До Анонимен: Напиши де, с какво ги лекуват в домашни условия, а не балалайкай като комуноид на партийно заседание.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде и славянина се появи, време беше! Давай, чакаме с нетърпение " компетентните "ти коментари. Все пак ти си един от изтъкнатите вирулози тук.
16
3
 
3
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
До момента никъде не прочетох какви лекарства предписват на лекуващите се на домашни условия. Рових се къде ли не, е няма и няма статии по този въпрос. С парацетамол ли, с що ли?! Сиропчета ли?! Мошеници.
15
5
 
4
 
! Отговори
до 9 от славянин преди 3 години
"Запитана за лечението на пациентите, кардиологът посочи, че в момента се работи на принципа "проба - грешка"." Само при прочитането на този коментар и ти се изправят косите.''Да, наистина е впечатлявашо как ''лекуват'' болните, и с ваксините ще бъде същото - който оцелее - оцелее! Пазете се, но не толкова от този вирус колкото от ''лечението'' му!
14
1
 
3
 
! Отговори
До Некой преди 3 години
Ти като неспециалист може и на Луната да отидеш. Добре, че нещата не зависиха от теб!Умник...
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НЕКОЙТака ще е, когато ковид-19 се превърна в обобщаваща диагноза за куп инфекциозни и неинфекциозни заболявания. Как да го лекуваш? С плацебо?
12
5
 
2
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Аз обаче като неспециалист твърдя следното: "Колкото по-силно удари сопата, толкова по-бързо ще изчезне вируса"
11
2
 
7
 
! Отговори
Човек преди 3 години
До Торлака: Нали затова ви се казва постоянно колко е коварен този вирус и колко са безсилни засега лекарите!!! Че удря навсякъде и даже след привидно изчистване от него. Не го ли разбрахте това най- сетне?!
10
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
това са въпроси,които засягат ЕДИНСТВЕНО СПЕЦИАЛИСТИТЕ и са за медицинските издания!!!!!каква е ползата на "редовия гражданин" от тая информация?-НИКАКВА!!!!!!...Единствено СТРАХЪТ и ПРИТЕСНЕНИЯТА му ще се увеличат.
9
3
 
5
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
"Запитана за лечението на пациентите, кардиологът посочи, че в момента се работи на принципа "проба - грешка"." Само при прочитането на този коментар и ти се изправят косите.
8
6
 
3
 
! Отговори
Торлака преди 3 години
Тоя професор да каже защо БГ болниците масово изписват пациенти приети за лечение, в последствие с отрицателни тестове се изписват като оздравели, а след това хората умират от инфаркти до 1-2 дена. Нещо като безнадеждно болни ли са, какво ли? Барем хората да знаят и да могат да си подготват ковчег, покров, питка и жито, и да чекат, да не ги изненадват събитията.
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1: Какво образование имаш, за да оспорваш твърденията на лекарите? Най- вероятно си някой шофьор, сервитьор или просто безделник, легнал на плещите на родителите си . Пък и цитираш нациста..
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Човекедин от ръководителите на протестите/Хаджигенов/ го слушах преди да избухнат как за него свободата била по-важна от живота и силно се противопоставяше на носенето на маска, със същия успех може да ми разправя защо някой трявба да има право да ходи без ***. Стегнете се, толкова ли тежи тази маска?
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До драги кардиолози,и в целия свят се сговориха да ни направят послушни? Само президентът на Беларус твърди, че вирусът е измислен. Видно от случващото се определено има проблем с послушанието при него. хайде помисли си пак.
4
0
 
2
 
! Отговори
100 пъти го казах преди 3 години
Влезте много грамотно да видите какво става в главата и ще разберете Много