Лекар: Намалява броят на заразените с коронавирус у нас

Пикът беше в началото на август, каза д-р Савина Стоицова
21 авг 2020 10:31, Анисия Иванова
12
Лекар: Намалява броят на заразените с коронавирус у нас
Снимка: БГНЕС

Броят на заболелите от коронавирус, особено в последната седмица, намалява. В най-засегнатите области също се отчита спад на случаите. Тенденцията в страната като цяло е към намаляване, съобщи д-р Савина Стоицова, епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Общото разпространение на случаите достигна пик в началото на август и след това тръгна надолу. Трябва да се има предвид, че разпространението има разлики по възрастови групи. При по-възрастните хора нарастването в началото на месеца продължи малко по-дълго. Това се отрази на възрастовата картина на населението, но сега и там се вижда намаляване", допълни д-р Стоицова.

Тя прогнозира, че през есента рискът от заразяване продължава, особено когато се затворят пространствата и повече хора започнат да се събират на закрито. "В този смисъл всички мерки, свързани с дисциплина, хигиена, дистанция, носене на маски трябва да продължат", категорична беше д-р Стоицова.

Епидемиологът отбеляза, че се обсъждат различни варианти за началото на учебната година, които да бъдат съобразени със съответното училище и ситуацията в отделните паралелки. Обсъждан вариант е и носенето на маски в час, като се отчита, че това е некомфортен вариант. Тя допълни, че проветряването на класните стаи е от изключително важно значение.

По отношение на руската ваксина тя посочи, че към момента няма изчерпателни данни за нея. Правилата относно ваксините са много сериозни и те трябва да се спазват, категорична беше тя. "В Русия правят избора да пуснат ваксината на по-широк брой хора по-рано с оглед на тяхната преценка за риск. В Европейския съюз тази ваксина може да се използва само, след като се провери", подчерта д-р Стоицова.

Сезонната ваксина срещу грип е силно препоръчителна, особено за рисковите групи, каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато започнат да закриват КОВИД отделенията ще им повярвам,че е опасността е преминала.Сега обаче се налага да се разкриват нови.Защото всичко е спокойно...,,на Шипка,,, както са казвали пишман генералите, докато войниците загинали в студа.Добре че после ,,пристигнал Радецки със гръм,,.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какви 2, 4 и 6% дращиш? Подозирам, че това е процентът на положителните тестове, но това не е процент на заболеваемост.
9
1
 
2
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
При сегашния брой тестове, заболеваемостта е около 2%, в началото на месеца беше между 4 и 5%, факт.Но нали в началото се мислише, че пътуванията са рисковани? Оказа се, че не е така и КПП-тата на градовете бяха тотална глупост!
8
4
 
1
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Намалява, защото хората спряха да пътуват до Гърция и да си правят тестове. Те и заради това се бяха увеличили преди, не заради пикове. Просто повече хора се тестваха доброволно и с учудване разбираха, че имат вирус, а нищо им няма.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някъде намалява, ама при нас чак сега дойде. И се увеличава.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кашлат си и и кихат в къщи,от страх да не останат без работа.Лято е ,караме го по леко.Ако най мрачните прогнози се сбъднат и заприлича на испанският грип,средната възраст на жертвите ще падне под 30 тодини.Дано да не става.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да говорят каквото си искат. Има и публика, която предпочита да им вярва, вместо да мисли. Щото последното не е за всеки. И като помислих, ами то от началото на седмицата до сега броя на приетите в интензивно расте. И що така?Мисля, че тихичко чакат да им мине, а за те, и които нямат късмет, директно тежки в болница. И вероятно и контакти премълчават. Ако въобще могат да говорят.Такива ми ти мисли, за намаляване на разпространението, намалява ама друг път.
4
2
 
12
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Вирусите са непредсказуеми. От десетилетия си живеем с тях. Сега решиха да раздуят К19 и създадат изкуствена паника... Скоро ще се разбере защо!
3
3
 
4
 
! Отговори
до1 преди 3 години
Просто хората които не се пазят или са го изкарали накрак, или са си отишли. Другите - не са го срещали. Време трябва за да приключи това.
2
3
 
18
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
Мангърката се оказа прав за разлика от оният мазник с брадата математика ,който предричаше апокалипсис ,а и оная плешевейка Годжи де викаше ,че ще измрем.
1
2
 
11
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Че как така намаляват?! Ама моля Ви се. Не може така. Трябва страх, трябва психоза. Какво е това нещо намалявали?! А наесен как ще поставим КПП-та?! Амахааааа, намалявали.