Най-сериозният проблем - медиците, които да се грижат за болни от вируса

Здравният министър смята, че оставките в Дулово са недопустими
52
Най-сериозният проблем - медиците, които да се грижат за болни от вируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заболеваемостта от COVID-19 в България в последните седмици е намаляла с 47,5 на сто в сравнение с предходен период. Данните са на Европейския център за контрол на заболяванията, каза пред журналисти в Бургас министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Още по темата
Той посочи, че към момента най-сериозен е проблемът с персонала в медицинските заведения, който да се грижи за хората с коронавирус.

На въпрос за ситуацията в Дулово, където има масови оставки на медицински сестри, министърът каза, че това е недопустимо, защото са полагали клетва.

Аз като лекар никога не съм си избирал пациенти, заяви министърът. Той информира, че към момента на територията на Бургаска област 94 души са с положителни проби, като от тях десет са в лечебни заведения. Шестима са настанени в УМБАЛ-Бургас, четирима са в Белодробната болница в града.

Министърът посочи, че в Бургас има много добра координация между всички структури за борба с коронавируса, предаде БТА. В Бургас общо за целия период на заразата са отчетени 396 положителни проби.

Министърът е на посещение в морския град, където проведе срещи с екипа на Регионалната здравна инспекция, Кризисния щаб за борба с коронавируса и директори на лечебни заведения. Той ще посети още новата сграда на Комплексния онкологичен център в Бургас, Инфекциозното и Спешното отделение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
лекар преди 3 години
Не мога да укоря младите колеги,че бягат.Никой не заслужава да живее така зле както ние живеем!Сещам се и за колега който като разбрал,че синът му искал да следва медицина го е разубедил.И днес синът му -вече към 40 годишен е университетски преподавател-има друга професия,прилични доходи и спокоен живот.Сигурен съм,че нещата няма да се оправят-управниците си имат правителствена болница,военните-ВМА.Тези които имат власт и оръжие са осигурени и не им пука за нас останалите!
42
0
 
0
 
! Отговори
лекар преди 3 години
Затова нямаме лекари и сестри.Другата причина е заплатата.Преди време отидох в едно отделение и лекарка пред пенсия ми показа фиш за заплата с 625 лева.Тя беше педиатър-пенсионра се и напусна.Отделението в което работеше бе глобено заради грешки в документите два поредни месеца с по 8000 лева.После ми показаха къщата на служителката в РЗОК която ги е глобила.Ами и кмета ни няма такава!Дочух,че 25%от глобите получавал глобяващият!Та не се чудете защо всички бягат и не искат да следват медицина.
41
0
 
0
 
! Отговори
лекар преди 3 години
Над 90% от лекарите сме над 55 години.Младите хора вече предпочитат да следват всичко друго,но не и медицина.И нормално е да е така-влезте в която и да е болница вижте как изглежда отвътре-коридори,стаи,тоалетни.Усетете какви миризми се разнасят отвсякъде и ще разберете защо е така.Кой ли би искал да работи в такива условия?Аз не говоря за заплати-говоря за условията в които са настанени болните.Ако сте болен прфестоят ви там ще е няколко дни,а ако сте лекар или сестра-40 години!
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Аз като лекар никога не съм си избирал пациенти"Да бе да. И един мармот....
39
0
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Абсолютно си прав.Не случайно стоматолозите трябва освен споменатите скафандри, да са с респиратори с много по- висока степен на защита от маските.Стоматолозите са изцяло частни фирми и следва да си осигурят такова оборудване.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той като лекар не си е избирал болните. Сигурно е така.Сега да видим като Министър, дали ще успее да убеди всички болници да работят с Ковид болни.Че май частните болници се скатават.А той е Министър и на тях
37
1
 
2
 
! Отговори
чертожник преди 3 години
Без да се заяждаме - на първа линия......на втора линия...партийната линия....транссибирската линия....линията Мажино.....линията Енос-Мидия....петолинието.....права линия на екг.....и разбира се - ф и н а л н а т а линия . . . . . . дотам!
36
0
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Нищо не могат да си представят. За капак българските стоматолози масово оправят проблеми на пристигащите от чужбина, точно в летния сезон. А те не си пристигат тука, за да се кротнат в карантина, а за да наваксат липсата на социален живот, там от където идват. Няма нужда да се обяснява. Ако сам не може да поумнее, и господ няма да му вкара разум.
35
0
 
7
 
! Отговори
хахахахах преди 3 години
До Анонимен Само че точно сега стоматологията е най-опасната професия на света. Но вие откъде ще го знаете това, неграмотници! Рискът от заразяване е 95% - по-висок от която и да е друга професия!!!!! И ако си мислите че ония със скафандрите като за открит космос, са много застрашени, докато наминават покрай лежащо болните и им гледат мониторите, или сестрите им включват по някоя банка на абуката, жестоко сте се объркали. Представете си риска при работа с турбина и ултразвук(аерозоли).
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До аз-ът"Сега се сетили, че професията е рискована. Да бяхте записали стоматология."Спокойно, скоро всички ще записват стоматология.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е той Цв.Цв. ще ни оправи.Нали е главен акушергинеколог.Добре,че го изритаха от управлението на страната.За Мая нямам думи.Така защити сестрите, които й се довериха, че от приказките й , жените отчаяни започнаха да се катерят по прозорците.Адвокатка без практика. Какво искате.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради тясно партийни интереси се омаловажава трудът на лекарите на първа линия. Вместо това се тиражират неверни сведения,че било само ,, грипче,,.Тези твърдения не се защитават на експертно ниво, а се тиражират за едната ,,едноминутна слава,,.
31
2
 
8
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Това,че анкета за ,, пострадали,, ще се пуска в сайт , говори недвусмислено срещу спазването на Римското право в споровете в здравеопазването ни ("Всеки е невинен до доказване на противното").Знаем, че непрекъснато се правят проверки в лечебните заведения.Има и наказания, глоби при събрани годни доказателства.Откъде накъде ще се разпространяват недоказани факти и просто подозрения без да са се произнесли експерти?Това отблъсква младите лекари.В чужбина такива аутодафета няма.
30
1
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Исканията може и да са справедливи, но да се наредиш до Мая , която опорочава всяка справедлива идея, не е начинът.Всъщност мястото на синдикалните искания е на тристранен съвет.
29
9
 
1
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Тук предизборно често лекари се разпъват на кръст, за ,, илюстрация,, на ,, недъзи,, в здравната система.---аз съм абсолютно съгласен, че държавата носи огромна вина, защото репи да прави здравеопазване без пари. Е нема да стане. Но в същото време, ако се пусне анкета в този сай с колко хора или техни близки са пострадали заради лекарска некомпетентност - резултатите ще те изненадат. Факта е, че голяма част от тези хора НЕ заслужават повече пари от текущото заплащане.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най голям проблем в момента е отношението към работата им и нарасналото незачитане на мерките за контрол над епидемията. Това ги демотивира повече от парите или трудностите. Доброто отношение не ги храни, но пари, ще се намерят защото усилията им са прекомерни и така или иначе, в някакъв размер ще се компенсират. Но недоверието и съпротивата срещу това което правят е деморализираща.Това руши обществения договор в много направления, и скоро очаквам да се започнат мерки по пресичането му.
27
0
 
13
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
Като са кадърни лекарите в частните болници, защо тия частни болници не лекуват болни с КОВИД19???Може би ,,нямат сметка,,Може би ги е страхФактът е,че пандемията е на гърба на нещастниците от общинските и държавни болници.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплатите в момента не са основен проблем.В момента работят предимно възрастни хора.След 5-6 години те ще си тръгнат по естествен път.С кого ще ги заменят ще зависи от обществото.Младите специалисти споделят,че отиват да работят в други страни, където обществото цени труда им.Тук предизборно често лекари се разпъват на кръст, за ,, илюстрация,, на ,, недъзи,, в здравната система.Помним клеветническата акция на Цв.Цв. срещу акушергинеколозите.И тоя субект смята да ръководи здравеопазването
25
0
 
12
 
! Отговори
1 преди 3 години
Депутатите и те полагат една клетва. Когато почнат да я спазват тогава да гледат в паничката на другите!Личен пример, господа!
24
8
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Крайно време е да се каже истината в очите. В общинските и държавните болници (имам предвид държавните извън супер големите ВМА и прочие) работи нискокчаствен персонал основни, не всички разбира се. Говорил съм с лекари. Лекари са ми казвали - те повече не заслужават. Тъжната истина е, че кадърните лекари избегаха отдавна. Другите отидоха в частните болници. В останалите останаха или пенсии дето от 10 г. не са отваряли мед. журнал или некадърници, където не ги искат другаде. Това е !