След пенсия хората у нас взимат едва 40-45% от дохода от заплата, малко е

Проблеми в пенсионната система без законодателни промени
219
След пенсия хората у нас взимат едва 40-45% от дохода от заплата, малко е
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Липсват очакваните промени в Кодекса за социално подпомагане, а времето минава и ако не бъдат гласувани до края на годината, в следващата година можем да се изправим пред сериозен проблем в пенсионната система. За това предупреди пред БНР доц. Жеко Милев, преподавател в УНСС.

Още по темата

Той подчерта, че „когато става въпрос за пенсионна система, бързи и лесни решения няма“.

„Даването и на минимална сума е положително, но преизчисляването на пенсиите и вмъкването на нов компонент би могло да допринесе повече“, коментира експертът.

Доц. Милев подчерта, че „когато се говори за адекватност на пенсиите, има общо правило – адекватна е онази пенсия, която замества предпенсионния доход 70-75%.

„В България пенсията замества 40-45% от дохода, който лицето е получавало преди пенсиониране. Пенсионерите са най-голямата група от обществото, изложена на риск от бедност. Реформата от 2000 година целеше да достигне ниво 75%, но затова е необходимо всяко едно лице да се осигурява в трите стълба на пенсионната система. Първият стълб продължава да е доминиращ и ще бъде такъв. За съжаление, там размерът на пенсията зависи от съотношението работещи - пенсионери, което в България е едно най-неблагоприятните в цяла Европа. У нас един работещ трябва да осигурява пенсията на един пенсионер. Ако погледнете бюджета на фонд „пенсии“ на държавното обществено осигуряване, ще видите, че основното перо в него отиват за изплащане на пенсии“, каза той.

Доц. Жеко Милев препоръча осигурените лица да спестяват в трудово-професионалния си живот, „ако искат, когато дойде времето за пенсиониране, да получават адекватна на предпенсионния си доход пенсия“.

„Пенсионните фондове са една от тези опции. В момента те не са лош вариант, но там всичко е доста индивидуално, защото има хора, които се осигуряват на пълния размер на своите възнаграждения, но има и други, за които липсват големи периоди на осигуряване“, обясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари