След пенсия хората у нас взимат едва 40-45% от дохода от заплата, малко е

Проблеми в пенсионната система без законодателни промени
219
След пенсия хората у нас взимат едва 40-45% от дохода от заплата, малко е
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Липсват очакваните промени в Кодекса за социално подпомагане, а времето минава и ако не бъдат гласувани до края на годината, в следващата година можем да се изправим пред сериозен проблем в пенсионната система. За това предупреди пред БНР доц. Жеко Милев, преподавател в УНСС.

Още по темата

Той подчерта, че „когато става въпрос за пенсионна система, бързи и лесни решения няма“.

„Даването и на минимална сума е положително, но преизчисляването на пенсиите и вмъкването на нов компонент би могло да допринесе повече“, коментира експертът.

Доц. Милев подчерта, че „когато се говори за адекватност на пенсиите, има общо правило – адекватна е онази пенсия, която замества предпенсионния доход 70-75%.

„В България пенсията замества 40-45% от дохода, който лицето е получавало преди пенсиониране. Пенсионерите са най-голямата група от обществото, изложена на риск от бедност. Реформата от 2000 година целеше да достигне ниво 75%, но затова е необходимо всяко едно лице да се осигурява в трите стълба на пенсионната система. Първият стълб продължава да е доминиращ и ще бъде такъв. За съжаление, там размерът на пенсията зависи от съотношението работещи - пенсионери, което в България е едно най-неблагоприятните в цяла Европа. У нас един работещ трябва да осигурява пенсията на един пенсионер. Ако погледнете бюджета на фонд „пенсии“ на държавното обществено осигуряване, ще видите, че основното перо в него отиват за изплащане на пенсии“, каза той.

Доц. Жеко Милев препоръча осигурените лица да спестяват в трудово-професионалния си живот, „ако искат, когато дойде времето за пенсиониране, да получават адекватна на предпенсионния си доход пенсия“.

„Пенсионните фондове са една от тези опции. В момента те не са лош вариант, но там всичко е доста индивидуално, защото има хора, които се осигуряват на пълния размер на своите възнаграждения, но има и други, за които липсват големи периоди на осигуряване“, обясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 128Ми чи да! За кво да им даам данъци. Аз ще дам 50 000 елва данъци, бизнеса ще се срине, що кажа - дайте 100 лева, помогнете, да платя тока, те ше кажат - НАААА!
102
2
 
6
 
! Отговори
избирател преди 3 години
:)Някой ме посъветва да се осигурявам в банка.Няма да бъда груб,както той към мен,но със съжаление ще отбележа,че той милия явно никога е нямал пари в българска банка...Инък щеше да знае каква е доходността!!!Някой влизат тук само да избият бесовете си от това,че СЪПРУГИТЕ им ги държат зад вратата!!!
101
1
 
11
 
! Отговори
R преди 3 години
До АнонименАми тогава чети вниматъелно какво ти пишат хората за " тогава ". Пишат го, за да не се повтори. Защото всеки път, когато комунисти вземат власта, държавата фалира. Претендираш да си интелигентен, което означава, че можеш сам да седнеш пред компютър, да влезеш в гугъл и да се информираш какво, по дяволите е това - Виденова зима :) :) :)
100
0
 
5
 
! Отговори
ДО 119 преди 3 години
ЧЕТИ, ЧЕТИ ЧОВЕЧЕ НЕ САМО ДА ПИШЕШ ИЛИ ЩЕ КАЖЕШ, ЧЕ САМО ЗА ПИСАНЕ ТИ ПЛАЩАТ. Прочети справките за заплати и пенсии в Румъния и България за 2015 и сравни с това което е днес в двете страни.
99
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 126Ако имаш начин да криеш доходи и да не плащаш - хич не се колебай.
98
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До избирателЗа съжаление, парите които ти СЕГА внасяш за твоите осигуровки ги дават на сегашните пенсионери, на които БСП им открадна пенсиите.Омагьосан кръг се получава.Ако знаеш начин как да го разплетеш, дай да те правим финансов или социален министър.
97
1
 
7
 
! Отговори
Violina Golld преди 3 години
Не е важно колко голяма пенсия ще вземеш, а колко години ще я получаваш. - финикийска поговорка
96
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 119Съжалявам, но беше така. Допреди 10-12 години, учителите им взимаха малко-по-малко от нашите. Това беше 15 години след Виденов. Тука изакрахте, че ако не беше виденов, всички щяхме да караме бентлита ..
95
3
 
4
 
! Отговори
ист преди 3 години
70 % Пенсия е равна на пред пенсионната заплата. Разликата 30 % е осигуровки и данъци. Няма такива пенсии. Максимума е 55 %.
94
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарете на *** Иван Костов. Той облезглави пенсионерите.
93
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен С добавките на никой, никъде не можеш да отидеш. Сега Бойко дава 50 лева, да помогне на засегнатите от китайската чума. А те с какво са засегнати? Ако са болни - лечението е без пари. За тях е все тая. Пенсиите им не спират. Бойко просто ще се мъчи, да дава предизборни парички, а слде изборите, ще ги секне и пак 4 годики.
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 116С Румъния си бил на едно ниво ама друг път.Когато ти беше на ниво 2$/месец при Жан не си бил на едно ниво с никой.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До stilingАз съм съгласен. И какво? В цял свят плащат пвоече. Но пари за двойни пенсии НЯМА да има пак. Пак ще има "проблеми". Пак ще има "лиспи", пак ще се обвиняват други!!!
90
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФАКТА с добавката на Жан Виденов до къде ходи?А с добавката на Радев де ще идеш?
89
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така в Румъния пенсията стана точно 2 пъти по-висока от тази в България? До преди 5 години бяхме на едно ниво. Сега постоянно се хвалим, че сме най- ама най на най - стабилната в икономическо отношение държава в ЕС пък с най-ниската заплата и пенсия в този съюз? Как става това не мога да си отговоря? Я да ми обеснят това гербаджийските тролченца?
88
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 107Твърде наивно и идеалистично звучи.иначе ще е интересно какви обяснения ще дава корнелия за хотелчето на халкидики.
87
2
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
КОМУ.НЕТА.ТА ВСЕ СЕ ОПЛАКВАТ , КАТО ЧЕРЕПА:ВЪРТЯТ РАЗНИ ЧЕРНИ ДАЛАВЕРИ , И КАТО ГИ СПИПАТ ....РЕВАТ , КАТО МАГАРЕТА: ---"ОТ ГЕРБ ИСКАТ ДА МИ ВЗЕМАТ БИЗНЕСА"....ХА,ХА,ХАААААААААА...СМЕХ !!!!
86
4
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
само с добавката дето Боко ми я дава към пенсията за месеца летя до Стокхолм двупосочно. С добавката от другия месец ще спя два дена в хостела и ще си направя хубава екскурзия.
85
1
 
8
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Според тоя човек,трябва да се осигуряваме на няколко места,та да получаваме адекватна пенсия на стари години.Звучи супер,но...Не и за България!!!Защото...Другите фондове,някак изчезват,фалират,абе нека си го кажем направо,ОТКРАДВАТ и тях!!!Така,че...
84
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ви кажа друг начин да се напълни пенсионният фонд,и изобщо хазната.Прави се пълна ревизия на луксозните имоти и коли встраната,заводи,предприятия,фирми.Ниви,язовири,гори,рудници.Всичко за което няма обяснение за произхода на средствата се конфискува в полза на държавата.Това ще са десетки милиарди.Всеки данъчен носещ приход в държавата да е под полицейска защита и да взима процент от това което е донесъл в хазната.И всички работодатели да осигуряват на пълната заплата,иначе закриване и затвор