В Силистра погребаха Доростолския митрополит Амвросий

Той почина на 18 август на 78-годишна възраст
21 авг 2020 15:11, Красимир Ангелов
8
В Силистра погребаха Доростолския митрополит Амвросий
Снимка: Българска патриаршия/Ангел Карадаков

Опелото и погребението на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий се състояха тази сутрин, съобщиха от Българската патриаршия.

В катедралния храм "Св. Св. апостоли Петър и Павел" на Силистра от 9.00 часа беше отслужена заупокойната Света литургия за митрополит Амвросий. От 10.30 часа беше извършено опелото и погребението на блаженопочившия Доростолски митрополит Амвросий, съобщават от БПЦ.

Още по темата
Заупокойните богослужения бяха излъчени и на живо в официалната страница на Светия синод във Facebook.

Митрополит Амвросий почина на 18 август след тежко и продължително боледуване. За негов временен заместник, до избора на нов митрополит, бе определен Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

Доростолският митрополит Амвросий, със светското име Александър Александров Парашкевов, е роден на 9 юни 1942 г. в Свищов. През 1983 г. е приет за студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски", която завършва през 1987 г. На 13 август 1983 г. в Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий", край Берковица, става монах с името Амвросий, дадено му от Видинския митрополит Филарет. На 19 октомври 1983 г. в Чипровския манастир "Св. Йоан Рилски" митрополит Филарет го ръкополага в йеродяконски чин.

По решение на Светия синод на 29 юни 1989 г. е въведен в архимандритско достойнство от Видинския митрополит Дометиан, а на 3 април 1994 г. в Чекотинския манастир "Св. архангел Михаил" е хиротонисан в епископски сан от Неврокопския митрополит Пимен. По решение на Всеправославния събор, състоял се от 30 септември до 1 октомври 1998 г. в София, Амвросий е приет в каноническо църковно общение за служение в епископски сан, като му е дадена титлата Браницки.

От юни 1999 г. до 1 юли 2004 г. Амвросий е назначен за викарий на Видинския митрополит Дометиан, а от 1 юли 2004 г. е викарий на Врачанския митрополит Калиник.

На 17 януари 2010 г. е избран, а на 24 януари канонично утвърден за Доростолски митрополит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Снимка преди 3 години
Абе при откриването на църквата в Тервел,има снимка на двамата владици и бившият кмет на Тервел, владиците лека им пръст а на третия кога ще го ленчуваме.окраде и продължава да карате общината.нямаше надяждане.и до Исус да се нареди ,там има кантар живо.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали ни казаха, че вярата пази от заразяване? И който истински вярва не може да се зарази, особено пък в църква?
2
8
 
2
 
! Отговори
воинствен атеист преди 3 години
Сега да погребат и останалите брадатковци в черни полички.
1
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудно ми е. На 68 г , а дълго боледуване, нещо има.