Блогът Word do worlds възражда забравените думи в българския език

Авторът Виктория Бешлийска събира и разпорстранява стари диалектни форми
24 авг 2020 18:15, Ния Христова
22
 
Блогът Words do worlds събира и разпространява старите диалектни думи в българския език. Каква е силата на забравените думи и тяхното преоткриване?
 
"Възникна като личен блог, в който исках да споделям впечатления от пътувания и ревюта на книги. На рождения си ден помолих аудиторията да ми подари по една стара забравена дума и така се роди инициативата "Обичам българските думи", разказа авторът на блога Words do worlds Виктория Бешлийска в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Тя смята, че трябва да се създадат специални места, на които да се съхраняват остарелите думи в българския език.
 
"Хубаво е остарелите думи да излизат и извън музеите. Писането е една от формите, в които можем да ги запазим. Вярвам, че забравените думи могат да се върнат в активния ни речник и ежедневния ни език", посочи още Бешлийска.
 
Тя е убедена, че хората не трябва да се притесняват да употребяват стари и диалектни думи, тъй като те показват богатството на езика.
 
"Ако използваме дори и една дума, която да ни отличи, това създава памет у тези, които ни слушат и ни гледат", добави още авторът на блога.
 
Бешлийска е на мнение, че новите думи, навлезли в езика, могат да съществуват паралелно със старите забравени форми.
 
"Визуално съхранени на страницата във Facebook са малко повече от 300 думи, а колекцията се състои от много по-голям брой думи", поясни авторът.
 
Башлийска разказа още, че има и съвременни автори, които използват забравени думи в своето творчество и се опитват да създават нови такива.
 
"Нашият език има изключително богата история заради контактите с други държави. Взели сме думите, но сме ги доразвили и обогатили", добави още Виктория Башлийска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво значи Words do worlds, моля? Това е на развален английски. Тази госпожица явно не прави разлика между глаголите DO и MAKE. Да не говорим за това колко е уместно да се назовава на английски блог, уж посветен на българския език.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аферим ашколсун на тая кадъна дето е "събрала" поголовно турски лафове, изписани на кирилица!
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Похвална инициативаЧе откъде накъде "трябва да си отмрат"? Какво му е на "берекет"? И не е точно същото като плодородие. Но тази жена не знае какво говори, казвайки, че "хората не трябва да се притесняват да употребяват стари и диалектни думи, тъй като те показват богатството на езика". Ами не е точно така - трябва да знаеш кога и при какви обстоятелства е уместно да се употребят определени думи. Има си различни сфери на общуване, различни стилови регистри.
11
1
 
8
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Защо я няма хубавата българска дума нужник?
10
2
 
2
 
! Отговори
Миро преди 3 години
Виктория Бешлийска да прочете 1 статия от Гол.бг и да види цветущ наш език.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не започнат да наказват журналисти за агресивно налагане на англицизми, всичко е безнадеждно.
8
1
 
3
 
! Отговори
Свещен цъpвyл преди 3 години
До1И ти се опитай, че много ти личи.
7
2
 
4
 
! Отговори
Похвална инициатива преди 3 години
Все пак пожелавам на Бешлийска в желанието си да запази и възстановиупотребата на някои хубави забравени български думи да не забравя,чеима доста чуждици,предимно от турски език,които трябва да си отмрат,дане бъдат припомняни,особено когато имат български аналог,напримерберекет-плодородие.
6
3
 
6
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Отвратителното шопско мекане затрива българският език. Хайсиктир и шопски селинджъри.
5
1
 
8
 
! Отговори
Свещен Лудогорец преди 3 години
До Свещен ГущерМекането като национален спортКогато глагол в единствено число завършва на "М", в множествено число завършва на "МЕ".Гледам - ГледамеИскам - Искаме и т.н.НО.... НЕ И ТАКА!!!Свиря - Свириме (истината е Свирим)Ходя - Ходиме (Ходим) и т.н.По повод на това правило един радетел на мисълта каза:Как да е грешно "ядем" бе?! Аз ядем, ние ядеме... :-)Амааа пак си личи отвратителното софийско мекане.Поздрави
4
0
 
2
 
! Отговори
ДжоЛан преди 3 години
като сте много знаещи, знаете ли какво е ПУНГА или КРАТИЦА?
3
0
 
11
 
! Отговори
Труда работа преди 3 години
Новата мода е да се опростачват езиците по целия свят и да не могат младите да се изразяват по никакъв начин освен чрез емотикони и картинки.Пикът при богатството на езиците отдавна е преминат и то още 17-18век. Намерете някоя хубава стара английска книга и вижте за какво богатство става въпрос. И изобщо аристокрацията тогава се е изразявала много добре. Освен това хората са се учили на краснопис. Намерете стари писма и ръкописи и ще видите че всички хора са пишели много красиво
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Words do worlds: обичам българските думи
1
18
 
4
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 3 години
Много провинциалисти се стараят да оправят говора и правописа си да не издават че са от село да не им се подиграват.Амааа пак си личи че са от Родопите или Лудогорието с отвратителния варненско-русенски говор