Борисов в Атина за терминала за втечнен газ: Днес правим история!

Съоръжението влиза в експлоатация след 2 години
165
Борисов в Атина за терминала за втечнен газ: Днес правим история!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов е в Атина, където заедно с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис ще участва във финализирането на процеса, при който "Булгартрансгаз" ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис.

Днес правим история, заяви той при пристигането си.

Още по темата
В гръцката столица двамата премиери ще присъстват на официалната церемония по подписване на договора между изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов и Асимина-Елени Копелузу, която е основен акционер в "Газтрейд" С.А. - проектното дружество, което ще реализира терминала за втечнен природен газ в близост до град Александруполис, Северна Гърция.

В Атина министър-председателят Бойко Борисов ще проведе и работна среща с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. Двамата ще обсъдят развитието на кризата с COVID-19, както и актуални въпроси от европейския дневен ред. Във фокуса на разговора им ще бъде също и темата за бъдещето на Западните Балкани, съобщиха от правителствената пресслужба.

Подписването на днешното споразумение ще позволи България да се възползва в пълна степен от новите възможности, които доставките на втечнен природен газ предлагат. В началото на настоящата година "Булгартрансгаз" ЕАД сключи предварителен договор за закупуването на 20% от акционерния капитал на "Газтрейд" С.А.

След като днес документите бъдат финализирани, страната ни ще има реално участие в проекта и съществен принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др.

Участието на България в проекта е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион. За значението на проекта и за сериозния ангажимент на България към него е показателно това, че Булгаргаз вече е резервирал количества природен газ за период от десет години.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Планираният  капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г.

Проектът допринася за реализиране на цялостната концепция за газов хъб "Балкан", която предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа.

Проектът е определен от Европейската комисия за проект от "общ интерес" за страните-членки и се реализира съобразно политиката и приоритетите за изграждане на единен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар. Терминалът е в синергия с други инфраструктурни проекти в региона като например  интерконектора  Гърция-България и разширението на подземното газово хранилище "Чирен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
15
 
11
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Поредния успех на господин Борисов и кабинета ! Бъдете благословен господин Борисов ! Цяла България е с Вас !
114
11
 
7
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Правиш, бабината си трънкина. Оставка, съд и пандиз.
113
7
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
До пендоМоже и да си прав, и вероятно си прав.Но, новия, поне година -две ще направи нещо за тая държава, и за хората и, поне от кумова срама, а няма да раздава пари, като кризисен ПР, само когато му напече отзад...
112
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не ми дреме тоя образ къде е и какво прави! Виждам че още се взивява в залеза на управник от властта! Ще си тръгне групировката ГЕРБ след 2 септември! Отпуските свършиха почти и на 2 септември всички ще сме на линия! ОСТАВКА на МУТРАТА и Мутренското управление!
111
2
 
7
 
! Отговори
Владо преди 3 години
Браво!!!
110
9
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
"112 " скъпата" щатска газ е СКЪПА САМО В РУСКАТА ПРОПАГАНДА!!!!!!"---Както по-долу някой спомена, много са прости тия германци! Да се натискат да строят газопровод, за скъпа руска газ, а ве щат да направят по пристанищата си терминали за евтина, шистова, американска...
109
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
112 " скъпата" щатска газ е СКЪПА САМО В РУСКАТА ПРОПАГАНДА!!!!!! ДОРИ ТУРЦИЯ НЕ КУПУВА СКЪПА РУСКА ГАЗ, ОТ ЯНУАРИ ДО ДНЕС ТУРЦИЯ Е НАМАЛИЛА В ПЪТИ РУСКИТЕ ДОСТАВКИ!!!! КУПУВАТ ВТЕЧНЕН ГАЗ ОТ КАТАР И САЩ И АЗЕРБАЙДЖАН ПО ЮЖНИЯ КОРИДОР! САМО РУСКИ ЛЪЖИ НЕ ВЪРВИ, ИСТИНАТА ИЗЛИЗА ВИНАГИ!
108
8
 
4
 
! Отговори
Брат Вурст преди 3 години
Я тюфлека чак в Гърция се е скрил. След години ще се изучава "Нелегалният период на вожда и учителя на българския народ генерал Борисов" .
107
2
 
5
 
! Отговори
пендо преди 3 години
Не ми дреме, че ще накарате ББ да подаде оставка!Яд ме е, че след това, когото и да сложите, ще бъде същото!Както винаги си е било в България!Щото си мислим , че един човек прави нещата.Правим ги ние, но не осъзнаваме навреме какво правим.И после, обаче късно ни идва акъла!
106
10
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
Нали бяхме незаобиколим фактор, уж, и тръбата нямаше от къде да мине? Щеше да влиза малко над Варна. И да сме на кранчето на няколко държави....И какво стана? Сега ще купуваме руска газ с турска надценка, както и скъпа щистова газ от америка чак, добита по скъп начин, скъпо втечнена, скъпо транспортирана, и скъпо размразена....Ум царува, им робува, ум патки пасе...Същото е и с Белене, вече щеше да работи, без да сме дали и 1 лев от бюджета, четете интервютата на руския посланник тогава.
105
4
 
2
 
! Отговори
Koko преди 3 години
Страм е, че сме в сегашната ситуация. Да разчитаме на "господаря император" и те да ни продават прескъп газ.
104
8
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
и нито дума, за това, колко струва втечнения шистов американски газ франко Атина? Нито дума, че шистовата индустрия на Америка е пред фалит, след като РУСНАЦИТЕ, а не Боъко намалиха цената на газа с 50 %? Нито дума за това, че Германия строи газопровод, а не иска втечнен газ? Поредните милиарди, платени за да се угоди на американците, и да го държат още малко на власт, докато им играе по свирката.Както с Ф16. Южен поток вече щеше да работи, ако този не го бе спирал, както и други проекти....
103
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пореден национален срам!
102
1
 
3
 
! Отговори
FERAT RAMZY преди 3 години
До космат стаматСалма белен ял ли си? Обичаш ли?
101
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това швабите много глупав народ , борят се със зъби и нокти за 2-ра труба , вместо да си правят терминали за втечнен газ . Ха ха ха
100
7
 
8
 
! Отговори
Космат Стамат килия5 преди 3 години
Чакам Малката булка от Банкя
99
5
 
14
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
ЕЙ заради този терминал е цялата протестърска истерия и снимки с пистолети 2буци злато и записи със псувни и пр. КГБ си изяда мъдете от яд.
98
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може Борисов да не е отскочил да си нагледа острова,който си е купил и където вероятно ще си изкара старините след оставката,ако не го арестуват за кражбите и други далавери и престъпления...
97
8
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен.... защо "братята" руснаци след 30г чак сега намашиха цената на газа за.... Намалиха я с 50% защото така им разпореди Еврокомисията за антимонополно разследване!
96
6
 
3
 
! Отговори
Али чаркардашлъ преди 3 години
ДПС трябва да вземе деино участие във всички сфери на властта и не само ,за да бъде гарант,че няма да се извършват манипулации и злоупотреби!