Борисов в Атина за терминала за втечнен газ: Днес правим история!

Съоръжението влиза в експлоатация след 2 години
165
Борисов в Атина за терминала за втечнен газ: Днес правим история!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов е в Атина, където заедно с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис ще участва във финализирането на процеса, при който "Булгартрансгаз" ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис.

Днес правим история, заяви той при пристигането си.

Още по темата
В гръцката столица двамата премиери ще присъстват на официалната церемония по подписване на договора между изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов и Асимина-Елени Копелузу, която е основен акционер в "Газтрейд" С.А. - проектното дружество, което ще реализира терминала за втечнен природен газ в близост до град Александруполис, Северна Гърция.

В Атина министър-председателят Бойко Борисов ще проведе и работна среща с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. Двамата ще обсъдят развитието на кризата с COVID-19, както и актуални въпроси от европейския дневен ред. Във фокуса на разговора им ще бъде също и темата за бъдещето на Западните Балкани, съобщиха от правителствената пресслужба.

Подписването на днешното споразумение ще позволи България да се възползва в пълна степен от новите възможности, които доставките на втечнен природен газ предлагат. В началото на настоящата година "Булгартрансгаз" ЕАД сключи предварителен договор за закупуването на 20% от акционерния капитал на "Газтрейд" С.А.

След като днес документите бъдат финализирани, страната ни ще има реално участие в проекта и съществен принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др.

Участието на България в проекта е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион. За значението на проекта и за сериозния ангажимент на България към него е показателно това, че Булгаргаз вече е резервирал количества природен газ за период от десет години.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Планираният  капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г.

Проектът допринася за реализиране на цялостната концепция за газов хъб "Балкан", която предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа.

Проектът е определен от Европейската комисия за проект от "общ интерес" за страните-членки и се реализира съобразно политиката и приоритетите за изграждане на единен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар. Терминалът е в синергия с други инфраструктурни проекти в региона като например  интерконектора  Гърция-България и разширението на подземното газово хранилище "Чирен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
12
 
! Отговори
Бау преди 3 години
*** знае всичко .. Той разбира всичко. Той е разкрил всичко :D *** ще подобри България чрез ... гласуване!
74
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога повече руски газ.И най сетне разберете че именно Путин е зад протестите в България само и само да е негов човек на власт зада си разиграва коня както си иска
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
77- ВЗИМАШ СИ ЛИЧНАТА КАРТА, ПРЕВЕЖДАШ ДИПЛОМИТЕ СИ ОТ ДВЕ ВИСШИ ОБРАЗОВАНИЯ, ПОСТАВЯТ АПОСТИЛ И ПОЕМАШ КЪМ ЕВРОПА- МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 1600ЕВРО, 13 ЗАПЛАТА ЗА ЛЯТОТО И 14 ЗАПЛАТА ЗА КОЛЕДА, МИН ЗАПЛАТА 1997Г-1.8ДЛ ЗА 22 РАБОТНИ ДНИ, 2009Г-200ЛВ, МИН ЗАПЛАТА В РУСИЯ 118ЕВРО, ТУК И СЕГА 311ЕВРО.
72
6
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
защо като натовец си позволяваш да даваш определения кой какъв е ,ти си предател !Натовски да ми говорят за бългщина ,абсурд!
71
7
 
18
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До ПатриотРусофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи. Дай ми пример за русофил, който през последните 50 години да е бил български патриот. Ни се пишеш, патриот но си руски такъв, не български!
70
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По турско робство българските семейства цял живот живееха в един дом.Сега благодарение на новите ни поробители живота на балгарина изминава далеч от деца и жена.Какво е това проклятие че стана тъй страшно
69
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом ко му ня ги те снимат, като заклано прасе,значи сме на прав път.
68
7
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До ПатриотЗнаем какви патриоти сте русофилите, руски, но никога български!
67
11
 
12
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
Борисов пак ще купува индулгенции на гърба на българския народ, чиито интереси продава и предава вече 10 години за да не му духнат под опашката онези зад океана. Още едно доказателство, че от мекотело управляващ не става!
66
16
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
България е окупирана от ФАЩ за съжаление!
65
9
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До ПатриотЛъжеш, се руски патриоте, все още зависим от Русия при енергийните доставки. Щеше да бъде много хубаво да има действителна диверсификация. Но все още няма такава.
64
4
 
19
 
! Отговори
nilesev преди 3 години
Абе,, умни и красиви", никой не е казал че ще купуваме само от САЩ. Ще купуваме от този, който дава най-евтино.
63
21
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Герб ни предадоха на ФАЩ!
62
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧЕРЕП, ФИГУРАНТ, МИЛИАРДИ, МАРИНОВ, МАЛИНОВ, ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, ЮМРУЧЕ, МУТРИ, МАФИЯ, РЕЗИДЕНТ, КРЕМЪЛ, ХАЛИФАТ, ПРОТЕСТИ, ПРОКУРАТУРА, СЪД, ЗАТВОР.
61
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малеееееееее,колко луд народ. *** рускага газ била лоша,*** от тоз конектор ква хубава демократична газ ще тече . Ала-бала. На Меркел не и пречи руската газ. Втори поток строи. Пък вие като си пълвите колиците с газ, пречи ли ви,че е руска? Ми карайте на бензин бе. Като си включвате ТВ-то, да знаете, че част ото тока е произведен с руска газ. Тука правилоте е като при парите - не миришат. Важното е да има газ - руска или американска се тая. Но американска просто няма,освен дребни количества.
60
13
 
13
 
! Отговори
Гневен преди 3 години
До Анонимен Планувано е газът да идва от ФАЩ на десеторно по-високи цени от Руския.Има голяма вероятност и това обаче да не стане,защото голяма част от американските шистови фирми фалират.Тези,които подскачат от радост е добре да се замислят с колко стотици милиони,които ще плащат деца и внуци този отново ни набута!!! Ще имаме още един паметник на върховната глупост на управниците ни като нереализирания по чужда заповед АЕЦ"БЕЛЕНЕ",ЮЖЕН ПОТОК и затворените 4 реактора в АЕЦ"КОЗЛОДУЙ!!! ПОЗОР!
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** колко ви е хубаво да си псувате тука, а ?
58
12
 
15
 
! Отговори
- преди 3 години
Хора мислете като гласувате!Трудно става с мирен протест да изгониш такива нагляри!
57
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беце щеше да търси газ в черно море, ама забрави, сакън да не вземе да се намери, че ще се разтури далаверата с Путин и Доган, иначе много странна работа изглежда, Румъния открива в техния шелф газ, Турция в техния, а по нашия некаква дупка нема ;)
56
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка бе, мутро !