Борисов в Атина за терминала за втечнен газ: Днес правим история!

Съоръжението влиза в експлоатация след 2 години
165
Борисов в Атина за терминала за втечнен газ: Днес правим история!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов е в Атина, където заедно с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис ще участва във финализирането на процеса, при който "Булгартрансгаз" ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис.

Днес правим история, заяви той при пристигането си.

Още по темата
В гръцката столица двамата премиери ще присъстват на официалната церемония по подписване на договора между изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов и Асимина-Елени Копелузу, която е основен акционер в "Газтрейд" С.А. - проектното дружество, което ще реализира терминала за втечнен природен газ в близост до град Александруполис, Северна Гърция.

В Атина министър-председателят Бойко Борисов ще проведе и работна среща с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. Двамата ще обсъдят развитието на кризата с COVID-19, както и актуални въпроси от европейския дневен ред. Във фокуса на разговора им ще бъде също и темата за бъдещето на Западните Балкани, съобщиха от правителствената пресслужба.

Подписването на днешното споразумение ще позволи България да се възползва в пълна степен от новите възможности, които доставките на втечнен природен газ предлагат. В началото на настоящата година "Булгартрансгаз" ЕАД сключи предварителен договор за закупуването на 20% от акционерния капитал на "Газтрейд" С.А.

След като днес документите бъдат финализирани, страната ни ще има реално участие в проекта и съществен принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др.

Участието на България в проекта е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион. За значението на проекта и за сериозния ангажимент на България към него е показателно това, че Булгаргаз вече е резервирал количества природен газ за период от десет години.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Планираният  капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г.

Проектът допринася за реализиране на цялостната концепция за газов хъб "Балкан", която предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа.

Проектът е определен от Европейската комисия за проект от "общ интерес" за страните-членки и се реализира съобразно политиката и приоритетите за изграждане на единен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар. Терминалът е в синергия с други инфраструктурни проекти в региона като например  интерконектора  Гърция-България и разширението на подземното газово хранилище "Чирен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
1
 
! Отговори
Позитано 20 преди 3 години
Това е Борисов. Велик! Направи много за развитието на държавата. Ама така не може.Неговите успехи са смърт за БСП. За това да го свалим За краката и обратно в казана.Ей така по български.
134
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 137:Точно, както и винаги става. От последните 150г си мислим че правим нещо а други ни разпределят, отделят, казват и нареждат какво да правим. Ние седим красиво за снимките, слагаме гръмки лозунги и красиви думи и си мислим че правим нещо. Нивото ни е Сомалия, и липсват сивия матерял на всички отгоре.
133
0
 
1
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
Ще дойде младия премиер с харема и партията на безпартийните
132
5
 
3
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До Анонимен 136Великите сили са се договорили, а нашата тиква просто е отишъл да се снима с тях.
131
3
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До Бойко е Велик Тогава я ми обясни що няма качествени плодове и зеленчуци, на цена под 2 лева за килограм? А там предлагането както се досещаш е много по-голямо от това е енергийния сектор. Що така никой не иска да подбива цената на конкуренцията?
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно ли чух по радиото, че историята се е писала под зоркия поглед на госпожа Херо Мустафа! Не знам защо по сайтовете не оповестяват, че тя е на мястото на историята! нашите балкански премиери хич не могат мръдна! Ще пишат и ще благодарят!
129
2
 
2
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Постигнатото е следствие на промяната във външно-политическата ориентация на страната през последните 30 години. То не е дело само Герб или на която и да е друга политическа сила, а на всички заедно. Ако може да се търси някаква полза от пазарната икономика, то тя е именно в разнообразието, което тя осигурява. Лошото е, че и в този случай облагите ще са основно за капиталистите. Надали сметките за парно на обикновените хора ще намалеят значително, дори и цената на природния газ да поевтинее...
128
3
 
6
 
! Отговори
мак преди 3 години
Тоя всеки ден пише история, сега в Гърция, друг път когато инспектира нещо. Велик, ама пунта мара.
127
3
 
6
 
! Отговори
до 131 преди 3 години
Лъжеш! Евросъюзът договори цени за цяла Еропа, Тиквата нищо общо няма с това. И Йоло Денев да беше премиер, цените щяха да са същите.
126
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я не се връщай и си остани в историята, мутро!
125
8
 
4
 
! Отговори
Бойко е Велик преди 3 години
Браво! Като имаш възможност да избираш стока от три сергии, търговците се надпреварват да ти свалят цените. Когато купуваш от единствената, те дерат яко, и "по братски". До миналата година се чудехме защо купуваме най-скъпата газ в Европа.Откак правим интерконектори с Гърция и Турция на руснаците им оменаха коленете, като на пияна рускиня.
124
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не прави история, а се крие като мишка в чужбина!
123
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кюлякова червените дето половин век смукахте кръвта на българите и се награбихте за пет поколения Ходи се радвай на концлагерите построени от вас с неоценимата помощ на братския СССР!
122
6
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
Просто пиши шистова индустрия, или Фракинг , и чети статии от икономически списания по темата. Общото мнение е, че след бурното развитие, сега се нуждае от чудо, тази индустрия, има съкращения, затваряне на филиали и отказ от строеж на нови терминали за втечнен газ. А ние тепърва се натискаме да купуваме. И забележи-статиите повечето не са от руски икономически сайтове или списания.
121
3
 
6
 
! Отговори
Кюляков преди 3 години
До 121 Една единствена гн.ида като тебе не може да олицетворява цялата нация.
120
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Атанас Велмазов,даже и околните села ,са с тиквата.
119
2
 
3
 
! Отговори
един от Северозапада преди 3 години
До Анонимен На това, което си написал ли да вярвам, или на статиите в икономическите списания, за състоянието на шистовата индустрия на САЩ?
118
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 122Американският ВПГ е по-скъп от руския тръбен газ в момента Звучи невероятно СП2 да не бъде завършен , при условие че са инвестирани над 10 млрд евро , половината от тях идват от немски , френски , холандски , австрийски фирми . Отделно по веригата се осигурява работа за десетки хиляди души освен САЩ да приемат някой закон ,че който ползва руски газ от СП2 , автоматично ще последва съдбата на Сюлеймани ,иранския генерал ....
117
8
 
11
 
! Отговори
Emigrant преди 3 години
До 112тиСтига с тия пучи масали и опорни точки!!Ще плащаш на турция газ??!!А сега не плащаш ли на Украйна на Румъния и им плащаш солидно,защото тръбата от Турция до България е 40 км., а през Украйна и Румъния е стотици километри!!Плаща се на кубик и на километър.А когато плащахте на Топенерджи на Луканов и на Овъргаз на Сашко Дончев,ни мъц?!Щот пароците си ги разпределяхте под масата,а населението ви влачеше на гърба си!Ей затуй ривети против Борисов,щото е точно обратното на това което сте вие
116
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО Един от северозапада Борбата Берлин/ Вашингтон е по друга линия либерали/ консерватори, икономиката тука е средство за да се постигне победа! Щатската газ дори за руснаците се оказа многото евтина от колкото очакваха, около 120$ за 1000 куб.м а Газпром УВОЛНИ НЯКОЛКО СЪВЕТНИКА С 6 ЦИФРЕНИ ЗАПЛАТИ ТОЧНО ЗАРАДИ ТАЗИ АМЕРИКАНСКА ЦЕНОВА ИЗНЕНАДА!!! СП2 няма да бъде завършен НИКОГА, съмнявам се и за Турски поток, както казах Турция в момента е намалила до минимум руската газ! ПРОВЕРИ И ЧЕТИ преди