Дебатът за Конституцията ли е или за ниските ни доходи?

Анализатори: Може да завалят популистки текстове и глупости!
106
Дебатът за Конституцията ли е или за ниските ни доходи?
Снимка: БГНЕС

С отварянето на Конституцията за редакции и нови текстове има опасност начинът, по който е уреден стопанският живот, да бъде драматично променен. За това предупреди Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна икономика, пред БНР.

Всяка малка редакция на основния закон може да има много голям ефект върху начина, по който оперира стопанският живот, подчерта той.

Още по темата
Според него може де се развихрят популистките предложения в икономическата част на Конституцията.

Ние нямаме мораториум върху писането на стопански текстове в Конституцията. Ако тя е отворена и влезем във Велико народно събрание, всеки ще може да предлага всичко, а популистите по-често предлагат бюджетни и икономически неща, отколкото съдебни, коментира Ганев пред БНР. Той изрази опасения, че "ще завалят предложения за фискални и икономически текстове, които няма да са полезни".

Агенция "Фич" потвърди рейтинга на България на ниво BBB със стабилна перспектива. Реалността в България е отчетена трезво, смята Петър Ганев. Той припомни, че макроикономическата стабилност държи ниво на рейтинга през последните 10 години.

"Фактът, че (то е и директно написано) въпреки удара на коронавируса и кризата, тази стабилност, това, че имаме валутен борд, левът е неприкосновен, това, че въпреки кризата бюджетът все пак изглежда добре - това се оценява като силно позитивно и намаляващо потенциално рисковете пред страната", каза още той.

От друга страна стоят дългосрочните ни проблеми като ниските нива на доходите, посочи икономистът. "Почти директно е казано, че при тази макроикономика, при този бюджет и тези стабилни пари, ако нашите доходи бяха по-високи, ако бяхме по-богата страна, щяхме да имаме по-висок кредитен рейтинг", посочи Ганев.

Като друг важен момент икономистът открои този, че въпреки появата на популистки формации се постига съгласие да не се пипат монетарните и фискалните котви.

Конституционните идеи от години се услаждат на всички. Идеи като мажоритарен избор и намаляване на броя на депутатите могат да доведат до глупости, но хората си ги харесват, коментира политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

Първан Симеонов смята, че в момента нужният дебат е как страната да произвежда повече, как да създава повече стойност, какво да прави страната през зимата, когато се очертава тежка икономическа ситуация. Вместо това по думите му си говорим за оцеляването на късния ГЕРБ.

Извън твърдите политически ядра расте търсенето за други опции, нови формации или хората просто казват, че няма да гласуват. Като на футболен мач, в който двете агитки се ожесточават и това кара останалата публика да напусне стадиона, описа ситуацията Първан Симеонов. Според него властта се опитва да отвърне на протестната линия с диалогична атмосфера и се опитва да се възползва от създалата се ситуация, но допуска комуникационна грешка, обявявайки, че ГЕРБ пише и предлага нова Конституция.

"В надлъгването с протеста Борисов вече спечели два месеца. Протестът в момента е доста замрял и видимо партиен", отбеляза Симеонов. По думите му това е нормално за август, но пробният камък ще бъде 2 септември, когато би трябвало да има голям протест за събирането на парламента.

И през 2013 година протестът се превърна в рутина и в част от пейзажа, но тогава общественото мнение беше много по-благосклонно към правителството. Сега ГЕРБ има много по-малък проблем насреща си, но отношението към правителството е много по-лошо, изтъкна политологът.

По думите му Борисов е мислел за обновление на ГЕРБ, но сега ще трябва да го направи и под натиска на общественото мнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.