Дебатът за Конституцията ли е или за ниските ни доходи?

Анализатори: Може да завалят популистки текстове и глупости!
106
Дебатът за Конституцията ли е или за ниските ни доходи?
Снимка: БГНЕС

С отварянето на Конституцията за редакции и нови текстове има опасност начинът, по който е уреден стопанският живот, да бъде драматично променен. За това предупреди Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна икономика, пред БНР.

Всяка малка редакция на основния закон може да има много голям ефект върху начина, по който оперира стопанският живот, подчерта той.

Още по темата
Според него може де се развихрят популистките предложения в икономическата част на Конституцията.

Ние нямаме мораториум върху писането на стопански текстове в Конституцията. Ако тя е отворена и влезем във Велико народно събрание, всеки ще може да предлага всичко, а популистите по-често предлагат бюджетни и икономически неща, отколкото съдебни, коментира Ганев пред БНР. Той изрази опасения, че "ще завалят предложения за фискални и икономически текстове, които няма да са полезни".

Агенция "Фич" потвърди рейтинга на България на ниво BBB със стабилна перспектива. Реалността в България е отчетена трезво, смята Петър Ганев. Той припомни, че макроикономическата стабилност държи ниво на рейтинга през последните 10 години.

"Фактът, че (то е и директно написано) въпреки удара на коронавируса и кризата, тази стабилност, това, че имаме валутен борд, левът е неприкосновен, това, че въпреки кризата бюджетът все пак изглежда добре - това се оценява като силно позитивно и намаляващо потенциално рисковете пред страната", каза още той.

От друга страна стоят дългосрочните ни проблеми като ниските нива на доходите, посочи икономистът. "Почти директно е казано, че при тази макроикономика, при този бюджет и тези стабилни пари, ако нашите доходи бяха по-високи, ако бяхме по-богата страна, щяхме да имаме по-висок кредитен рейтинг", посочи Ганев.

Като друг важен момент икономистът открои този, че въпреки появата на популистки формации се постига съгласие да не се пипат монетарните и фискалните котви.

Конституционните идеи от години се услаждат на всички. Идеи като мажоритарен избор и намаляване на броя на депутатите могат да доведат до глупости, но хората си ги харесват, коментира политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

Първан Симеонов смята, че в момента нужният дебат е как страната да произвежда повече, как да създава повече стойност, какво да прави страната през зимата, когато се очертава тежка икономическа ситуация. Вместо това по думите му си говорим за оцеляването на късния ГЕРБ.

Извън твърдите политически ядра расте търсенето за други опции, нови формации или хората просто казват, че няма да гласуват. Като на футболен мач, в който двете агитки се ожесточават и това кара останалата публика да напусне стадиона, описа ситуацията Първан Симеонов. Според него властта се опитва да отвърне на протестната линия с диалогична атмосфера и се опитва да се възползва от създалата се ситуация, но допуска комуникационна грешка, обявявайки, че ГЕРБ пише и предлага нова Конституция.

"В надлъгването с протеста Борисов вече спечели два месеца. Протестът в момента е доста замрял и видимо партиен", отбеляза Симеонов. По думите му това е нормално за август, но пробният камък ще бъде 2 септември, когато би трябвало да има голям протест за събирането на парламента.

И през 2013 година протестът се превърна в рутина и в част от пейзажа, но тогава общественото мнение беше много по-благосклонно към правителството. Сега ГЕРБ има много по-малък проблем насреща си, но отношението към правителството е много по-лошо, изтъкна политологът.

По думите му Борисов е мислел за обновление на ГЕРБ, но сега ще трябва да го направи и под натиска на общественото мнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Напиши коментар Коментари
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма дебат.Има оставка на крадливото правителство,нов парламент и нов кабинет.От млади,образовани хора.И чак тогава дебати за каквото и да било.
50
0
 
9
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
До МММТи явно не си ходил в Западна европа, щом казваш че цените ни са по ниски от техните. Пример - в холадния, бутилка олио струва 85 цента. В българия на места стига 2.85 лв., което е около 1.45 евро. Холандия няма полета със слънчоглед, няма фабрики за рафиниране, всичко им е внос. В България има полета със слънчоглед, имаме и рафинерии. Обаче тук е почти двойна цената. Що така бе, западно европеецо, м?
49
2
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
11 Години МАФИЯТА си показа Злото лице-Тя смачка доходите на Народът си! Безобразно смачка всички Институции и сложи некъдърници големеещи се и корумпирани до безкрай-ТЯ Увеличи Битовата престъпност и Емиграцията-Тя роди клошари и то цяла Армия! Тя направи думата Работещите Бедни-и думата пенсионер на ходещо с дрипи зомби! ТЯ ДОУнищожи и Здравната Система! Навсякъде е пълна Трагедия-Нямате ли пари-сте мъртвец! А Мафията си спи с милиони евра и злата и се къпе на джакудзи по покривите в градовет
48
3
 
7
 
! Отговори
иванова преди 3 години
до мммммсигурно е така, но не всички живеем в сфи бъди сигурен, че е ако се изметем всички към сф, ще настъпи глад защото само с протести и телевизионни изяви не става, трябва и работа
47
9
 
3
 
! Отговори
до коментиращите преди 3 години
стига с това чекмедже ,и да е вярно там има 100 хил евро и малко злато ! па то една кардарашка ромка има 50 пъти повече .а БКП Окрадоха Милиарди долари с Куфари ! Обраха всичко- фабрики,хотели ,Земя - Трилиони Кеш и Трилиони в недвижими имоти ! сега и още искат
46
12
 
1
 
! Отговори
MMM преди 3 години
Кво цъкате минуси бе? Отворете сайтовете за обяви и вижте колко много има! Навсякъде търсят работници и гледам вече все прилични заплати дават фирмите. Единствените заплати под 1000лв които виждам за чистачи и продавачи в магазини. Тоест хора без никакви умения.Но като погледна заплатите в индустрията там почват от 1500 за ниския персонал а за инженерите и специалистите все са от 2000лв нагоре. Това не са ниски доходи.
45
14
 
3
 
! Отговори
МММ преди 3 години
За какви ниски доходи говорите? В големите градове вече няма заплата под 1000лв. толкова вземат хората които не могат да правят нищо.А за образованите и способните хора заплатите вече почват от 2000лв нагоре. Това са си съвсем прилични доходи при положени че цените в България поне 50% по ниски от тези в западна Европа.Така че според мен политическата дъвка за ниските доходи вече почти се изчерпа и време некадърниците да си намерят нови оправдания защо не им се работи.
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да има дебат за конституция с ГЕРБ е все едно да спипаш крадец у вас и той да ти предложи да дебатирате измъкването му.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От промяна на конституцията имат нужда ако искат да вкарат още по-див тоталитаризъм с ограничаване на граждански права, политизиране на институции и т.н. И всичко това го маскират като че едва ли не досега конституцията ги е накарала да станат корумпирани, да крадат. За да има смислени промени в конституцията трябва да има широк обществен дебат месеци и години наред.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да има дебат за Конституция!Крадливата клика трябва да си отиде, управлявала без Конституция, без спазване върховенството на закона, управлява като една мутра нарежда на върховния орган, олицетворен от една... - Народното събрание.Направиха България в клоака, в която хората се самоубиват от бедност и отчаяние, първа по корупция и последна по човешки права и цивилизация, разполага с достойнството на хората като с ***!Не става дебат.Десет години простащина!
41
2
 
7
 
! Отговори
Само... преди 3 години
...да попитам?! Колко процента от трудоспособното население на територията на РБ работи на светло, като си плаща всички осигуровки и получава заплата минимум 1500 лв. нето, без да е прекъсвало работа в последните 10 години? Адски ми е интересно да чуя отговора!!! Още едно въпросче, колко % от населението на РБ се осигурява на равнището на максималния осигурителен праг? И тук специалистите ще замълчат от страх да си кажат...
40
8
 
2
 
! Отговори
Софиянеца преди 3 години
Ниските ни доходи са следствие на факта, че доказахме на целия свят как можем да прекараме почти 2 месеца (вече) под звездите. Явно имаме прекалено много свободно време, в което не произвеждаме нито стойност, нито услуги, нито продукти. Какви да са ни доходите?
39
9
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Дебата е заради МАФИЯТА .Конституцията е ПЕРФЕКТНА , но ПРОБЛЕМА е че не се Спазва от ГЕРБ МАФИЯТА - Гарантирано от Главния Прокурор ГЕШЕВ .
38
3
 
2
 
! Отговори
Али чаркардашлъ преди 3 години
ДПС трябва да заеме челно места във всички свери на обществено политическия живот гаранция за справедливост.
37
0
 
10
 
! Отговори
И за двете е преди 3 години
За доходите е крещящо належащо, защото в днешна България е по-добре да си държавен служител, от колкото да се трудиш в частния сектор, който от наложените му данъци издържа?!? финансирането на първите. Конституцията трябва да изясни броя, начина на работа, компетенция, експертност, метод на избор и отговорност на всеки заставащ на отговорна, държавна позиция, лапащ сега пари за имитация на работа, често наш човек, ***, с купена по измислена специалност диплома, без грам отговорност и мор
36
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 39Само много *** човек може да вярва в подобна простотия!Живял съм в двете времена.Винаги има прости хора, но в последните 10 години с проста тиква, вие също сте прости, простотията се увеличи експоненциално..За 30 години социализъм ние имахме възход през 70-те години.Сега - след 30 години "демокрация" особено в последните 10 години, упадъкът е пален.Това, че твоят *** е добре, не значи, че всички са така.Това е въпрос на ум и култура.Това не е политика за държава, а личен интерес.
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според доклад в Европейския парламент, България губи годишно около 10 милиарда лева заради корупция.За последните 10 години, това са около 100 млрд. Пари, които можеха да отидат в училища, пътища, болници. Но отидоха в крадливи олигарси, местни тарикати, партийни дерибеи и селски кметове, за да си накупят джипки, къщи за гости и сараи.Затова е дебатът. Затова е протестът. Това българският народ никога няма да ви го прости.
34
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И доходите малко по малко започнаха да се оправят.Помните мотото при БСП: - "те ни лъжат че ни плащат, ние ги лъжем че работим."От тогава до сега виждам подобрение и се върви правилно.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже в САЩ Прокуратурата е част от изпълнителната власт и мандатът е 4 години. Само в комунистическите диктатури съд и прокуратура са на едно.
32
8
 
11
 
! Отговори
гост преди 3 години
Дебата го искат Гербаджиите за да губят колкото се може повече време.