Писатели: Големият проблем в България е разделението

Александър Петров и Калин Терзийски пред Bulgaria ON AIR
24 авг 2020 22:50, Анисия Иванова
92
Писатели: Големият проблем в България е разделението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Защо не стигнаха 45 години и чие е времето днес? Отговорите на тези въпроси потърсихме с поета Александър Петров и писателя Калин Терзийски.

"Разликата между сегашните протести и тези преди години е огромна. Преди всичко хората са други. Едно време нещата бяха поляризирани - червено и синьо. Сега вече изскочиха толкова много фокусници и илюзионисти, че хората са объркани. Не е просто като по наше време "Кой не скача, е червен!" и "Много сме, силни сме!". Това разделение, което преди 30 г. беше на две - сега обществото е разпарчетосано още повече. Не съм оптимист за бъдещето на България", обясни Петров в ефира на "Денят ON AIR".

Поетът изтъкна, че най-големият проблем в българското общество е разделението.

"Голямата тревога на обществото ни е разделението. Имаме различни групи, всяка от които се чувства засегната от нещо. Винаги бих протестирал срещу простотията и срещу просташкия манталитет. Ние сме най-зле в ЕС по всички показатели. По всички показатели ние сме на дъното", категоричен бе той.

Калин Терзийски от своя страна изрази мнение, че интелигенцията страни от протестите, защото има по-изразена чувствителност.

"Няма категорично лоши, а още по-малко има категорично добри. Човек винаги живее в собствена координатна система, колкото и да си въобразява, че живее в обективен свят. Моята субективна координатна система не ми показва едни истински "сини" и едни истински "червени", каза писателят пред Bulgaria ON AIR.

Бившият психиатър допълни, че българите сме изключително нефанатични като народ и това е позитивна характеристика на нацията ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основният проблем на повечето българи е традиционото анти-акълие което ги тресе вече 76 години.
37
3
 
9
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До АнонименНе позна нито едното, нито другото, но това не ме обижда...Не разговарям с никой, който не иска да говори с мен - най-малкото с хора с много ограничения...Когато някой *** не иска да разговаря с теб, той става груб и лош човек...Това няма да ти помогне да спиш добре, във всеки случай и като не искаш да ме четеш - не ме чети тук! Или може би си БСПар, който само иска да се налага и не можеш да си намериш място докато не го направиш?!... Горкичкият,не мога да ти помогна..
36
6
 
13
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До АнонименТова е така! Корупцията е чудовищна и тя не може да се оправи бързо. Бойко е получавал заплахи за живота си! Вижте сега Божков какво прави с него? Това, което се случи по време на прехода на БСП още не е свършило, още има борби за влияния и разпределение на ресурси/може би вече като бизнеси!/, но прогресът е явен и което е най-важно - постоянен! Вървим стабилно напред! Не може да се подкрепя този деструктивен протест, който има за цел не подобряване на нещата, а окупация на властта!
35
5
 
3
 
! Отговори
Обичам Доган преди 3 години
СИК, НАГЛИТЕ И КИЛАРИТЕ + ДИЛАРИТЕ 37989ПОЛИТИЦИТЕ yes ГЕРБ завинаги Октоподи
34
2
 
8
 
! Отговори
За38 има и друго преди 3 години
Това че си роден на жълтите правете не те прави уменПрави те само наследник на крадци на кашкавалМдаа
33
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Невероятна мъдрост струи от писанията на "Диана" !Това доказва, че селският произход и детството с външна тоалетна не е пречка пред полета на мисълта!
32
3
 
11
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До АнонименАз мисля, че не самият факт, че сме имали 500 години робство е проблемът на българина днес - истинският проблем е, че ние това знаем, това правим ...500 години сме гледали как ни управлява турската държава и това е запечатано в гените ни и там намират упование политиците ни...Нямаме самочувствието на "бял човек", а или се подчиняваме, или тъпчим другите, злобеем и завиждаме...Ние трябва да се спрем от тази инерция на подсъзнанието, да се хванем в ръце, както се казва и да се измъкнем
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваички партии са отговорни за това което се случва, не си мислете че ГЕРБ са светена вода.Милиардите които се изсипиха за последните 11г трябваше да генерират много повече разтеж и развитие на България. За пример вижте Румъния, вече са много по напред от нас във всяко едно отношение. Корупцията която се толерира и ненаправените реформи смаза очакванията. Ето за това протестират хората и аз ги подкрепям !
30
6
 
5
 
! Отговори
Уважаема Диана преди 3 години
Прочетох внимателно задълбочените ви разсъждения за живота, вселената и всичко останало. Обогатих се невероятно с нови знания. Предлагам да се върнете сега към риенето на гюбре, което според мен е обичайното ви занимание. Хайде всеки да прави това, в което го бива и което му е генетично предопределено. Темите, върху които се опитвате да разсъждавате не са за вас.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЮгозападенПреди по-малко от два месеца Б.Б. каза: "Да си стиснем ръцете с Радев", но онзи предпочете да размахва юмрук.
28
3
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До БананафенИскаш да кажеш при тоталитаризма, защото Комунизма така и не го помирисахме, значи...Въпросът е да не си пречим и като решим да правим нещо да го правим съвместно зачитайки личността и достойнството на всеки, съобразявайки се със всяко конструктивно мнение, незвисимо от кого идва то...Без разни *** борби за влияния, власт и надмощие...
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите не сме си доробували.За огромно мое съжаление.
26
3
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До АнонименТя беше реакция на прехода на БСП и е време да си отиде, защото всъщност ни чака много работа да наваксваме 500 години робство...
25
3
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До bg smeshkiЗнаеш ли, 500 години са ни внушавали колко сме прости и глупави само защото не сме мюсулмани...Ние нямаме разработени "канали" за реализация, нямаме такива традиции и животът ни преминава в някакви други измерения, т.е. сме далеч от времето и това ни прави злобни и завистливи - не го правим нарочно, защото не сме глупави и ако наистина искаме да постигнем нещо за себе си трябва да осъзнаем, че не трябва да си завиждаме, а да си помагаме за да вървим напред...Нова КУЛТУРА ни е нужна
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен масовата простащина е проблем номер 1 в България.
23
2
 
5
 
! Отговори
bg smeshki преди 3 години
българинът *** ! и злобен . че се и мисли за велик ... голям смях !
22
4
 
7
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ivailoОтново си голословен - както всички БСПари...С вас не може да се разговаря защото вие искате да се налагате, а не да разговаряте! Бойко нападна мафията, а ти ще ми говориш, че бил повишил корупцията - на кой свят преживяваш, малкия?
21
9
 
11
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До АнонименНяма нищо легитимно в тези протести - всичко е една гнусна манипулация! Хората са недоволни от Живота в страната, но Бойко няма вълшебна пръчица да оправи това, което направи БСП с прехода си! Нещата точно започнаха бавно, но стабилно да вървят напред и тези мерзавци БСП не пропуснаха възможността да сложат прът в колелото...Хората нямат нищо против това нещата да се оправят, но БСП извърта нещата, че Бойко е виновен, когато той прави невъзможното дори за да ги оправи...
20
2
 
4
 
! Отговори
Югозападен преди 3 години
Калине,уважавам теи,защото цицнуваш от сутринта и редовно пипаш стъклото с огнена вода,а още си жив,бравоМоже да сме нефанатични,обаче сме фаталисти като народ,с това се обяснява склонността ни към суеверия,мистицизъм и подклажда разединението.Бих признал Терзийски ако събере Бойко и Радев на терасата на столичното кметство и им вдигне ръцете заедно и обединени.А дано ама....
19
2
 
2
 
! Отговори
дрън дрън преди 3 години
за да не кажем проблема...