Пулмолог: Имунитетът определя протичането на COVID-19

2/3 от населението отрича заразата, каза д-р Александър Симидчиев
Обновена: 24 авг 2020 22:20 | 24 авг 2020 22:20, Анисия Иванова
10

Идва ли краят на втората вълна на коронавирус у нас, да очакваме ли трета вълна през есента и с каква сила?

"Според официалните данни броят на заразените в дневен порядък намалява. Дали това е втората или първата вълна, е трудно да се каже. Оттук насетне ни очаква една есен, през която няма да има само коронавирус, а ще има и други неща. Разликата между февруари и септември, октомври и ноември, е че ще можем да бъдем подготвени два месеца по-рано", коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него 1/3 от населението е "научило урока си" и спазва противоепидемичните мерки в страната, а останалите 2/3 живеят с отричането на такъв проблем или с усещането, че те са "недосегаеми" от подобен тип медицински проблеми.

"Училищата могат да се превърнат в средство за разпространение на вируса, те няма да се превърнат в центрове на заразата. Трябва да прилагаме индивидуализирани планове за управление на риска в отделните училища", посочи още д-р Симидчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Пулмологът отбеляза, че Министерството на здравеопазването трябва да даде ясни препоръки, а училищата да имат властта да прилагат най-подходящите за конкретната ситуация.

"Винаги трябва да има баланс между обществената отговорност на институциите и личната отговорност на тези, които трябва да спазват мерките", каза още д-р Симидчиев.

Гостът смята, че случващото се с вируса е в резултат не на самия Ковид-19, а на поведението на хората, както и реакцията на тяхната имунна система.

"Имунитетът е адекватният отговор, който определя дали ще преминем през това заболяване безпроблемно", добави още д-р Симидчиев.

А въпреки че руската школа била с огромна история, начинът, по който се изследва ваксината "Спутник V", не отговаряла на европейските правила.

"Има над 130 ваксини, които в момента се изследват. Десетина до 12 от тях са в напреднала фаза, а една е получила разрешение", каза още д-р Симидчиев, като добави, че снабдяването с ваксини на българския пазар би било трудно.


10
Още от Общество
С държавна помощ 22 000 запазват работните си места в туризма и транспорта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Handel преди 3 седмици
За 40+ дена на протести в цялата страна са излизали поне няколкостотин хиляди души. И нито един от тях е болен (ако имаше поне един болен представате си бokoвите мисирки какво квакане щяха да нададат.
9
1
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 3 седмици
Зарежете вече тези безумни теорий и маскаради,оставете децата да учат нормално и спокойно,да работим и да дишаме ,че от толкова мнения и статистики ни писна страшно много.
8
0
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 3 седмици
До !!!!

Ще чакат, като постоянно работят с болни хора при тях риска за зарязяване е много голям.
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Досега всяка есен ореваваха орталъка,какъв страшен грип идва и трбва всички да се ваксинират,ама,доколкото зная,ваксинираха се не повече от десетина процента от населението.Останалите,Йок!И всеки грип си преминаваше,като предишните,с почти едни и същи поражения!Ама,рев и залахи,относно идващия пореден масов мор!Е,народът се понаучи на тези номера и взе да си я кара по народному,съобразно своя вековен опит!Така се очертават нещата и с короната,само дето истерията,ИНСТИТУЦИАНАЛИЗИРАНАТА,беше голям
6
4
 
14
 
! Отговори
!!!! преди 3 седмици
Много интересно как уж умни и интелигентни хора(лекари, психолози и т.н.) чакат да се появи ваксина и да се имунизират с/у Covid-19.......................не съм лекар, нито професор................но въпросът за ваксините е много сложен.............може да се окаже, че една ваксина има повече отрицателни странични ефекти.............отколкото носи полза!!
5
0
 
12
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 седмици
Интересни джуки. Могат да направят вакум на тръба с голям диаметър.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега видях новите случаи - 99 , ама много умрели -18!
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бухайте ваксини с неясни, нетествани странични ефекти, с максимална ефективност 3-4 месеца, с цена стотина евро бройката! Против вирус, който вече сам си отива! Всички мечти на мега корпорациите се сбъднаха накуп!
2
1
 
18
 
! Отговори
Тоя е прилеполог преди 3 седмици
Нали пусна мухата че сме карали вирус и имаме имунитет от прилепи. Нищо че българите докосвсли се до прилеп са 0.00001 процент. Вервайте му.
1
3
 
11
 
! Отговори
Хемус преди 4 седмици
Ох тази Ганиела,на кой плаж ходи!?