Д-р Марков: С работеща ваксина бързо ще се справим с COVID-пандемията

Всяка ваксина или лекарство имат странични ефекти, отбеляза той
25 авг 2020 10:22, Ния Христова
19

 

От Острова представят обещаващи резултати в борбата с COVID-19 и разработваната там ваксина. Ваксината на университета "Оксфорд" и компанията "АстраЗенека" произвежда антитела и T-клетки, които могат да се борят с вируса. Може ли британската ваксина да победи коронавируса?

"Резултатите от първи и втори стадий на клинични проучвания бяха доста обнадеждаващи. От самото начало на лятото са в трета фаза на клинични проучвания, които се извършват с хиляди доброволци на няколко континента. Целта на тези проучвания е, изследвайки действието на ваксината, да се потърсят потенциални редки реакции и да се измери колко добре тя пази", заяви епидемиологът и преподавател по тропическа медицина в лондонско училище д-р Петър Марков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той отбеляза още, че всяка ваксина или лекарство имат странични ефекти, но въпросът е те да са редки и приемливи.
 
"Това е позитивна надпревара. Това е опит на човечеството да се справи с предизвикателство, което не сме виждали. Фирмите съществуват за това - да генерират печалба. Това е нормално, но е много скъп процес", коментира той.
 
"В момента, в който имаме работеща ваксина и тя бъде разпространена, много бързо ще обърнем епидемията в наша полза. Това е ключът към контрола. Няма друг устойчив механизъм епидемията да бъде спряна", категоричен бе епидемиологът.
 
Д-р Марков смята, че преди да живеем достатъчно дълго с вируса, няма как да знаем колко трае имунитетът ни към него. Според него коронавирусът мутира постоянно, но ако имаме ваксина, то ще намалим шанса за неблагоприятна мутация.
 
"Надеждата, че вирусът ще има изразена зимна сезонност, донякъде се оправда, но не в степента, в която това се очакваше - че вирусът ще изчезне. В много държави броят на потвърдените случаи в момента се покачва", отбеляза специалистът.
 
За д-р Марков най-добрата стратегия е държавните власти да следят броя на новозаразените, броя на смъртните случаи и на приетите в интензивни отделения към всеки един момент, след което да нагаждат епидемиологичния отговор спрямо това. 
 
"Носенето на маски е мярка, която има голямо значение за намаляване на предаването на вируса. На индивидуално ниво - да се избягва близък контакт с много хора на закрито, да се носят маски, да се мият редовно ръцете", подчерта още той.
 
Той напомни, че всички държави, както и учени се учат в движение и е нормално да се правят грешки. 
 
"Но когато се правят грешки, защото правителствата не се вслушват в това, което казват учените, това е неразумно. Това беше в началото с британското правителство. Избраха глупавата идея да се борят за стаден имунитет", смята д-р Марков. 
 
"Бих се ваксинирал с ваксина, която е тествана внимателно. За лансирани рано ваксини е много трудно да се види надеждно тестване. За руската ваксина има много малко данни да е тествана сред много хора, реално няма. Това е висок риск за странични ефекти", каза за финал епидемиологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сатанчо се е раз-пасъл.делото муууу е да те обеди,че не сащ-ествува
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме и свестни учени като този, ама имаме и мангъри.
15
2
 
4
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
По-скоро се гответе за ковид реалност или както казаха ще трябва да живеете с вируса.
14
2
 
6
 
! Отговори
Пижо и Пенда преди 3 години
НЕ Е НОРМАЛНО както твърди мафиота в бяла престилка "лекарство" продавано на хората да има странични ефекти особено тежки такива каквито имат бая "лекарства" . Хората така и не разбраха ,че една от причините за разболяването на хората все повече и повече са лекарствата , водата (или по-точно каквото слагат в нея), храната (гмо и други ***), въздуха който тровят нарочно и т.н. а да не говорим за електро-магнитното замърсяване. Та много е странно хората които ви тровят да казват ,че ви спасяват.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това е позитивна надпревара. Това е опит на човечеството да се справи."В процеса на тази позитивна надпревара, руските учени от института "Гамалей" регистрираха първата в света ваксина срещу коронавируса, а руските научни центрове "Вектор" и "Чумаков" са съвсем близо до регистрацията на свои ваксини срещу SARS-COV-2.Преди два дни най-интересната новина дойде от Руския инститит за експериментална медицина, разработил ваксина срещу коронавируса във вид на йогурт, която в момента се тества.
12
0
 
9
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Това, което казва този човек, е все едно аз да кажа: ако има ваксина за СПИН, ще преборим СПИН. Е, да ама вече 41 години няма.
11
3
 
10
 
! Отговори
Канторовитц преди 3 години
Първо...тоя доктор...прилича на ....равин!!!Второ...явно е на хранилка у Сорос. Трето....ами за чиповете???? Нищо не казва. Типичен шабес-гой !
10
2
 
5
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Разбира се, с работеща ваксина скапваща имунната система ще получим взрив от скоротечни онкозаболявания, с които бързо ще преборим вируса като умрем!
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за информация: AstraZeneca са получили мандат да не носят никаква отговорност за странични ефекти, причинени от ваксината :) Боцкайте се, овчици и се радвайте :)
8
3
 
8
 
! Отговори
2 в 1 преди 3 години
Веднага да му се бият две ваксини това брадато докторче за да миряса и сподели с нашата аудитория ефекта от тях!Първом британската поради духът на евроатлантическите ценности и веднага след това руската за да укрепне още повече българосъветската дружба.
7
9
 
12
 
! Отговори
хах преди 3 години
Защо не си заврете всички ваксини в гъзовете и да свършат повсеместно в целия свят...
6
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички, които не вярват, че вируса е смъртоносен, са от нискочелите *** на Иво Петров.
5
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма болни и починали в бг за каква ваксина говори този пикльо стигасте лъгали народа престанете вие сиги сложете угъза долни хуани бог да ви накаже бг не иска никакви ваксини престанете с тия лъжи в затвора
4
15
 
4
 
! Отговори
Няма убити от Ковид преди 3 години
Засега няма починали от КОВИД 19 в България.Има убити след неправилно лечение вкл ударени с дигитално холограмни обемно проникващи оръжия .
3
5
 
3
 
! Отговори
STOP digitizing преди 3 години
Имаме проблеми с мутафицирани с дигитално холограмни видеo терористични оръжия щамове в условията на Black death invasion..Обсебени от масови убиици провеждащи рекламираната масова кампания ползватз а убииство на жертвите дигитално холограмни оръжия вкл инсталирани в лични документи и телефони..
2
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочетете статията, всъщност не си губете времето: този рекламира ваксината разработрна от Великобритания, защо ли? Нали вече има и започнаха производство ... в Русия. Този е с манталитет на да мрем но не щем Руска ваксина, и от всичкото написано нищо няма да научите. Просто развива навива локуми ...Поредното измислено докторче
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Морето е мокро! На това ниво са ни всичките експери ...