Омбудсманът иска проверка на изравнителните сметки за топлото

Гражданите са в недоумение от символичните суми за прихващане
Обновена: 25 авг 2020 11:19 | 25 авг 2020 11:19, Анисия Иванова
69
Омбудсманът иска проверка на изравнителните сметки за топлото
Снимка: Пресцентър на Омбудсмана на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева поиска проверка на "Топлофикация София“ заради изравнителните сметки.

Тя е изпратила препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) инж. Иван Иванов, в която настоява за извънредна проверка на топлинното дружество, съобщиха от пресцентъра на инститцията.

Повод за писмото са многобройни сигнали и жалби до омбудсмана срещу „Топлофикация София“ ЕАД, свързани със сумите за възстановяване в резултат на безпрецедентното поевтиняване на природния газ със задна дата за периода 5 август 2019 г. – 31 март 2020 г., както и за изпълнението на показателите за качество за отоплителен сезон 2019-2020 г.

"Гражданите изразяват недоумение от символичните суми за прихващане“, пише омбудсманът.

Още по темата

Ковачева подчертава, че за този проблем е предупредила на заседание на Комисията по енергетика към Народното събрание още на 18 юни 2020 г.

Според нея основната причина за неговото възникване е, че почти половината от сумата, възстановена от „Булгаргаз“ ЕАД на топлофикационните дружества, реално не стига до крайните клиенти, тъй като КЕВР я насочи към държавния Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Омбудсманът информира КЕВР и че граждани, чиито имоти са в сгради с предприети мерки за енергийна ефективност, изразяват възмущение, че задълженията им за топлинна енергия вместо да намаляват се увеличават.

Диана Ковачева акцентира, че съгласно Наредба № 3 от 21 март 2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката (чл. 49, ал. 2, т. 6) неразделна част от лицензиите на енергийните дружества са решения за определяне на показателите за качество на енергията и/или услугата и програма за постигане и гарантиране на целевите стойности. Т.е. контролът по изпълнението на лицензиите е изцяло отговорност на КЕВР.

Омбудсманът обръща внимание и на факта, че обещаният от „Топлофикация София“ ЕАД калкулатор, с помощта на който хората да установят какви суми им се възстановяват, е заработил твърде късно – едва на 21 август 2020 г.,  почти в края на срока за рекламации по изравнителните сметки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ щял да проверява Фандъкова - баси и майтапа ...
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе някой знае ли защо всички глу пендъри са в ГЕРБ ?
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С протести няма да стане.За ушите и вън,но трябва да сме хиляди.Колко години вече ни съдират кожите и мълчиме позорно мълчиме.По *** и дебилен народ от нашия няма.Съсипахте ни,изродиииии!
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Омбудсманът да поиска проверка на омбудсмана за връзки с мафиоти. Ще остане крайно разочарована от резултата.
54
0
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
С "изавнителните сметки се случи точно това, което прогнозирах - надути изравнителни сметки, от които се "приспада" връщаната сума и остава още да им даваме. Само не мога да измисля как да се преборим с тази "Топлофикация". Доживотно свързани с нея! Какви са тези счетоводства, какви са тези изравнителни сметки. Законът да се смени. Отчитане и плащане всеки месец, но без топлинните счетоводства. Ако си назначи служители за това, Топлофикация ще плаща същите пари, както в момента на фирмите за ТСч
53
0
 
0
 
! Отговори
Край преди 3 години
До 54 ми по паланките у правинцията или по панелките у софия - разлика няма много.
52
0
 
7
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Стачка пред Топлофикация мамицата им *** да ги изметем от там.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тая държава с тия проверки на проверки на проверките, няма да стане.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да подхванат и Овергаз.Всъщност КЕВР е в дъното на бъркотията, но естествено те са на хранилка при Овергаз!
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо софийската топлофикация е толкова лакома
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С климатик и бойлер 100 лв месечно през лятото и 400 лв месечно през зимата.Така е, като живееш в къща.Хубавото е,че ако нямаш пари, си намаляваш разходите, както решиш. Иначе винаги е по - евтино с Топлофикация. Лошото е,че не може да имаш нулеви сметки.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както и да ги надуват тия сметки, ако не ги плащаш три години, губят давност .
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм от Пловидв. Нашите още преди 15г. се откачиха заедно с целия блок от парно и топла вода. Схемата с претоплянето на водата и с минаващите тръби докара съседите на родители ми до борчове. Вземаха им големи сметки заради преминаващи тръби през жилищата. Вместо топлофикация да дава наем, че минава през жилището на хората - хората да им плащат? Плащаха до едно време и се организираха - директно отрязаха тръби - мръби xD разкачиха радиатори и се оттърваха от тази крадлива напаст.
45
0
 
7
 
! Отговори
само това ли преди 3 години
А за милиардите за язовирите не искаш ли.Така ли ти диктуват световните организации.
44
0
 
21
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Заради жестоките сметки от Топлофикация се принудих да си продам апартамента,преди това беше и борба да ми откачат телефона по мое искане който не ползвах. Живеех на първи етаж и трябваше да плащам и асансьор който също не ползвах...Сега живея в китно и спокойно селце и дишам и спя спокойно!!!
43
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
топлофикация - извън закона съд за топлофикация
42
1
 
18
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Парното е едно от пипалата на неконтролируемата корупция и криминална престъпност на Системата...
41
0
 
26
 
! Отговори
софиянец преди 3 години
От миналата година спряхме парното във входа с цената на доста разправии. Не ползваме парно тази зима, а само топла вода. Сега след приспадането, намаляването и т.н. на цената от страна на Топлофикация: имам да ДОПЛАЩАМ 370 лв?!? Всичко си плащаме всеки месец. Ходих в тяхна каса - дадоха ми справка и ми казаха, че е голяма бъркотия с цените тази година. Би трябвало сметката да ми е вярна... Нямам думи. Голямо ограбване.
40
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мафията Топлофикация продължава безнаказано да дере кожи.А мафията Прокуратура се прави на ни чули-ни видели.
39
1
 
18
 
! Отговори
жсдфдсф преди 3 години
Топлофикация си ни краде както си знае и може! И няма закони, няма наредби...Как пък всяка година (и тази не е зиключение ДОРИ заради нямаляването цената на газа със задна дата) винаги потребителите имат да ѝ дават?!Докога ще търпим?!