Природният газ поскъпва, но ще скочат ли сметките за ток?

Според проф. Атанас Тасев никой няма да бъде ощетен
27 авг 2020 22:20, Нели Христова
11

Защо се готви ново поскъпване на природния газ с над 15% от септември? Отговорът на този въпрос потърси енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

"Най-ниските цени на природния газ бяха на 28 юли. Имаме 203 процента увеличение. В момента ние сме на нивото на март месец тази година. 3 пъти евентуално ще се вдигнат цените, понеже това е тенденцията. Пандемията и нейното влияние в енергетиката са временни и постепенно с адаптацията на обществото всичко се нормализира", обясни Тасев в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му цените били паднали, защото рязко спаднало потреблението на газа.

"Танкери превозваха втечнения газ. Те стояха на standby и сега постепенно започва повишаване консумацията. Спомняте си инцидента в Гърция. Тя получаваше средно 3 млн. куб. метра газ. В момента са 12 млн. В момента Гърция е силно зависима. Това означава, че като започне есента консумацията за отоплителни цели ще се увеличи, съответно и цената ще се вдигне", каза специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Тасев изтъкна, че изключително много се спекулира в общественото пространство по темите за образуването на цените на парното и на газа.

"32 млн. лева са отишли за битовите потребители, още 12 млн. остават да бъдат раздадени. Абсолютно никой няма да бъде ощетен, мога да ви уверя. Системата за образуването на цената и образуването на сметките е изчислена посредством компютърен алгоритъм. Сметките през лятото са доста ниски, по една проста причина - не консумираме толкова през този сезон", посочи специалистът.

Експертът подчерта, че колкото ситуацията е по-сложна, толкова по-тривиални решения трябва да се търсят.  Той изтъкна, че имаме най-ниската цена на енергоносител.

Проф. Тасев разказа подробности и за изграждането на бъдещия газов хъб "Балкан".

"Идеята е всички държави членки на ЕС да имат пълна междусистемна свързаност. Ще имаме такава сигурност. Досега имаше връзка с Гърция. Връзката с Турция е суха. Връзката с Румъния също е активна. Има връзка и в Сърбия. Ще се направи още една връзка Ихтиман-Димитровград. От Турция също може да се транзитира газ до Украйна", уточни той.

Ученият определи газовия хъб като "софтуера на изграждащия се хардуер".

"Ние трябва наистина да бъдем газов хъб, защото нашата свързаност позволява 25 млрд. да влизат в страната ни. Нашата консумация е не повече от 3 млрд. Ако преминем изцяло на газ, може да стигнем 4-5 млрд. Би било прекрасно, ако до 2035 г. успеем да завършим всичките си проекти", допълни енергийният специалист.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Докато народа си мълчи те ще вдигат, вдигат цените и така до безкрайност
9
1
 
13
 
! Отговори
хахахаа преди 8 месеца
Кой и ЗАЩО дигна цената на газа-лошите русняци и лично Путин ли?Нали намаляха цени руснаците?Сега КОЙ И ЗАЩО ги дига?....Ааааа,сетихме се - сужжук-чекмежжже партията!
8
0
 
7
 
! Отговори
Гост преди 8 месеца
Всичко ще вдигнат инженера само това чака
Научил е сатъра. Това е неговата жътва
7
0
 
14
 
! Отговори
СВИЛЕН преди 8 месеца
ГАЗА ПОЕВТИНЯ НАД 50 процента , а тока се вдигна над 4 процента . Да се закрие измисления ДКЕВР .
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При мене газта е почти безплатна така и с тока и бензина боли ме фара.
5
1
 
19
 
! Отговори
БулгарГЪЗ преди 8 месеца
Ей това диверсификацията на Херой Мустафа с мирис на свобода и демократски шисти си е друго! Рахат за всички бабаити и чофутки')
4
1
 
12
 
! Отговори
Мангуста преди 8 месеца
Аз не плащам и хич ни мъ ивйе, раята да плаща и за нас и за баце и за Чоко и за Боко и за всеки, нали затва я държим в границите на "чистата и свята република" да плаща и да й увеличаваме с 15% после намаляваме с 5% предизборно и още 5% следизборно и после следващата четвъртилетка пак същата песен ')
3
0
 
16
 
! Отговори
Праведен преди 8 месеца
Мислите, че някой ви "верва", но все някога ще дойде и този край !
2
0
 
30
 
! Отговори
Велес преди 8 месеца
Ами, ще скочат, ако ние не скочим....Това е изпробван факт!
1
2
 
28
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 8 месеца
Нема да скочат- ще се удвоят сметките за ток