СДС предлага: Двукамерен парламент, който да избира президента

От партията подкрепят намаляване на броя на депутатите
99
СДС предлага: Двукамерен парламент, който да избира президента
Снимка: БГНЕС

Свикване на Велико Народно събрание, промяна в Конституцията и разпускане на института ВНС, предлагат от СДС. От партията съобщиха, че са внесли днес в Народното събрание своите предложения.

Сред тях са още двукамерен състав на НС - Горна камара с мандат 5 години, избрана мажоритарно, на базата на съответните избирателни райони, с еднакъв брой народни представители от всеки избирателен район, независимо от броя на населението.

Долна камара с мандат 4 години – пропорционално избрани народни представители, отговарящи на броя на населението в съответните избирателни райони.

СДС подкрепя идеята за намаляване на броя на народните представители.

От партията предлагат да има непряк избор на президент - държавният глава да бъде избиран от Народното събрание с 2/3 на съвместното заседание на двете камари.

Премахване на длъжността вицепрезидент. При невъзможност президентът да изпълнява функциите си, те да се поемат от председателя на Горната камара, като до 60 дни се избира нов президент.

Сред предложенията са още ново административно деление и намаляване броя на общините, въвеждане на второ ниво на местно самоуправление и пряк избор на областни управители и областни съвети.

Освен това финансова децентрализация и оставяне на част от данъците в общините и регионите.

След избиране на "тримата големи" в съдебната система от ВСС, техните кандидатури да подлежат на одобрение с 2/3 от Народното събрание, на съвместно заседание на двете камари, след което президентът да издава указ за назначаването им.

Според СДС постигането на политическо съгласие по тези предложения ще доведе до реална смяна на модела и "голяма стъпка в нашето историческо развитие като нация и общество".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
и за да са сигурни,още в началото положиха РАЗДЕЛЕНИЕТО за да могат по-лесно да ги манипулират:-СДС беше РАЗФАСОВАНО "по рождение" на "СДС Движение" и "СДС Либерали"....Изобщо,"Разделяй и владей!"..сега :-.."Дедите ни ядоха гроздето,а скомината е на нашите зъби"..
47
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
м/у другото,за 30-40 годишните,които няма как да имат впечатления от ония времена,да им кажа:-И СДС,и ДПС, и другите бяха ПРОДУКТ на ЧУЖДИТЕ АГЕНТИ в тогавашното БКП,предвождани от тройния агент Луканов!!!!Целта беше да се СЪСИПЕ цялата ни държава..Е,некои изкяриха яко....А ако беха оставили Живков /когото ще си призная мразех,но нямах и представа какво ще дойде след него/ още няколко години ,нещата щяха да тръгнат в друга посока."Тато" беше истински ЗАГРИЖЕН за държавата ни.
46
3
 
2
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До До 23Може да имаш и 5 висшета, да знаеш 15 чмужди езика и да не сстанеш Добър президент. Но, може дори образованието ти дори да не е висше, да знаеш само един чужд език но пък да станеш истински добър Президент.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сред тях са още двукамерен състав на НС - Горна камара с мандат 5 години, избрана мажоритарно, на базата на съответните избирателни райони, с еднакъв брой народни представители от всеки избирателен район, независимо от броя на населението."Ужасссссссс!А СДС колко депутата в парламента има,че да се разпорежда какво да е устройството?
44
3
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Президента ТРЯБВА да се избира ПРЯКО ОТ ЦЯЛАТА НАЦИЯ,защото той е представител на НАЦИЯТА,НЕ на разни партийни шмекери!!!..А какъвто и парламент да съчините,той ще се основава на ПАРТИЙНИТЕ ИНТЕРЕСИ,следователно НЯМА КАК президента,избран от въпросния парламент,да бъде ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ЦЯЛАТА НАЦИЯ!!!!!..Не знам тия седесари дали се правят на "ударени",или просто са си болезнено дамлосани..
43
1
 
7
 
! Отговори
Сеймур преди 3 години
Като чуя СДС се сещам за един депутат Иван Сунгарски,който поправяше съветски карбуратори и за дъщеря му -връзкарка и говорителка на "Бърза помощ" без медицинско образование.
42
1
 
10
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Ще ти кажа БЕ за Цецка,като настояваш. Цецка е юристка завършила право по партийна линия. Влязла е в Софийския без приемен изпит(казано накратко калинка). Като питаха какви са й качествата, Бойко я определи като честна и добра майка. Ама кажи тия качества достатъчни ли са да си президент на една държава? Нейният английски се спомена,че не е на високо ниво. Никъде,тя не оспори това. И аз съм честен и добър родител,завършил съм С.У,имам 2 висши,знам английски. Значи да стана президент?
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДвукамАрен, Веселиноооо, двукамАрен. Камери и сега си има вътре, и са повече от 2.
40
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
не може да са не обадат и тия...Зер "Лабараторията за управление на кризи" на РАЗПРОДАЖНИКА на Републиката 1-Иван Едикойси Костов,е тук и е задействана..ВСИЧКО ЗАПОЧНА ОТ МЕШАТЕЛСТВОТО НА "сдс"!!!!..ВСИЧКО!Плодовете,които сега берем,бяха заложени от ПРИВАТИЗАТОРИТЕ.."Шоковата приватизация",на която бяха проводници /макар и не единствените/,съсипа всичко в държавата!..защото се "ПРИВАТИЗИРАХА" и "Службите",и Съда,и която се сетите институция.Е това е!.За това МИСКИНИТЕ ДА СИ ТРАЯТ!!!!
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А може ли еднокамерна от 20-25 члвека и останалите 180 да ги разпуснат. БГ няма нужда от 100 партии и 200 народни хратунковци.
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка партия има право на предложения!Новата конституция чака обновление!
37
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абстарахирайки се, че май са преписвали от Щатите, съм съгласен за двете камари и начина на избор, доста от предложенията не им е мястото в основния закон, а в съответните ресорни закони...
36
2
 
12
 
! Отговори
Само отбелязвам преди 3 години
Тия нямат 10% гласоподаватели,а решили акъл да дават. Много хубаво им мериха централата на Улица Раковска с домати.
35
2
 
12
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
И тия седесари имат наглостта да се казват демократи? По-зле са от БКП и СДС-то също се разпадна като партия. От идеите на СДС нищо добро не е дошло.
34
0
 
4
 
! Отговори
Лили Иванов преди 3 години
СДС са много особен случай. По принцип ,са най старата демократична дясна партия с история и затова ,винаги ще бъдат викани от някоя дясно стояща водеща партия за партньори в управлението и за дясна легитимация. Но проблема е ,че те нямат поддръжници и никой не гласува за тях. Така ,че в СДС да се издигнат имат шанс пет човека и затова всички се мразят ,дебнат и са готови на жестокости помежду си.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинското СДС!
32
2
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
Никъде го няма това по света. Все едно в САЩ сенаторите на Тръмп да решават, дали да е Тръмп или опонент от друга партия президент. Аз го виждам като диктатура. Несменяем до гроб и титлата се предава до 9-то коляно безпрецедентно.
31
3
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
То бездарното си е бездарно, ако ще и 5 камерен парламент да има..Тия т улупи трябва да са максимално 70 човека и не да пробурват г овната на бизнеса в закони, а да мислят за благото на ората и страната.. Анатема!
30
12
 
6
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Нямаме нужда от президент.За какво ни е всъщност? Да приема парада на Гергьовден и да дразнихората на Нова година?Абсолютно излишен пост с годишен бюджет от няколко милиона + разходите за охрана и рокли на президентшата.С тия пари можем да нахраним пенсионерите от няколко общини.
29
2
 
7
 
! Отговори
Granik преди 3 години
Като се сетя ,как сина на баш седесарина във Варна , разчлени онова хубаво момиче и ми се повдига от хората в тази партийка. В нея са най кофтите хора ,като канибали са даже между тях.