СДС предлага: Двукамерен парламент, който да избира президента

От партията подкрепят намаляване на броя на депутатите
99
СДС предлага: Двукамерен парламент, който да избира президента
Снимка: БГНЕС

Свикване на Велико Народно събрание, промяна в Конституцията и разпускане на института ВНС, предлагат от СДС. От партията съобщиха, че са внесли днес в Народното събрание своите предложения.

Сред тях са още двукамерен състав на НС - Горна камара с мандат 5 години, избрана мажоритарно, на базата на съответните избирателни райони, с еднакъв брой народни представители от всеки избирателен район, независимо от броя на населението.

Долна камара с мандат 4 години – пропорционално избрани народни представители, отговарящи на броя на населението в съответните избирателни райони.

СДС подкрепя идеята за намаляване на броя на народните представители.

От партията предлагат да има непряк избор на президент - държавният глава да бъде избиран от Народното събрание с 2/3 на съвместното заседание на двете камари.

Премахване на длъжността вицепрезидент. При невъзможност президентът да изпълнява функциите си, те да се поемат от председателя на Горната камара, като до 60 дни се избира нов президент.

Сред предложенията са още ново административно деление и намаляване броя на общините, въвеждане на второ ниво на местно самоуправление и пряк избор на областни управители и областни съвети.

Освен това финансова децентрализация и оставяне на част от данъците в общините и регионите.

След избиране на "тримата големи" в съдебната система от ВСС, техните кандидатури да подлежат на одобрение с 2/3 от Народното събрание, на съвместно заседание на двете камари, след което президентът да издава указ за назначаването им.

Според СДС постигането на политическо съгласие по тези предложения ще доведе до реална смяна на модела и "голяма стъпка в нашето историческо развитие като нация и общество".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
4
 
! Отговори
Никакви такива! преди 3 години
Без тарикатщини! Общините в БГ са 265. Но областите са 28. Да останат но област . Т.е. общо 100 депутата таван. Макар че и сто са адски много. Като предлагам две трети да са безпартийни- не издигнати от партии, избрани директно от народа. И от тези 3ма депутати за област, да си се разбират кой колко общини ще представлява. Та 260 депутата са страшно много хрантути, ненужни за толкова малка страна! Също така всеки гражданин да може да отзовава депутат по сигнал за злоупотреба в своята област...
27
3
 
10
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Предлагам да станем провинция на Китай за година-две.
26
3
 
8
 
! Отговори
тези дърти коври, преди 3 години
докога ще се навират в управлението на страната.поне някаква подкрепа да имаха по избори.защо изобщо ги цитирате.
25
2
 
15
 
! Отговори
чарли преди 3 години
Пак ли ликвидационни съвети,имали още за крадене ?
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩерюА не може ли да отидеш да се обесиш или удавиш вместо да досаждаш с тъ--п-о--тии.те си по форумите?
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът да се назначава от БМБ.Лоша ли е Цецка? Цецка лоша ли е? Кажи, бе?
22
3
 
12
 
! Отговори
Ясно видец преди 3 години
Юдео-комунистическата (истинската) мафия у нас не допуска случайни хора на власт у нас! В техните ционистки планове българският (и не само този) народ трябва да си остане дойна крава на евреите!
21
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евалата на СДС!
20
3
 
17
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Тия пък какво право имат да предлагат каквото и да е било.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НанеЕ, не съвсем "човеци"...
18
4
 
19
 
! Отговори
стига бе преди 3 години
Тия един файтон хора заедно с роднините им не са нито в състояние, нито в позиция да предлагат каквото и да е!Един вид и сега имаме двукамерен парламент. Имаме депутати в ЕП, имаме в тук.По-скоро тия търтеи тук да бъдат намалени значително.А колкото до президента, той освен, че трябва да се избира от народа, а в следствие на това си пряко избиране да има повече пълномощия.p.s. И да се надяваме, че повече никога няма да изберем недоразумение като Роска-пастирката.
17
3
 
14
 
! Отговори
Свиня преди 3 години
Бе тия пребоядисани кумуняги са за затвора, че съсипаха държавата те предложения ще ми дават....тях не ги искат в селото те за попа питат..нагли коппппелета...
16
2
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
СДС -"времето е наше" Айде пак във властта -НАНОВА -СЛЕД 32 Г СДС ПАК ВЪВ ВЛАСТТА -УЖАС !! ПОЧВАМЕ НАНОВО!!?- ТАЗИ ДЪРЖАВА ДОКАТО НЕ ВКАРА В ЗАТВОРА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ШМЕКЕРИ ОТ 32 Г НАСАМ--НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ!!! ПОНЕ 10 ЗАТВОРА ЩЕ НАПЪЛНИМ С ТЕЗИ КРАДЦИ И ИЗМАМНИЦИ!!
15
3
 
18
 
! Отговори
Избирател преди 3 години
Кой ги пита тези, за да предлагат каквото и да било ? Някакво си партия, с която Методиев Борисов направи коалиция за някакви си избори. Вместо подобни предложения, биха могли да предложат на министър председателя и главния прокурор да си подадат оставките например. Някога бях симпатизант на СДС-то, но никога не съб бил член на БКП-то или привърженик на мутрата от Банкя.
14
4
 
11
 
! Отговори
Честно преди 3 години
Значи българският народ да няма думата да избира дори кой ще му стане президент? Цецка Цачева по-кадърна ли ви се струваше?
13
2
 
12
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Един файтон человеци, не могат да предлагат нищо!
12
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето това е нещо смислено, стига сме харчили пари за избиране на фигурант - тип най-скъпоплатения безработен. Така и партиите ще предлагат авторитетни личности, иначе няма да изберат президент
11
3
 
6
 
! Отговори
Разумни преди 3 години
Предложения!Въпросът е в постигането на съгласие за 2/3!Трудно братя,трудно!Тази държава е орисана ,вечно да е разделена и ограбвана от собствените си хора,обвинявайки се едни други!
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашистите пак дават предложения. 30 години да крият фашистките си идеи и да се правят на демократи. Нетърпимо е.
9
7
 
16
 
! Отговори
мак преди 3 години
Искат да отнемат на хората право на избор на президент. Колко демократично и европейско. А най-добре винету да "избира", както избра геша и въобще да няма избори.