Опасна ли е манията към здравословен живот, има ли граница?

Здравословното хранене е субективно понятие
Обновена: 29 авг 2020 17:02 | 29 авг 2020 17:00, Веселина Йорданова
30

Доколко е опасна орторексията или манията към здравословен живот и как влияе върху организма? Къде е границата между разумното и неразумното?

Здравословното хранене е субективно понятие, а в днешно време все повече хора се стремят да консумират полезна и качествена храна, предаде Bulgaria ON AIR.

"Смята се, че орторексията не крие толкова сериозни рискове за здравето. Тя обаче води по-скоро до социална изолация, при която се консумира строго определена храна, отделяйки й се огромно внимание и планиране", обясни нутриционистът Яна Данаилова.

Експертите съветват родителите да възпитават децата в разумните граници на здравословния живот. Смята се обаче, че ако искаме да бъдем здрави, винаги можем да променим навиците си.

Според специалисти здравето е комплексно и зависи от няколко фактора, един от които е и способността да овладяваме стреса, чувайки тялото си. Ключов фактор е ограничаването на негативните емоции и стремежът към възможно повече позитивни преживявания, съветват експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Орторексия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно мое наблюдение е, че когато мои приятели почнат да се хранят "здравословно", духне малко ветрец и веднага се разболеят.
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка мания е опасна. Също и манията от короната.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много изчерпателно, браво!