Деца с COVID-19 могат да го разпространяват седмици наред

Проучване: Голяма част от тях са без симптоми
Обновена: 30 авг 2020 13:59 | 30 авг 2020 13:40, Анисия Иванова
55
Деца с COVID-19 могат да го разпространяват седмици наред
Снимка: Pixabay

Нови американски проучвания показват, че децата и младежите, които имат леки или никакви симптоми на заразяване с коронавируса несъзнателно могат да го разпространяват в продължение на седмици.

Ново, обезпокоително проучване върху децата, засегнати от пандемията, беше публикувано скоро, докато в много страни по света започва новата учебна година.

Лекари от националната детска болница във Вашингтон установиха, че заразените деца могат да разпространяват вируса SARS-CoV-2 в продължение на седмици, въпреки че самите те не показват симптоми на COVID-19.

В по-ранно проучване изследователи в Бостън доказаха, че децата и младежите, които са наблюдавали имат изненадващо високи показатели на концентрация на вируса.

Новото проучване, публикувано на 28 август на уебсайта на медицинското списание JAMA Pediatrics, е ръководено от Роберта Де Бази и Меган Дилейни, които анализираха данни от 91 деца в 22 болници в Южна Корея.

"За разлика от американската здравна система, децата, които имат положителни тестове за COVID-19 в Южна Корея, остават в болница, докато не се възстановят напълно от инфекцията си“, казва Де Бази.

Според проучването приблизително 22% от децата не са проявили никакви симптоми по време на болничния си престой, 20% са започнали безсимптомно, но по-късно развили леки симптоми, а 58% са тествани симптоматично. Изследването също така показва големи разлики в продължителността на времето, в което децата остават заразни.

Това време варира от три дни до три седмици. Една пета от асимптоматичните пациенти и приблизително половината от симптоматичните пациенти са били в състояние да предават вируса на SARS-CoV-2 три седмици след първоначалната инфекция, твърдят изследователите. БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
12
 
5
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Понеже нищо от предсказанията на властта по отношение на ''камионите с труповe'' не се сбъдна, включително и 53-дневните протестни ''взривове от заразявания'', сега се пробват да ни излъжат, че ''децата ни са най-големият разпространител на вируса'', е и това пророчество няма да им се сбъдне, както и предишните! А защо досега цяла София и не само тя не са пламнали от заразата след 53-дневните протести!?
50
2
 
15
 
! Отговори
А това преди 3 години
По-притеснителни е, че могат да пламнат наведнъж много махали и РЗИ нищо няма да могат да направят. Прекалено бързо ще стане и много ще са случаите.
49
2
 
18
 
! Отговори
Предстои преди 3 години
Забравих те да, споменете, че децата освен в училище с учители и вкъщи с родители пътуват по автобуси и прави впечатление, че масово гимназисти не искат да носят маски. А родителите им всъщност ходят на работа и повечето са в големи колективи, където също не се носят маски. Честит 15 септември. Задължителни застраховки казаха, че щели да, направят на учителите, сигурно и лекарите имат, ами пък който оцелее, явно така ще е положението, щом масово се отказва да се носят предпазни средства
48
0
 
3
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Ами то много бързо ще се разбере дали е така, учебната година идва, би трябвало цели класове да се заразят тогава, след толкова часове заедно...
47
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
а пък един дилър може да разпространява тревата години наред..Е,кой е "По-по-най"?
46
0
 
1
 
! Отговори
колелото на късмета преди 3 години
До ИванИванееее.........кой те хване знаеш какво да ти прави.............
45
13
 
6
 
! Отговори
гейтс преди 3 години
Продавам ваксина срещу несъществуващ вирус.
44
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич да не ви пука.
43
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да повторя, че този вирус е по-фалшив от кацането на луната, въпреки че излезе и полезен - лекува от инфаркт.
42
2
 
2
 
! Отговори
Чук преди 3 години
Славяните, добре че преобладаващата част от славяните са по-умни от теб.
41
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само с помощта на медийната лъжа и пропаганда!-----И страх, който е вроден на всички нас, но в приматитe първичните инстинкти са по-изявени. Разум там ако има е на втора позиция.
40
10
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Не само че не вярвам на тая манипулация, но колкото повече време минава и колкото повече се пънат да я доказват, повече се оплитат.
39
5
 
16
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
А такааа ! От 15 Септември всички деца в класните стаи. Рискуваме най голямото си богатство.
38
18
 
23
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Наистина ли съществуват все още умници, които смятат, че нещо толкова глобално, като пандемия от този род, е манипулация?! Пийте си хапчетата, моля и не разсмивайте хората.
37
7
 
19
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Затова ли ще пускат децата присьственно на училище да заразят родителите сиСега ми се изясни плана
36
10
 
15
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Наблюдавайте след тази поредна медийна промивка на мозъците колко медийно декортикирани възрастни ще изпозатворят децата си вкъщи и ще им отнемат възможността да се радват на детството си! Оказа се че е изключително лесно да превърнеш един възрастен в ***.т само с помощта на медийната лъжа и пропаганда!
35
5
 
13
 
! Отговори
до 34 от славянин преди 3 години
''Проблемът е, че безотговорни родители продължават да водят навсякъде) по градинки, магазини, учреждения) деца с проявени симптоми на вируса.''Проблемът е че има твърде много медийно декортикирани възрастни като вас, друг проблем няма!
34
8
 
6
 
! Отговори
----- преди 3 години
Ковид ваксината щяла да бъде в имунизационния календар на децата бил казал здравния министър. Ако не спрем тази лудоcт ще изтровят децата.
33
6
 
5
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Сега понеже установихар че ''децата са най-големите разпространители на вируса'' и ''най-голямата заплаха за живота и здравето'' на майките и бащите им, на бабите и дядовците им да се иградят специални концлагери за деца, да се изолират всички деца в тях, докато преборим вируса, разбира се със задължителни ваксини, с какво друго!
32
9
 
17
 
! Отговори
Натали преди 3 години
Проблемът е, че безотговорни родители продължават да водят навсякъде) по градинки, магазини, учреждения) деца с проявени симптоми на вируса.