Борисов оцени високо диалога ЕС-САЩ

Премиерът се срещна с Матю Бойс на форума в Словения
48
Борисов оцени високо диалога ЕС-САЩ
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов се срещна със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс. Двамата разговаряха в Блед преди началото на стратегическия форум.

Борисов и Бойс обсъдиха инициативата "Три морета", в която участва България заедно с още 11 европейски държави. Премиерът отбеляза значението на инициативата като прагматична платформа за сътрудничество в търговско-икономическата област.

Още по темата
Българският министър-председател посочи ползите в рамките на инициативата от задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

"Още по-силното задълбочаване на българо-американските търговско-икономически отношения ще има важно значение в периода на възстановяване на икономиката от пандемията от COVID-19", акцентира още Борисов по време на срещата си с Матю Бойс.

Министър-председателят изтъкна, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори като сътрудничеството е изключително широко както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и на ЕС-САЩ.

Премиерът даде висока оценка на провелата се в София през януари първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Борисов добави, че е много важно да се запази положителната тенденция за устойчив растеж на двустранната търговия между България и САЩ, както и привличането на нови преки американски инвестиции.

Значителен потенциал за това има във високотехнологичните сектори, аутсорсинга, машиностроенето и електротехниката. В рамките на срещата бяха обсъдени още теми от сферите на енергетиката, сигурността и отбраната.

Премиерът Бойко Борисов проведе редица срещи при участието си във форума в град Блед, Словения.

Високо ценя приятелските отношения между България и Унгария. Вярвам, че те ще останат такива и занапред. С унгарския премиер Виктор Орбан обсъдихме предизвикателствата, свързани с COVID-19. Пандемията постави на изпитание Европа и света. Много важен и показателен за ЕС ще бъде начинът, по който ще се справим и ще излезем от кризата, написа Борисов в профила си в социалната мрежа.

Продължаваме усилената работа по АМ "Европа" и "Балкански поток", които са проекти от огромно значение, не само за България и Сърбия, но и за целия регион. По трасето на "Балкански поток" вече са разнесени 474 км. тръби, от които 468 км. са заварени, а участъкът на АМ "Европа" от Драгоман до Сливница ще бъде завършен предсрочно до ноември.

Уверих сръбския президент Александър Вучич, че независимо от трудностите заради пандемията, ускорената реализация на двата проекта е сериозен ангажимент на България.

Със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс обсъдихме инициативата "Три морета", в която България участва заедно с още 11 европейски държави. Инициативата има важна роля в задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Благодарни сме за подкрепата на САЩ за изпълнението на приоритетни инфраструктурни проекти като междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) и на терминала за втечнен природен газ край Александруполис в Гърция. Това е гаранция за сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
лоената мутра от СИК отново обикаля Европата да ги такова с 200, но вече като мръсен чорап никой не го поглежда и всички бягат от него, а той само се хили просташкии и напомня на бай Тошо от периода преди да му вземат скалпа
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Успехите на Борисов и ГЕРБ към януари 2020: ????Минимални заплатиБългария при Борисов - 312 евро (най-ниска в ЕС)Румъния - 466 евроХърватска - 546 евро????Минимални пенсииБългария при Борисов - 127 евро (най-ниска в ЕС)Румъния - 202 евроХърватска - 363 евро????България и Румъния влизат заедно в ЕС през 2007 г.Хърватска влиза 6 години след нас...
19
1
 
8
 
! Отговори
защо преди 3 години
"Европа няма да следва политиката "Америка на първо място" на американския президент Доналд Тръмп, заяви Маас" Баце, тоя нещо ти противоречи. Я го ... с 200.
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
последно задгранично посещение, после - само градска отпуска ако има добро поведение
17
4
 
17
 
! Отговори
1 преди 3 години
До ФАКТ,какъв политик е твоя толуп,не виждаш ли,че политиците си правят,гаргара с него.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1И с какво Бойко е допринесъл за влизането ни в НАТО и ЕС?p.s. То бива неграмотници, но това вече идва в повече.
15
2
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Ще има,ще има.Почакай и ще видиш.Макар,че и тия стигат да стане за резил твоят гуру по света и у нас.
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе кой го интересуват оценките на Борисов.Той е бита карта и това го знаят и в Европа и в САЩ.
13
2
 
11
 
! Отговори
стрина Минка преди 3 години
До Калеко АлекоКалеко, познават го като шут и го канят по същия повод, за да ги разсмива.
12
1
 
11
 
! Отговори
мисирка преди 3 години
Какъв диалог бре ***, след като има страни от ЕС (познай кои), на които са наложени визи от САЩ, а реципрочност няма.
11
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
До И това е Бойко,да ,това е един обикновен червенюшку,друго нищо не е.
10
3
 
10
 
! Отговори
1 преди 3 години
др. борисов,дали му е казал,колко зле е световната икономика,а нашата цъфти и върже.
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БорисOFF освен мис *** друго нищо не може да оцени.
8
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво става другари, още снимки няма ли, записи нещо, че пак не вървят нещата. Божков не е ли пуснал нещо ново?
7
4
 
15
 
! Отговори
Квооо преди 3 години
"Борисов оцени" ?!?! Честно ли бе ???? Сюрреализъм в директна форма.
6
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха само му дишат прахта червените
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смех излиза, че краварите с трепет са чакали високата оценката от пудела им.
4
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала на Бойко, остави клоуните дето викат срещу него да се развяват всички да ги видят кои са и какви са и сами да се оа кат.
3
16
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Това е положението другаре и товарищи, ББ го познават навсякъде по света и ценят мнението му
2
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куклата Радев оценил високо диалога ни с Беларус и Северна Корея.