Борисов оцени високо диалога ЕС-САЩ

Премиерът се срещна с Матю Бойс на форума в Словения
48
Борисов оцени високо диалога ЕС-САЩ
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов се срещна със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс. Двамата разговаряха в Блед преди началото на стратегическия форум.

Борисов и Бойс обсъдиха инициативата "Три морета", в която участва България заедно с още 11 европейски държави. Премиерът отбеляза значението на инициативата като прагматична платформа за сътрудничество в търговско-икономическата област.

Още по темата
Българският министър-председател посочи ползите в рамките на инициативата от задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

"Още по-силното задълбочаване на българо-американските търговско-икономически отношения ще има важно значение в периода на възстановяване на икономиката от пандемията от COVID-19", акцентира още Борисов по време на срещата си с Матю Бойс.

Министър-председателят изтъкна, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори като сътрудничеството е изключително широко както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и на ЕС-САЩ.

Премиерът даде висока оценка на провелата се в София през януари първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Борисов добави, че е много важно да се запази положителната тенденция за устойчив растеж на двустранната търговия между България и САЩ, както и привличането на нови преки американски инвестиции.

Значителен потенциал за това има във високотехнологичните сектори, аутсорсинга, машиностроенето и електротехниката. В рамките на срещата бяха обсъдени още теми от сферите на енергетиката, сигурността и отбраната.

Премиерът Бойко Борисов проведе редица срещи при участието си във форума в град Блед, Словения.

Високо ценя приятелските отношения между България и Унгария. Вярвам, че те ще останат такива и занапред. С унгарския премиер Виктор Орбан обсъдихме предизвикателствата, свързани с COVID-19. Пандемията постави на изпитание Европа и света. Много важен и показателен за ЕС ще бъде начинът, по който ще се справим и ще излезем от кризата, написа Борисов в профила си в социалната мрежа.

Продължаваме усилената работа по АМ "Европа" и "Балкански поток", които са проекти от огромно значение, не само за България и Сърбия, но и за целия регион. По трасето на "Балкански поток" вече са разнесени 474 км. тръби, от които 468 км. са заварени, а участъкът на АМ "Европа" от Драгоман до Сливница ще бъде завършен предсрочно до ноември.

Уверих сръбския президент Александър Вучич, че независимо от трудностите заради пандемията, ускорената реализация на двата проекта е сериозен ангажимент на България.

Със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс обсъдихме инициативата "Три морета", в която България участва заедно с още 11 европейски държави. Инициативата има важна роля в задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Благодарни сме за подкрепата на САЩ за изпълнението на приоритетни инфраструктурни проекти като междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) и на терминала за втечнен природен газ край Александруполис в Гърция. Това е гаранция за сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Русофил+ преди 3 години
На снимката двамата не изглежда да водят приятелски разговор. Този отляво сигурно "дудне": спрете зависимостта от Русия. А нашият разтворил ръце сякаш отговаря: нали се включихме с пари и построихме терминала - какво повече искате? Горкият Бойко....
40
0
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Хитро, благодарни сме много на САЩ, но ще си завършим Балкански Поток. Остава да мине номерът? Щом Сърбия, Унгария, Словакия, Австрия и др. искат руски газ през БГ, защо да не им го "подадем"? Пък ние ще си ползваме изгодния американски газ в БГ. Е, ако и някой друг също реши, че е "екстра", ще му го подадем и от него.
39
0
 
3
 
! Отговори
AXXAXAAX преди 3 години
Boiko ocenitelqt na ES I USA AAXXAAXAAX MALIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
38
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
егати неадекватната тиква ...
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Koi go broe toq za jiv che i mozyk razdava bojeee priberi si veresiite
36
1
 
5
 
! Отговори
трен да фоур преди 3 години
глупостите на картинката,нямат граници,т.е. 4овешката глупост
35
9
 
3
 
! Отговори
Тони преди 3 години
Поздравления господин Борисов !
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС ще се разпадне скоро, както и СССР се разпадна...................дай боже да доживеем това!!!
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е най-бедната и най-корумпираната държава в целия ЕС...............гарантирано от Борисов и ГЕРБ!!!!Добър ден, селяни прости!!!!
32
10
 
4
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и почитания господин Борисов ! Най-успешният министър- председател в цялата ни история ! Бъдете здрав, само напред и нагоре !
31
0
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРАН преди 3 години
В БГ отдавна не е имало осъден министър-председател, който да лежи в затвора. Румънците имат и ние изоставаме от тях.Сега България ще навакса изоставането. "Главатарят на шайката разбойници" предстои да бъде отречен, закопчан и осъден.Въпросът е: Кой "независим" прокурор ще арестува ББ и кога - преди оставката или след нея ?Бог да пази България !
30
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
29 Отговора е кратък- руските зависимости в България! Към русия отива голяма част от БВП на Бг и още " руския бизнес" генерира корупция на всички нива на властта, с цел прокарване на руския интерес! Това в Румъния и Хърватска е в пъти по слабо изразено! П.с След като радев вземе властта ще настъпи катастрофата! Сега е нищо!
29
11
 
3
 
! Отговори
НАТО преди 3 години
За гарантиране националната сигурност на България, трябва да се разположат щатски войски на наша територия, като в Прибалтика, Полша и Румъния! Ние сме във взривоопасен регион в близост до две агресивни държави- русия и турция!
28
1
 
14
 
! Отговори
хахахахаха преди 3 години
Къф е тоя,че да оценява ЕС и САЩ)))))))))))))))))))))))))))))))))))
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
423 КМ ТРЪБИ ЗАВАРЕНИ ОТ 462.07КМ ЦЯЛОТО ТРАСЕ ИНФОРМИРА ВЛАДИМИР МАЛИНОВ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА БУЛГАРТРАНСГАЗ- КАЗВАШ ТОЙ ЛЪЖЕ, НО ТИ И РУМЕН ПЕТКОВ ТВЪРДИТЕ, ЧЕ КАЗВАТЕ ИСТИНАТА.
26
7
 
4
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
Браво на ЕС и на САЩ, които с дългогодишната си неуморна работа постигнаха дипломатически успехи, с които съвсем заслужено получават високата оценка на ген. Борисов.Браво!
25
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРИЯ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 2008Г- 180ЛВ, МИН ПЕНСИЯ- 100ЛВ, РУМЪНИЯ- МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 2008Г- 148 ЕВРО- 300ЛВ...БГ 2020Г- 610ЛВ, РУМЪНИЯ- 437ЕВРО.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАЛКАНСКИ ПОТОК НЯМА ДА ИМА. БОЙКО НАРОЧНО ДРАЗНИ СЪЮЗНИЦИТЕ ЗА ДА СИ ГО ПОЛУЧИ.
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25А се сърдихме тогава на Румънците, защото заради тях ни бавеха приемането, а ни бяха сложили двете държави в пакет.Тогава, 2007г. бяхме по-добре от Румъния.От 2009г. Борисов на власт и въпреки членството ни в ЕС и субсидиите налети в България се сриваме и изоставаме от Румъния, както и от по-късно приетата Хърватска.Защо, защото тук корупцията е държавна политика и се краде поголовно и баснословно.
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то тия пачки в Чекмеджето да не са наваляли с пролетния дъжд