Борисов в Словения: Показахме, че в условията на пандемия не сме готови!

Премиерът изрази притеснения, че още няма протокол за действие
Обновена: 31 авг 2020 12:57 | 31 авг 2020 12:57, Веселина Йорданова
130
Борисов в Словения: Показахме, че в условията на пандемия не сме готови!
Снимка: Правителствена пресслужба

Показахме, че в условията на пандемия не сме готови. Март месец се надпреварвахме коя държава първа ще затвори границите. Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си пред участниците в Стратегическия форум в гр. Блед.

Борисов участва в дискусия с лидерите от Централна и Югоизточна Европа за бъдещото на Общността след Брекзит и пандемията COVID-19.

Още по темата
България беше солидарна, произвеждахме медицински облекла, шлемове, маски и на всички, които са поискали в Европа, сме изпратили, каза още той, цитиран от правителствената пресслужба.

Министър-председателят изрази притеснения, че и към този момент държавите членки не разполагат с единен медицински протокол за действия при COVID-19 в контекста на очакваната втора вълна. "Още нямаме ваксина", добави българският премиер.

Според Борисов предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени отвсякога. Бойко Борисов припомни пред лидерите, че пандемията постави на изпитание здравните и икономическите системи и продължава да бъде фактор за нестабилност и несигурност.

"Всички искаме да бъдем по-добре подготвени и да реагираме по-ефективно на кризите. В рамките на ЕС е необходима солидарност и единомислие между държавите членки, за да бъдем силни в справянето с кризата", подчерта премиерът.

Той приветства и подкрепя инициативата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за глобален отговор на пандемията, която от първата кампания за събиране на средства през май 2020 г до началото на август е събрала близо 16 милиарда евро.

"Това е силен и ясен сигнал за глобална солидарност“, изтъкна българският министър-председател. Борисов даде и положителна оценка на адаптирането на триото, председателстващо Съвета на ЕС - Германия, Португалия и Словения, към предизвикателствата на пандемията и насочването на усилията за осигуряване на бързо икономическо и социално възстановяване, което да доведе до засилване устойчивостта на Европа.

В изказването си премиерът фокусира вниманието на лидерите и върху значимостта от бъдещото развитие на държавите от Западните Балкани и счита, че Европа трябва да остане последователна в изпълнението на ангажиментите си към приобщаването им.

"Следва да продължим да подкрепяме процеса на реформи в тези държави. За нас е важно поддържането на добросъседските отношения и изграждането на общи регионални проекти, които ще допринесат за социалното и икономическо развитие“, подчерта министър-председателят.

Борисов припомни, че съвместното председателство на Берлинския процес с Република Северна Македония през 2020 г цели подобряване свързаността и интеграционния процес в региона с цел постигане на стабилност, мир и просперитет.

В речта си премиерът акцентира и върху другото предизвикателство пред Европа - Брекзит, като подчерта, че основен приоритет е постигането на възможно най-близко сътрудничество с Обединеното кралство, което да гарантира максимална приемственост.

"Какъвто и да е резултатът от преговорите, ЕС и държавите-членки трябва да бъдат подготвени. От особена важност за България е гарантиране на правата на гражданите след Брекзит, заедно със сътрудничеството в редица области", категоричен беше българският премиер.

Пред лидерите от Югоизточна Европа министър-председателят подчерта, че в този изключително важен момент от развитието на Европа е нужно държавите да останат обединени и да покажат, че могат да се справят ефективно с настоящите предизвикателства.

"Трябва да адаптираме политиките си и да продължим работата си по всички приоритети", допълни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: Бойко БорисовСловения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме трима "мъже" на средна възраст и попрехвърлили. 2-*** имат коса (прошарена) сравнително стегнати, с очила и академичен облик. Третият изглежда като плешив загорял тyлyп. Къде сме ние?
96
1
 
1
 
! Отговори
умрука преди 3 години
отдавна не съм виждал умрука да се пени
95
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Не е НЕБЯЛ.А изпечен до черно от безкрайните си шманкания наляво и надясно с джипката.Защо не, щом не само продължаваме да го търпим, но и да му плащаме масрафа!
94
0
 
2
 
! Отговори
Emigrant преди 3 години
До препатилия измислен герой емигрант??!!Нещо ви гонят комплексите май?!Не, дъщеря ми не можа да си намери българско момче,щото повечето са комплексари като тебе!Зет ми не го давам за никакъв бг туфлек!!Не ми обяснявай кой,как си мие колата?!Голямо чудо ако дам 10 евро за едното миене!Обяснявах на отворкото,че чинии мия в къщи,а днес последното което мих е моята кола,която по случайност е Мерцедес!Езиците които знам покриват земното кълбо.Стигат ми.Ердоган говори само на турски,но е НЯКОЙ,нали
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднага се връщай тука, за да не ни излагаш и хвърляй оставката!
92
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се дистанцирам от тези тримата (на снимката) за да не прилепя нещо.....
91
1
 
0
 
! Отговори
Препатил Имигрант преди 3 години
До emigrand: Щом сам си миеш Мерцедеса не ми се хвали. А с зета чужденец гарантирано няма да прокопсаш - щерка ти толкова ли не можа да си намери БГ момче..... И какви езици шпрехаш? - турски, БГ, руски и малко английски?
90
5
 
2
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
До 37ми 85%ов и,м,бецилМного си малък да ти обяснявам кой съм и какво мия,но за твоя утеха,говоря 4ри езика и последното което мих на обяд беше разкошният ми мерцедес.И да не си мислят хората,че избивам комплекси, имам още два.Единият за дъщеря ми,другият за зет ми чужденец!Това не е никакъв повод за гордост,а нормална действителност за мен!Колкото за езиците,да попитам,а мосю ЕРДОГАН дали владее друг освен турски език?!Това прави ли го по малък от теб и пука ли му какво мислиш ти нещастника?!
89
3
 
8
 
! Отговори
и тримата папагала б преди 3 години
И ТРИМАТА ПАПАГАЛА БЕЗ МАСКИ ПЪК ГОВОРЯТ ЗА КОРОНАВИРУС ХХАХАХАА ЦИРКАДЖИИ.И ТУК НЕ ПИШЕТЕ КАК БОЙО КАЗВА ЧЕ ОЩЕ НИКОЙ НЕ ВЯРВА В КОРОНА ЗАЩО СТЕ ГО ИЗПУСНАЛИ ТОВА ?
88
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
тиквата пак говори глупости.месец март урсулата и бюрократите в ек казаха да не се затварят граници, щот пречело на обмяната на ценности и никой не затвори, докато великият Тръмп не спря полетите от шенген...
87
3
 
1
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
...abe kakvoto i da kazva Borisov ....nie mnogo dobre si go poznavame !!! sashto i kolegite mu ot sreshtata znaiat kolko struva !!! Izliza ,che zablujdava samo sebe si !!!
86
2
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Искам да попитам тези ли на снимката боко тиквата ги с 200.
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаем, че го показахте.О С Т А В К А ! ! ! !
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
че им даде дори на присъстващите и урок по география-българия била между крим,черно море,турция и европа...че и газовия коридор,че и еврозоната...ОСТАВКА!
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мале мале каква излагация...видяхте ли само как ги навикваше?а те горките с наведени глави като ученици!и чешкия премиер,и хърватския и сръбския и унгарския...а като гледам орбан как се беше изчервил-явно го беше срам от величието на банкянската тиква!а останалите в залата ехидно се подхилваха по маските на вопиющата простотия.
82
4
 
8
 
! Отговори
Крадецо жалък преди 3 години
къде са ти купищата трупоже за които бълнуваше през април !?къде ти е пандемията поддлого юдо-масонска - дори и според силно надутите ви статистики смъртността е под 0.5% а броя на заразените са под 3% от населениетообикновенния грип е по-смъртоносен
81
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимката е показателна. ББ седи и гледа като наблюдател. Това прави в Европа откак незнайно се появи във властта. Неспособен, нерешителен, послушен, необразован, извън всичко ставащо и променящо се в България, Европа и светът. На снимката има един., който изглежда като излишен и непоканен. Срам, голям срам.
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука обяснява, че бил пример за цяла Европа как се управлявала пандемията, а там обяснява, че бил сварен неподготвен.
79
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как бе, тук всичко е построил, а сега не бил готов? Оставка и затвор!
78
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех, Баце... Нали довчера бяхме отличниците и раздавахме челен опит на килограм? Меркел и другите те молеха акъл да им даваш как да борят короната... Сега пък не сме били готови...