Радев: Демотивацията на младите медици - проблем за системата!

"Управители на болници получават хиляди, това е дисбаланс"
62
Радев: Демотивацията на младите медици - проблем за системата!
Снимка: Президентство

Здравето на нацията е стожер на държавността, защото без него няма успех в никоя друга област. Това заяви държавният глава Румен Радев, който прие днес на "Дондуков" 2 представители на фондацията "Млади медици за България".

Фондацията си е поставила за цел да подкрепя младите медици да остават и да се развиват професионално в България. Акцент в политиката на Фондацията е подпомагането на медици от малките населени места в страната. На срещата присъстваха студенти и специализанти, които ще бъдат подкрепени от Фондацията. 

Демотивацията и бягството в чужбина на младите медици са сред основните проблеми на здравеопазването, подчерта Румен Радев. По думите му младите лекари, сестри и санитари с техния огромен потенциал и интелект трябва да бъдат подпомогнати, за да остават в България и да дават своя принос към обществото.

Липсата на адекватно отношение към младите медици понякога е на фона на управители на държавни болници, които получават заплати в размер на десетки хиляди лева, което създава огромен дисбаланс в цялата система на здравеопазването, подчерта още президентът.

Държавният глава посочи, че през годините много хора, които нямат общо с медицината, са предлагали различни модели за решаване на проблемите на здравеопазването без успех. "Може би не решават проблемите, защото пропускат най-важното-– реализацията на младите хора", заяви Румен Радев.

Основателят на фондацията "Млади медици за България" и председател на Управителния съвет д-р Динко Младенов заяви, че "Млади медици за България" вече има 15 бенефициенти, които от октомври ще започнат да получават финансова подкрепа в размер на половин заплата от тази на начинаещ лекар.

Той изтъкна, че целите на фондацията са безсрочни и са ориентирани изцяло към финансово подпомагане на бъдещите медици, защото проблемите на младите хора са предимно финансови и са сред основните причини за напускането на България.

Лилия Пачалова и Симона Камберова - бенефициенти на Фондацията, изразиха желанието си за професионална реализация в България и определиха като сериозен стимул за това финансовата подкрепа, която получават в рамките на нейната програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
радеф, скрий се! вониш!
37
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
фигурантът иначе си сложил посрещане на руснаците, няма да сложи някоя картина над Византия, после не бил продажден
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оня де сее напил да го поздравявам и тои ще ми се кара а теб питам кои си ти никои та ще променяш света умник 22 години един луд крие тая система
35
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И хиляда минуса да ми сложите ботове тиквата е политически труп, който е в напреднала фаза на разлагане и смърди та не се трае, тиквата е неспасяема.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ли ще оправи системата тоя които създаде всичко това и сега казва че другия гое създал Абе я ходи си пии лекарствата не сме толкова *** чее трудно трудно но по лесно няма дае.като доидеш какво ще направиш ще върнеш ония дето избягаха ли да *** не оня ще ги пратиш в затвора ли ония ще лекуват по-добре ли нали ти ги създаде а не ме караи да се смея един да не ви иде на митинга
33
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SichtpunktТиквун нали е велик да проведе правилната държавна политика. Вие кой искате да го направи баба пенка от село ли бе тикво герберска?
32
7
 
15
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Всичко е проблем на системата! Там е работата, че системата се казва "държава" и всички ние я изграждаме включително фигуранта. Той какво очаква, Борисов да тръгне от училище на училище и да ги мотивира, а той да минава след него и да "плюе".... системата!
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да знаете Борисов и другите разбойници, ако им се наложи да се лекуват от нещо сериозно ще се лекуват тук, а не топ болница в чужбина.
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този пак ли изгрухтя нещо си?????
29
4
 
8
 
! Отговори
Ради преди 3 години
Предлагам когато дойде БСП на влас да направи здравните осигуровки 32% ивсички държавни служители да си внасят осигуровките лично.
28
7
 
6
 
! Отговори
Хубава работа преди 3 години
Ама българска. То па едни лекари, половина са чуждестранни граждани дошли само за дипломата. Останалите са умните селянчета, дет продължават към Лондон щот тук мама и тате само новата си имат. Няма се оправи положението
27
4
 
13
 
! Отговори
Един Pk преди 3 години
За лекар се учи поне 10 тина години след като завършиш гимназия и то с отличие.Ти който едва си хванал средно щото си бил *** и мърелив не можеш да оцениш този труд и висока отговорност.Понеже си некадърен си зъл и целия свят ти е крив.Също си умираш от кеф че заплатата ти е по - висока от тази на доста лекари по провинцията а и в София.Но скоро няма да има кой да те лекува без да разбереш защо.
26
5
 
17
 
! Отговори
Българин преди 3 години
По-скоро ще останем без държава под "мъдрото око" на Фигуранта ! Събрал фондация !!!!! Защо не събере производители на храни, стоки.... ??????? Защото е Фигурант и тиквата му разбира само от фуражки !
25
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз беден лекар още не съм видял!Вярно е,че са много корумпирани и алчни на фона на човешкото нещастие!За жалост много малко са истинските и доблестни лекари!
24
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Ще страдат друг път с откраднатото от шайката ще се лекуват в чужбина кеф ти Австрия, кеф ти Швейцария, кеф ти САЩ.
23
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубавото на цялата работа е, че в някакъе момент ще изчезнат добрите лекари, даже и от правителствена болница и вие койоти мръсни, ще започнете да страдате, като останалата част от българите!!! Колкото до лекарите- Напълно ги разбирам, че си тръгват. И те имат право да живеят добре и не са длъжни с нищо на никой, че да остават в България и да мизерстват. А към скъпите ми сънародници ще кажа, че след като тоя народ след два дни стачки се прибира пред телевизора, значи заслужава да няма лекари
22
1
 
14
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
Корумпирани са и никой не им търси сметка, какви са причините според теб вместо да им потърсят отговорност те им говорят за пари и как парите са най-голямата мотивация. Е кажи как няма да има корупция ?
21
2
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Радев е скрънза, не направи един концерт под негов патронаж. Вижте Георги Първанов колко концерти и събития направи под негов патронаж за тези 10 години.
20
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще останем без лекари и болници, благодарете на другаря Борисов.
19
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма по прости добичета от гербаджиите от 2009 година са на власт и все някой друг им е крив.