Радев: Демотивацията на младите медици - проблем за системата!

"Управители на болници получават хиляди, това е дисбаланс"
62
Радев: Демотивацията на младите медици - проблем за системата!
Снимка: Президентство

Здравето на нацията е стожер на държавността, защото без него няма успех в никоя друга област. Това заяви държавният глава Румен Радев, който прие днес на "Дондуков" 2 представители на фондацията "Млади медици за България".

Фондацията си е поставила за цел да подкрепя младите медици да остават и да се развиват професионално в България. Акцент в политиката на Фондацията е подпомагането на медици от малките населени места в страната. На срещата присъстваха студенти и специализанти, които ще бъдат подкрепени от Фондацията. 

Демотивацията и бягството в чужбина на младите медици са сред основните проблеми на здравеопазването, подчерта Румен Радев. По думите му младите лекари, сестри и санитари с техния огромен потенциал и интелект трябва да бъдат подпомогнати, за да остават в България и да дават своя принос към обществото.

Липсата на адекватно отношение към младите медици понякога е на фона на управители на държавни болници, които получават заплати в размер на десетки хиляди лева, което създава огромен дисбаланс в цялата система на здравеопазването, подчерта още президентът.

Държавният глава посочи, че през годините много хора, които нямат общо с медицината, са предлагали различни модели за решаване на проблемите на здравеопазването без успех. "Може би не решават проблемите, защото пропускат най-важното-– реализацията на младите хора", заяви Румен Радев.

Основателят на фондацията "Млади медици за България" и председател на Управителния съвет д-р Динко Младенов заяви, че "Млади медици за България" вече има 15 бенефициенти, които от октомври ще започнат да получават финансова подкрепа в размер на половин заплата от тази на начинаещ лекар.

Той изтъкна, че целите на фондацията са безсрочни и са ориентирани изцяло към финансово подпомагане на бъдещите медици, защото проблемите на младите хора са предимно финансови и са сред основните причини за напускането на България.

Лилия Пачалова и Симона Камберова - бенефициенти на Фондацията, изразиха желанието си за професионална реализация в България и определиха като сериозен стимул за това финансовата подкрепа, която получават в рамките на нейната програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев може да е всякакъв, но Боко ефенди управлява от 11 години, а положението в здравната система става по-лошо.
17
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта се занимава само с интриги.Той пример за падение и позор за българското офицерство.
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Лекарите за да не са уважавани си има причина и тя е, че са много корумпирани и крадливи. В бездънната яма НЗОК колкото и пари да се изсипят все няма да стигат.
15
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Запад като кажеш, че си лекар и хората те гледат като Бог правят ти път и ти свалят шапка, тука никой не уважава лекарите. Според Фигурaнта всичко се свежда до пари салам и плюскане на тумбак. Не г-н Фигурант не сме алчни за пари и власт кариеристи като тебе Лекарите спасяват живот ти отнемаш животи не си позволявай да ни наричаш алчни за пари. Бягаме от Родината заради такива като тебе слуги на червената олигархия и номенклатура.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Драги медици,направете едно коремно за мотивация!
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, и медицината захвана.. Дано и там сполучи както във всичко, което подхвана :-)
12
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека работят в България после като се пенсионират внукът на Боко ще им подхвърли по 50 лева/25 евро.
11
3
 
22
 
! Отговори
радеви мъки преди 3 години
абе другарю фигурант , младите медици подобаващо ли бяха мотивирани , не напускаха ли България когато бсп беше на власт ? отново се изказваш неподготвен !
10
2
 
20
 
! Отговори
д-р Хаус преди 3 години
Д-р Радева, пардон д-р Радев, разбира от всичко.
9
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България може без простия милиционер Борисов, но той не може без България.
8
4
 
16
 
! Отговори
Това апокалиптично преди 3 години
прозрение на фигуранта има само една цел:да покаже на протестърите,че е жив и не спи,а мисли само за доброто на хората."Тука съм, с вас съм,срутвайте всичко,а после как ще строим отново,ще видим.Старите лицаса изтъркани,затова ще назнача служебен кабинет от нови.И тъй-катокандидатите са много,той ще има разширен състав-10 премиера,300министъра,1500 заместник-министъра-ето че ви намерих място на всички,които ме подкрепяте в трудната задача да разбия единството на нацията".
7
6
 
26
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Фигуранта сега стана и специалист по здравеопазване. И отново не пропуска шанса да хейти "Системата".
6
0
 
15
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
Хе-хе, давали половин заплата на начинаещ лекар и това ги карало да останат в България. Айде пак много политика и малко реализъм. И колко е тази заплата? Плюс това младите бягат не само и не основни заради заплатата, а заради общата среда за реализация на запад, заради условията на работа, заради техниката и технологиите и т. н.
5
6
 
30
 
! Отговори
Офф преди 3 години
Празни мисли и речи на един празен резидент. Защо това безполезно първеню подценява интелектът на българите и ни успява с тази фондация финансирана от неговите мафиоти. Импийчмънт веднага !!!
4
4
 
29
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 3 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например че грипът е опасен, че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва и не върши. Кому е нужен такъв безличен президент ?
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде сега, като дойдеш на власт, да те видим ти как ще решиш проблема, раппон. То отстрани и на думи винаги е лесно.
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой му пише речите на резидента?Само клишета и простотии-стожер, бягство и т.н..
1
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев, СКРИЙСЕБЕ!