Повечето смъртни случаи от вируса - заради пика на заразени преди месец

Проф. Габровски: Заболяването се променя, засяга повече млади
9
Повечето смъртни случаи от вируса - заради пика на заразени преди месец
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-вероятно по-високият дял на смъртните случаи от коронавирус в момента се дължи на пика на заразени, който имахме преди около месец и половина.

Това каза проф. Николай Габровски, заместник-директор на "Пирогов" и заместник-председател на Българския лекарски съюз пред БНР.

Още по темата
Той уточни, че болните на изкуствена белодробна вентилация в тежка фаза на болестта обикновено остават интубирани дълго време - обичайно между 4 и 6 седмици, затова и негативното развитие се наблюдава след по-дълъг период.

През последните дни наблюдаваме по-добро съотношение между броя на направените тестове и броя на положителните. За мен лично това е много важен индикатор и ако тази тенденция се запази, това ще бъде много благоприятно, посочи специалистът.

"Може би смъртните случаи, процентът на по-тежко протичащи става сравнително по-нисък. Същевременно обаче има една по-голяма група от млади хора, които са тежко засегнати. Заболяването се променя", отбеляза Николай Габровски.

Лекарите, които работят с най-тежките случаи, твърдят, че сега картината е различна от тази през март, април и май.

"Нормално е да има такава динамика. Този вирус се променя с разпространението си", допълни Габровски.

По думите му въпреки оптимистичните засега данни в навечерието на есенно-зимния сезон здравната система се готви за песимистичен вариант и за работа в по-тежки условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
redordead преди 3 години
до офф,кой те е спрял да си живееш живота бре, ***? да не са ти забранили да ходиш на барове или ресторанти или по хотели?
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами не е нормално, най-вероятно е поради липса на кадри в болниците и пълната анархия, която цари там, лекуват на парче, не се интересуват какво става по света с медицината, ниски заплати, умора, страх, мръсотия и некомпетентност!
5
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вкарат ли те в болница с тази диагноза могат да ексеперементират със всякакви видове лекарства без да ти искат разрешение.
4
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради туризма е,там е развъдника на вируса.
3
20
 
9
 
! Отговори
Превърнахме се в преди 3 години
Посмешището на Европа втори по смъртност и едни от първите по зараза видно по липсата на тестване. Да обясня. Открива се баща заразен и не се тества семейството му тоест още 4-5 нови потенциални заразени. Затова вадят по 7) на ден. ЛЪЖЦИ. Оставка на пидалчето Ангелов и всички над него!! За лъжците Кунчев и Кантарджиев съдия И прокурор!!!!
2
35
 
8
 
! Отговори
офф преди 3 години
Този и другите корона вируси не виреят в България. Българският ген е силен. Стига с чакането на Пикове и чувалите за трупове! Пускайте хората да си живеят живота, както е било векове наред!
1
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
убийците от ГРОБ, налагат смътоносни мерки !ОСТАВКА И ЗАТВОР!