Близнашки: Не е състоятелна тезата, че у нас има диктатура

Този протест няма кауза да жертва здравето и живота на хората, обясни той
2 сеп 2020 13:50, Петя Славова
183
Близнашки: Не е състоятелна тезата, че у нас има диктатура
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Несъстоятелна теза е, че в България има диктатура. Няма кой да го повярва", заяви експертът по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки в студиото на "България сутрин".

По думите му това е поредният протест, който наблюдава с интерес и си дава сметка, че е много важно какво мислят хората, които задават тон на протестите.

Още по темата

"Велико народно въстание - това са хиперболи. Въстанията са се случвали през 19 век. Не мисля, че този протест има такава кауза, за която хората биха жертвали здравето и живота си", категоричен е проф. Близнашки.

Той е на мнение, че такива процеси се случват и в Западна Европа, но ние се движим с голямо историческо закъснение и не намираме адекватните форми на протест. Според него липсват ясни искания, които да очертаят каузата на промяната.

"Каква смяна на модела? Моделът е парламентарна демокрация. Радев черпи енергия от скандиранията на неговото име. Това го опиянява, но трябва да си мери приказките, защото е държавен глава", коментира още проф. Близнашки пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че квалификациите на президента Радев нямат общо с истината и протестите в страната. Бившият служебен премиер подчерта, че конституциите се променят в преломни исторически моменти и в случая инициативата на Борисов е силен политически ход, за да пренасочи популистките прояви в друго русло.

"Предизвика всички останали да сложат на масата своите идеи. Да се отиде към рационален политически дебат. Защото крясъците може да бъдат изключителна заплаха, но не могат да произведат национални идеи", каза проф. Близнашки

Той смята, че от ГЕРБ са допуснали тактическа грешка с тръгването към промени в държавното устройство и изготвянето на изцяло нова Конституция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
17
 
! Отговори
Валя преди 3 години
Един приятел преди време ме убеждаваше, че Близнашки е почтен професионалист, изхождайки от опита си като студент по право в СУ. Още преди месец ми се извини човека. Добре се посмяхме на тогавашната ни младежка наивност.
81
6
 
12
 
! Отговори
Фред Флинтстоун преди 3 години
се гласи за експертното правителство, като правосъден министър, та да внесе своя проект за Конституция. Днес, той е писал словото на ДПС. Иска президента да се избира от Парламента, хай сектир от подлизурковци. Нямало диктатура, тезата е, че имаме мафиотска мека диктатура , откакто Борисов стана кмет, главен секретар и премиер. Обезличи парламентарната република, корумпира изпълнителната власт и рекетира бизнеса, позори и срами народа си. А за хамелеони, като този, никаква власт.
80
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо го лансират този продажен човечец. Не е ясно как е получил титла и дали въобще има нужен ценз, щом е около Бойко е натегач и неспособен сам да се пласира на пазара на труда. Това не е капацитет , който искаме да чуем и мнението му е интересно само и единствено за него , не за нас.Не го показвайте и не го лансирайте.
79
4
 
11
 
! Отговори
Иван Иванов преди 3 години
БлизАшки си ти *** продажна!!!
78
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това си е чистокръвна диктатура на Боце и сие, чийто гръб са депутатите от ГЕРБ и ОП в НС начело с Дариткова, и яростно защитавана от полиция и жандармерия. Ситуацията е като в последните дни на фаШисТката власт август-първите дни на септември 1944г. Както нагло се държи кЛиКата на ББ и на протеста на хората отговаря с палки и сълзотворен газ, нищо чудно сетне да има Народен съд... А Близнашки по поведение напълно съответства на името си. Много мазен екземпляр.
77
7
 
20
 
! Отговори
Сократис преди 3 години
Странно е да твърдиш, че в България няма диктатура!Странно е да твърдиш, че "квалификациите" на Президента нямат общо с истината! Още по-странно е, че този човек е Професор... Жалко!
76
7
 
21
 
! Отговори
Калинка преди 3 години
Гербаджийски сайт, вместо да отразявате протеста, слагате тоя на начална страница. Позор!
75
7
 
22
 
! Отговори
Батман преди 3 години
Това кюфте дърто да отиде Боко да му даде още 100лв.
74
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма диктатураима един вожд на който всички са длъжни да се кланят който не се кланя на вожда е ***-комунист. Който се кланя на вожда-слънце и му се кланя е хубав и красив комунист. А Радев той трябва да направи от всичкиподмазвачи и подлизурковци които да се кланят на диктатора Слънче Велик творец на вселената и хората да се обединят. Радев обаче не иска да е бухалка на вожда слънце и да прави от хората подлизурковци.
73
15
 
8
 
! Отговори
умрук преди 3 години
такъв улегнал човек ни е необходим, а не като умрука пенлив като шампанско
72
8
 
23
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Близнашки, ти си малоууумен, *** на лойковият ***.
71
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка 76Че нали започнахте пълзящата диктатура точно с акции срещу президента и народът се вдигна?Че нали овладяхте всички структури- държавни и обществени, назначавайки ваши верни другари?Че нали "оправяте" всички изборни резултати и си осигурявате 11 год. едно и също управление?Че нали издигнахте в култ една личност- аз, аз, аз,...Мислиш, че народът не различава признаците на диктатура ли?
70
9
 
17
 
! Отговори
Бай х преди 3 години
И тоя един продажник!
69
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ке падне!
68
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Чебурашкафигуранта щеше да бъде импийчнат и разследван за подбудителство към държавен преврат-----Не пиши глупости бе, клоун!Ако имаше подбудителство, те и сега могат да го разследват.
67
2
 
22
 
! Отговори
Пак ли? преди 3 години
Ей тоя Близнашки ни беше комсомолски секретар като студенти в юридическия. Беше голям натегач и силно си падаше да пише доноси. Много колеги изгоряха заради него. Гаден комунист си беше.
66
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 74Защо да работи за каузата България, след като е по- важно да работи за себе си и вожда си? Да работиш за вожда е по- доходоносно.
65
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя как е жив при толкова лой и маз ?
64
17
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Първо, ако имаше диктатура до днешните циркове пред НС изобщо нямаше да се стигне. Отровното трио щеше да е с ефективна присъда за организиране на безредици а фигуранта щеше да бъде импийчнат и разследван за подбудителство към държавен преврат. А бабикянчетата, които сега са се разпенили из форумите щяха да си траят и изобщо нямаше да влизат в Интернет.
63
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Близнашки, всички милиционерски закони и методи са ви от времето на Сталин, Дзержински, Вишински и всякакви диктаторски величия с имена, завършващи на "ски", т.е. съветски, от времето на чекистите и чл.58. И твърдиш, че нямало диктатура?!