Близнашки: Не е състоятелна тезата, че у нас има диктатура

Този протест няма кауза да жертва здравето и живота на хората, обясни той
2 сеп 2020 13:50, Петя Славова
183
Близнашки: Не е състоятелна тезата, че у нас има диктатура
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Несъстоятелна теза е, че в България има диктатура. Няма кой да го повярва", заяви експертът по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки в студиото на "България сутрин".

По думите му това е поредният протест, който наблюдава с интерес и си дава сметка, че е много важно какво мислят хората, които задават тон на протестите.

Още по темата

"Велико народно въстание - това са хиперболи. Въстанията са се случвали през 19 век. Не мисля, че този протест има такава кауза, за която хората биха жертвали здравето и живота си", категоричен е проф. Близнашки.

Той е на мнение, че такива процеси се случват и в Западна Европа, но ние се движим с голямо историческо закъснение и не намираме адекватните форми на протест. Според него липсват ясни искания, които да очертаят каузата на промяната.

"Каква смяна на модела? Моделът е парламентарна демокрация. Радев черпи енергия от скандиранията на неговото име. Това го опиянява, но трябва да си мери приказките, защото е държавен глава", коментира още проф. Близнашки пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че квалификациите на президента Радев нямат общо с истината и протестите в страната. Бившият служебен премиер подчерта, че конституциите се променят в преломни исторически моменти и в случая инициативата на Борисов е силен политически ход, за да пренасочи популистките прояви в друго русло.

"Предизвика всички останали да сложат на масата своите идеи. Да се отиде към рационален политически дебат. Защото крясъците може да бъдат изключителна заплаха, но не могат да произведат национални идеи", каза проф. Близнашки

Той смята, че от ГЕРБ са допуснали тактическа грешка с тръгването към промени в държавното устройство и изготвянето на изцяло нова Конституция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
17
 
! Отговори
До 57 преди 3 години
Хората го обиждат защото няма достойнство, учил е много, образован е спор няма. Въпроса ми е защот не използва тези натрупали знания да прави България по-добра, а ги използва за да ни ни лъже и заблуждава? И да България не е диктатура все още, но сме се засилили със 200 на там... Основите на диктатурата се поставят от няколко години и аз не мога да съм спокоен като виждам това.
61
2
 
21
 
! Отговори
exploded boiler IV преди 3 години
Toзи пак се гласи да е на софрата покрай еднокнижника. :(
60
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58 защото има заблудени хора , които гласуват за него Има принудени от страх да не си изгубят работатаРомските махали , които избраха Данчето и разбира се фалшивите гласове от торбичкатаТака печели батко ти
59
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До No comment 61Всички управляващи са БКП.
58
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изпитвам непоносимост към мазни хора.
57
2
 
22
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
На какво се надяваш Близашки? Да станеш отново служебен премиер ли? Няма да те огрее, ле.генджия с ле.генджия. Кой ти даде професорска титла незнам.
56
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ако имаше диктатура Фигуранта нямаше да се прави сега на президент, а щеше да се гуши под юргана с Деси и тя нямаше да е Радевица, а щеше да си е още с моминското име.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2014*
54
1
 
14
 
! Отговори
No comment преди 3 години
Тоя до 1990 е в БКП, 1990-1914 е в БСП. От 1914 до сега се води независим, но играе очевидно под наем в ГЕРБ.
53
3
 
16
 
! Отговори
SS преди 3 години
ами да, в България няма диктатура... има мутратура !Оня марионетен еднокнижник, дето тоа шоп.ар на снимката му се мазни, има акъл само за туй...герб е ПОЗОР за България!ОСТАВКА ! ОСТАВКА и ЗАТВОР !
52
2
 
13
 
! Отговори
Bob преди 3 години
Този инстромент за клизма не го ли е срам да се изказва по сериозни теми?
51
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като има диктатура защо има избори и все Бойко Борисов ги печели и пак ще спечели?
50
15
 
4
 
! Отговори
Срам преди 3 години
Българите стигнаха дъното, след като някакви ***, единствените възможности на които е да пуснат лаптопа, сенадпреварват да обиждат човек високообразован и доказал сев професията си.В България стана принцип да се плюят яростно хората, които сазнаещи, можещи и работят за усъвършенстването си и за просперитета несамо на себе си, но за много други, докато благовеят пред тъпите бездарници!
49
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диктатура няма, но прояви на червен Фашизъм има - окупация на кръстовища, бесилки по улиците, погребални ковчези, черни знамена с Черепа,... и Фигурант- интригант който иска цялата власт т.е. : Диктатура на червената русофилска Мафия.
48
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще кажа нещо очевидно. Нищо ново под слънцето, нищо, което вече не знаем. Универсална истина, която няма нужда да се казва. Или поне не би трябвало, ама ето ни днес тук.Момчето си отива, кабинетът на Борисов ще си подаде оставката това е напълно неизбежно. Ще се случи до края на деня или в следващите няколко дни. Ако не се случи, можем спокойно да приемем, че управляващите казват пред обществото, че ние вече не живеем в демократична република.Не искам да казвам това обаче. Искам да кажа, че това, което се случва в Триъгълника на властта днес го усещам като сън. Толкова е абсурдно и
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Състоятелно е да пререждаш обикновените граждани на опашка, сякаш са длъжни да ти отстъпват!
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като няма диктатура що си тръгнал да лижеш *** искал ли за награда да ти дадат някое постче, дето да крадеш и да си строиш подпорни стени. Искаш ама няма държавата не е баница да си я делите няколко мутри. Стягайте си по една жълта чантичка от Била и се гответе за Бай Ставри - строг но справедлив.
45
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е ясно,че няма диктатура,каква диктатура,измислици на триото *** като повод за анархия.Но се вижда ясно как Фигуранта неистово желае диктатура и мъст ,защото е предател и колкото повече е затънал ,толкова повече бърза да мине метър ,да махне гл.прокурор и да се сложи марионетка.Така ,че демокрацията е в сериозна опасност и бъдещето на народа след явната бруталност за президентска диктатура ,а около него ,копейковци ,дс - та,божковисти ,все *** *** и продажници.
44
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрънканици лъжливи, тъпотия, наглост, визия грозна и дебела , отдалеч му личи, че е гербаджия.
43
5
 
3
 
! Отговори
Хън мън преди 3 години
Да, тезата че има диктатура от едни и същи продажници не е състоятелна. Аман от ***!