Напрежението в новия политически сезон се очакваше!

Политолози коментират кой е виновен за безредиците на протеста
Обновена: 3 сеп 2020 22:55 | 3 сеп 2020 22:53, Веселина Йорданова
46

Новият политически сезон тръгна с гръм и трясък. Какъв обаче е изходът от кризата? Темата коментираха политолозите доц. Стойчо Стойчев и Слави Василев.

"Напрежението се очакваше. За съжаление, вчера видяхме грозно посегателство срещу органите на реда - те са бащи, съпрузи, синове. Те са там и за безопасността на протестиращите, не само да пазят институциите", заяви доц. Стойчев в ефира на "Денят ON AIR".

Слави Василев призна, че самият той е бил сред протестиращите.

"Огромна част от нас не споделят идеите за насилие. Хората не са там да мятат павета. Напрежението беше провокирано от малка група хора. Ескалацията е резултат от надменното отношение на управляващите към обществените процеси в страната. Виновни за насилието са управляващите. Тома Биков да каже, че не може да се говори за оставка на фона на това напрежение - това е абсурдно", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Стойчев пък изтъкна, че оставка може да се подаде единствено след легитимен граждански натиск.

"Никой не може да си ходи при натиск на запалянковци. Управляващите трябва да си тръгнат при действителен граждански натиск. Правителството предложи редица неща - експертен кабинет, има диалогичност. Към момента полицията проявява мекота в протестите - органите на реда се стремят максимално да се въздържат", категоричен бе експертът.

И двамата експерти изтъкнаха, че единственият логичен изход от ескалацията на протестите е оставката на кабинета.

"Единствената реалност е оставка на управляващите. Ако управляващите подадат оставка и се насрочат извънредни избори, тогава вече политическите формации ще действат по съвсем различен начин. В тази ситуация най-разумният ход на властта е оставката", подчерта доц. Стойчев. Василев допълни, че ако ГЕРБ не подадат оставка веднага, ситуацията от вчера може да се повтори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Кики преди 3 години
До 39 - Радев вече има опит с назначаването на служебен кабинет и се справи много добре. Не последва нищо от това което описваш. А при нивото ти на интелект, ще е глупаво ако някой ти плаща повече от 5 $. На месец...
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка и после ,какво.Другаря Радев да назначи цялата червена пасмина и да върне страната пак в изходно положение. Благодаря. Не ми се работи пак за пет долара и са има купони за хляб и бензин.Който иска комунизъм да отива в Русия,Куба или Северна Корея.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че полицайте бяха използвани, така е, но от ГЕРБ. Ползваха полицията, зада задържат властта, която не им се полага. Изправиха полицията, срещу все по-малкото честни, образовани и работещи хора в тая продадена държава. Хората, който плащат всичко от пенсии, заплати на депутати, министри и полиция. Оставка мутро.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3000 *** не са българския народ!Изчезвайте!Никаква оставка!
35
4
 
5
 
! Отговори
Да преди 3 години
До Анонимен 38Ако бяха "българския народ", досега правителството щеше да е свалено!Народа е решил да избира на редовни избори!
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този с бръснатата глава, кой го набеди за политолог?Това е несериозно...
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей този "велик" доцент Ст. Ст..... го помня от езиковата в Шумен,как се др*саше с ди*зепам и ходеше като безмоторен самолет...Остави го,че е жалък нар*оман, ама взел и акъл на хората да дава!
32
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите не са българския народ,те са утайката на обществото.Българския народ ще се произнесе на изборите
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯМА НАТИСК НА ОБЩЕСТВОТО,ИМА НАТИСК ОТ СТРАНА НА КРИМИНАЛНИ СТРУКТУРИ И ПЛАТЕНИ ОТ ОЛИГАРСИТЕ НЕУСПЕЛИ В ЖИВОТА ХОРА.С ТЕЗИ "ПРОТЕСТИРАЩИ "ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЕМЕ ПРОКУРАТУРАТА,НЕ НЯКОЙ ДА ПОДАВА ОСТАВКА.
30
4
 
4
 
! Отговори
Бай Коко преди 3 години
ГЕРБ постоянно говорят че хората трябва да бъдат чути а като им кажат ОСТАВКА се правят на глухи. Децата на бившата номенклатура са обучавани да са много нагли.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е Бойко?
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Абе бегай си у шкаВчето. Първо се научи да пишеш, после давай мнение. Добре ще е да се въведе образователен ценз за гласуване, да - но и с тест за грамотност преди допускане до урната.Че иначе дипломите много менте. Народа и с дипломи си е неграмотен.
27
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 29Аха, значи много ти е хубаво при създалото се положение да ходиш из София през барикади, да не знаеш дали няма да отнесеш някой тупаник рсзхождайки се на улицата, тъй ли?Това е България през 21-ви век, а не Ваймарската Република в началото на 20-ти!Това няма да спре докато Бойко не се махне!И полицаите признаха, че има сценарий на властта протестите да се окървавят - един час са им наредили да не правят нищо срещу нападателите!!!Къде се е скрил Гешев???
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербави подложки, Ще дойде и вашето време.. Ама засега какво да се занимаваме с едноклетъчни...
25
9
 
9
 
! Отговори
Нострадамус преди 3 години
*** барод са българите! И най-простите са на протеста. А бе не му ли виждате гьонсуратлъка на Радев!? Истинска мутра! Демагог и в червата. Такъв в една нормална, бяла държава отдавна да е останал само пенсията си и увехналата си любовница. НО ПОМНЕТЕ, ТОЙ МНОГО СКОРО ЩЕ ОПИТАНОВИЧОКА! Руснаците не обичят провалените агенти!
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя за нищо не става!
23
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на правителството в момента би била най лошия изход за България. Не виждам защо трябва да се разиграва целия този цирк само за да бъдат удовлетворени болните амбиции за власт на загубения ни президент. Тези протестиращи там не са българския народ.
22
3
 
11
 
! Отговори
Метлата преди 3 години
Този наркоман е политолог така ли? Като се напука на бело и лети над града и пее песни за просперитета. Марш обратно в наркокомуната.
21
13
 
11
 
! Отговори
К. К. преди 3 години
Оставка пред Божков не трябва да се подава. В никакъв случай!
20
8
 
14
 
! Отговори
V преди 3 години
гербавато психо отдавна не го бяха давали по тази ,,телевизия,, А иначе гермавите милиции нарочно пръскат с спрей бтв ,а на нова и пик им дали вип места . Има доста психари в герб но защо им се дава трибуна кото трябва да се отстранят от ченгеджийници и прокуратури ? На тоя единствен в София му пречеха хората от блокадите. Сигурно е по важен от всички вас !