БНБ подкрепи законодателните промени срещу солените банкомати

Народната банка излезе с позиция след призив на ВАП
4 сеп 2020 20:10, Нели Христова
9
БНБ подкрепи законодателните промени срещу солените банкомати
Снимка: Facebook

От Българската народна банка излязоха с позиция по повод призива на ВАП за нормативни промени заради сигналите за високи такси при обменния курс на банкоматите по Черноморието.

Вижте позицията на БНБ:

Във връзка с предложение на Върховната административна прокуратура до министъра на финансите и на управителя на Българската народна банка да преценят предпоставките за иницииране на нормативни промени, възможно извършване на организационни действия, вкл. и издаване на подзаконови нормативни актове или тяхното изменение, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от подобен характер, бихме искали да заявим следното:

Услугите по теглене на пари в брой чрез терминални устройства ATM, ако операторът не извършва други платежни услуги, попадат извън приложното поле на Закона за платежните услуги и платежните системи и на Директива (ЕС) 2015/2366 за платежните услуги във вътрешния пазар. Независимо от това, в тези случаи на клиента следва да се предоставя предварителна информация за всички такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, преди тегленето, както и след получаването на парите в наличност в края на операцията. Действащата национална и европейска правна рамка не налага ограничения за размера на таксите в тези случаи.

През 2019 г. от страна на Българската народна банка е извършена проверка, в резултат на която е установено, че изискванията за предварително уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, са изпълнени.

Българската народна банка е подкрепила извършването на законодателни промени, които да позволят въвеждане на ограничения на прилаганите обменни курсове при обмяна на валута, осъществявана на терминално устройство АТМ, сходни с правния режим при обмяна на валута в наличност, за което е уведомен министърът на финансите.

Бихме искали да подчертаем, че Българската народна банка няма право на законодателна инициатива и няма правомощия да регулира и администрира таксите и обменните курсове, прилагани при предоставяне на услуги по теглене на пари в брой чрез терминално устройство АТМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Централният курс на БНБ е фиксиран. Курс купува/продава на отделните институции може да си варира.
8
2
 
1
 
! Отговори
Банка Моше & Авр преди 3 години
Няма по сигурна и почтенна банка от нашата .
7
2
 
7
 
! Отговори
не пълнете гушите преди 3 години
на евреите - не си дръжте парите в евреиските банки и плащайте само кеш
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък мислех че все още важи валутния борд и обменния курс е фиксиран, ама явно от БНБ не мислят така.
5
1
 
7
 
! Отговори
Мммдаааа преди 3 години
То в Бг училище няма уроци по честност, добродетели, родолюбие, почтеност, има само математика, бизнес начинания, кариерно развитие и прочие " пазарни" уроци.
4
1
 
16
 
! Отговори
пасарела преди 3 години
Аман ,бе хора , защо се изродихме ? Защо всеки гледа да прецака другия ?Няма ли училище поне за младите да се учат на добродетели ? На честност ,на дадена дума ,на приятелство без изгода ??
3
2
 
6
 
! Отговори
мхмх преди 3 години
те самите го предложиха, оставка!
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бря ..до сега къде беше БНБ
1
1
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НАЙ-СМЕШНОТО Е , ЧЕ ТОВА Е ОБМЕН НА ЕВРО :D1 ЕВРО ГО КУПУВА БАНКОМАТА НА 1.74 ЛЕВА :D