Омбудсманът призова за разследване на полицейското насилие на протеста

Диана Ковачева получила множество сигнали от граждани
4 сеп 2020 19:07, Нели Христова
68
Омбудсманът призова за разследване на полицейското насилие на протеста
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, в която настоява за ефективно разследване на сигналите за упражнено полицейско насилие върху протестиращи граждани в центъра на София на 2 септември 2020 г., съобщават от институцията на обществения защитник.

Повод за препоръката са сигнали до Ковачева на граждани и неправителствени организации, в които се съдържа информация за сериозни нарушения на правата на задържани от полицията участници в протестите.

Омбудсманът настоява за отговори от вътрешния министър за причините, поради които адвокати на задържани лица не са били своевременно допуснати за среща с тях. Настоява и за предприемане на действия за преустановяване на практиката за поставянето на заплашителни послания на униформеното облекло на служителите на МВР.

На базата на конкретни сигнали до институцията, омбудсманът е разпоредил на дирекцията, която проверява местата за лишаване от свобода – Националният превантивен механизъм (НПМ), да извърши проверка във Второ РУ – СДВР, където са били задържани част от протестиращите, спрямо които се твърди, че не е спазена основна гаранция за защита – осигуряване на достъп до адвокат. Екипът на НПМ на място установява, че две от задържаните лица са декларирали, че желаят да бъдат посетени от избран от тях адвокат, но техните адвокати не са били допуснати своевременно, което е възпрепятствало правото им на защита.

„В книгата за задържаните лица не е отбелязано да е извършена такава среща, но по данни на служителите на 02 РУ – СДВР същите са посетени от адвокат няколко часа след задържането. В тази връзка е важно да отбележа, че правото на защита е основно човешко право и правозащитен стандарт, регламентиран в чл. 47 от Хартата на основните права на ЕС, чл.6 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, както и в националното законодателство. Съгласно чл. 74, ал. 2, т.6, б. б) от Закона за министерство на вътрешните работи задържаните лица имат право на адвокатска защита от момента на задържането. Ранният достъп до адвокат е важна процесуална гаранция за защита правата на задържаните лица и следва да бъде ефективно гарантирана от институциите“, категорична е Ковачева.

Тя акцентира и върху факта, че в медиите са разпространени и редица обезпокоителни кадри за насилие и неправомерна употреба на сила над демонстранти и журналисти, които категорично осъжда.

Омбудсманът обръща внимание и на новия министър на вътрешните работи, че е необходимо да се изследва дали е налице пропорционалност при използването на физическа сила и помощни средства от правоохранителните органи като основен принцип в международните актове, българското законодателство и практиката на Европейския съд за защита правата на човека в Страсбург.

„Съгласно този принцип употребената сила следва да е строго съответстваща на постигането на законната цел“, подчертава Диана Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
16
 
! Отговори
Абе преди 3 години
До Анонимен 36Само че това са само думи, не са бомби и павета нали. Думите не убиват, убиват паветата!!!
35
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обърнете се към д-р.Радеф
34
2
 
10
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
До АнонименКъде видя, че заставам на страната на терора, уважаеми?!...Точно това казвам, че терорът трябва да се прекратява в зародиш, а не да се оставя да се разрасне и да стане трудно управляем : трябва да смажеш глават на змията докато е малка!Защо полицаите, които само защитават закона да страдат лично от посегателствата на разни ***? Законът трябва да ги е подготвил така, че да не бъдат досегаеми, а камо ли наранени, А законът в случая са съответните органи, които трябва да ги подготвят
33
5
 
25
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
До Една българкаТова е твоето мнение, не краха на един самотен диктатор - първо, Бойко не е диктатор! Второ, зад него стоят повечето българи, така че никак не виждам как може да е самотен. И трето, няма крах на никой - просто БСП разкри мръсното си лице и мръсните си ръце....Не слушай буквално германците - те си имат своите предразсъдъци за нас без съмнение!
32
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До diana21Диди.... много си зле. Няма да оправдаеш бомбаджиите от площада колкото и да се пънеш.Ако един протестиращ те цапне по главата с паве - друга песен ще запееш, ама ако можеш. Та не си мисли, че си голямата работа като заставаш на страната на терора.
31
15
 
5
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
До Медиите в ЕСНе мисля, че трябва да се вярва в доброжеталното отношение на света към нас - той не веднъж е потъпквал нашите основни права - правото да имаме своя държава, правото на македонците да бъдат такива каквито са - българи, правото да имаме приятели, които ние искаме, опитвайки се да ни разделят с Русия...Те се страхуват от Русия и мразят и нас, без съмнение...Не всички германци, но кучетата там лаят бясно понякога...
30
4
 
27
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крака. Ако това беше полицейско насилие...... как ще определите поведениетоо на протестиращите. Ако там имаше нормални протестиращи...щяха да се оттеглят, а не да им осигуряват прикритие.... защото тарикатите атакуваха и като видеха зора се криеха между останалите....
29
4
 
17
 
! Отговори
Абе преди 3 години
До До абеНай-добре върви на психиатър да те освидетелства. Сигурно си бил един от тези дето хвърлят бомбите по полицаите.
28
6
 
23
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
До СилвияКакво е направил Бойко, да се нахвърляш така към него? НИЩО, разбира се, просто слушаш провокатори и повтаряш като папагал...А тези провокатори лъжат такива наивници защото искат да качат негодници във властта, негодници, които не могат да отидат там по честен начин..Е, ти какво искаш - да свалиш Бойко, да се качи на негово място БСП и Божков, които да съсипят отново страната и да станеш много по-зле отколкото си сега? Не мисля, че това е идеята ти, но явно нямаш навик да мислиш много
27
1
 
14
 
! Отговори
Абе преди 3 години
До diana21Само че говориш за престъпника в единствено число, когато е тълпа от престъпници става нещо съвсем друго. Освобождават им се задръжките защото знаят, че като са много трудно ще ги хванат и разпознаят. Ако е един и е сам самичък едва ли ще посмее да мята бомби и павета по полицията.
26
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А няма ли да иска разследване на 6ълrapoy6иеца радеф
25
3
 
9
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
До Анонимен 17Виж какво, безсмислено е да се заяждаш! Има много начини за обезвреждане на престъпници, които по никакъв начин не трябва да се подценяват, но полицаите трябва да осъзнават преди всичко, че те представляват закона, а нямат лични отношения с хората...Трябва много трейнинг, но те са чудесни и съм сигурна, че могат да се справят отлично с всички предизвикателства...
24
5
 
11
 
! Отговори
Демокрация преди 3 години
И тази разбира от закони,като баба ми Куна от с. Садовец. .....Не само полицаите са за разследване. Има и други виновници, *** како!
23
5
 
18
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Какви хора сте беОмбудсмани ,президенти някви измислени ***!За да защитаваш доказани престъпници които всички виждаме че злоупотребяват с толерантноста на полицията и очевидно се опитват да наранятида застрашат живота им дори,що за ,,хора,,може да бъдете???!!!Да изкарат полицаите виновни това беше върха на радев измисленият психар!!!
22
2
 
10
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
До до диана21Да, това е добре, което казваш, но този път на площада не беше така - полицаите стояха дълго време без никаква реакция на бимбичките, които хвърляха към тях - това не трябва да се допусне! Разбирам, че вероятно проблемът е бил да не ескалира агресията при евентуална намеса на полицията, но тази тяхна намеса е трябвало да стане много по-рано, или по друг начин - например, би могло да има цивилно облечени полицаи сред тълпата, които да следят за състоянието на нещата
21
2
 
24
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Значи хвърлянето на бомби, павета и какво ли още не по полицаите да не се разследва. Живеем в държавата на абсурдите. Навсякъде по света полицията действа много по-твърдо. Защо никой не обвинява германската полиция например за това, което направи преди няколко дни, а се обвинява българската полиция че си е свършила работата. Какво трябваше да правят, да оставят метежниците да нахлуят в парламента ли!?
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка европейска полиция щеше да смаже всички протестъри наред и чак след това да пита кой е хвърлял бомби.
19
2
 
18
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
Докато ***,от футболните агитки,не опитат струите на водните оръдия няма да мирясат!След такава среща,парите които им дават мутрите(които и да са те)ще им излязат на носа!
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сестра Галева си е намерила достойна заместничка!Власт не се пуска ей-така...
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сегашният омбудсман беше заместничка при Мая Манолова. И от заместник омбудсман стана омбудсман - подставено лице