Омбудсманът призова за разследване на полицейското насилие на протеста

Диана Ковачева получила множество сигнали от граждани
4 сеп 2020 19:07, Нели Христова
68
Омбудсманът призова за разследване на полицейското насилие на протеста
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, в която настоява за ефективно разследване на сигналите за упражнено полицейско насилие върху протестиращи граждани в центъра на София на 2 септември 2020 г., съобщават от институцията на обществения защитник.

Повод за препоръката са сигнали до Ковачева на граждани и неправителствени организации, в които се съдържа информация за сериозни нарушения на правата на задържани от полицията участници в протестите.

Омбудсманът настоява за отговори от вътрешния министър за причините, поради които адвокати на задържани лица не са били своевременно допуснати за среща с тях. Настоява и за предприемане на действия за преустановяване на практиката за поставянето на заплашителни послания на униформеното облекло на служителите на МВР.

На базата на конкретни сигнали до институцията, омбудсманът е разпоредил на дирекцията, която проверява местата за лишаване от свобода – Националният превантивен механизъм (НПМ), да извърши проверка във Второ РУ – СДВР, където са били задържани част от протестиращите, спрямо които се твърди, че не е спазена основна гаранция за защита – осигуряване на достъп до адвокат. Екипът на НПМ на място установява, че две от задържаните лица са декларирали, че желаят да бъдат посетени от избран от тях адвокат, но техните адвокати не са били допуснати своевременно, което е възпрепятствало правото им на защита.

„В книгата за задържаните лица не е отбелязано да е извършена такава среща, но по данни на служителите на 02 РУ – СДВР същите са посетени от адвокат няколко часа след задържането. В тази връзка е важно да отбележа, че правото на защита е основно човешко право и правозащитен стандарт, регламентиран в чл. 47 от Хартата на основните права на ЕС, чл.6 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, както и в националното законодателство. Съгласно чл. 74, ал. 2, т.6, б. б) от Закона за министерство на вътрешните работи задържаните лица имат право на адвокатска защита от момента на задържането. Ранният достъп до адвокат е важна процесуална гаранция за защита правата на задържаните лица и следва да бъде ефективно гарантирана от институциите“, категорична е Ковачева.

Тя акцентира и върху факта, че в медиите са разпространени и редица обезпокоителни кадри за насилие и неправомерна употреба на сила над демонстранти и журналисти, които категорично осъжда.

Омбудсманът обръща внимание и на новия министър на вътрешните работи, че е необходимо да се изследва дали е налице пропорционалност при използването на физическа сила и помощни средства от правоохранителните органи като основен принцип в международните актове, българското законодателство и практиката на Европейския съд за защита правата на човека в Страсбург.

„Съгласно този принцип употребената сила следва да е строго съответстваща на постигането на законната цел“, подчертава Диана Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цял час "мирните" протестъри защитаваха с присъствието си мятащите бомбички, а сега не били свързани. Превърнаха палатките в складове за пиратки и яйца, ама насилието не било организирано от Отровния Квартет
15
3
 
17
 
! Отговори
Избирателно преди 3 години
доста избирателно се отнася т.н. омбутсман към получаваните сигнали.Изобщо не се споменава за сигналите получени от граждани, недоволни от затварянето на кръстовищата.От шофьорите, които трябва да заобикалят. Но- те нямат право да се оплакват!
14
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диана21, по НК всеки полицай е наясно какво го чака, ако превиши права. Няма нужда от анализи и обучения.Всеки полицай знае закона. Как пък ГДБОП влиза в помещение с въоръжени и не стреля на месо, не рита повален и т.н.? Просто в случая с побоите на протеста са знаели, че изпълняват заповед да бият, а прокуратурата и шефовете няма да ги пипнат.
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде и заместничката на Мая Галева се намеси в атаката срещу МВР. Заедно с Радев ще превръщат дребнави забележки в световни проблеми. А нещо да каже за хулиганското поведение на протестърите?
12
2
 
7
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Още в момента, в който се забележат явни данни за подготвяне на егресия към тях или някой друг - тя трябва да бъде прекратена с недвусмислени адекватни мерки - спокойно и професионално, без драматизиране и обяснения, но и без преиграване и грубост...Въпрос на рутина и тренировка...Но иначе, нашата полиция се справя отлично като за начало...Просто повече тренировки - както физически, така и психологически за подход и отношение...Всеки, тряпбва да се информира за последиците от неподчинение ...
11
2
 
12
 
! Отговори
до диана21 преди 3 години
При всеки протест с агресивно настроена тълпа има подстрекатели коордениращи тълпата, те се определят лесно.Имено те са първата цел на полицията или жандармерията, следват най-агресивните (обикновено под алкохолно или наркотично въздействие).Без тях тълпата постепено се разпада или агресивноста й рязко спада и при нужда лесно се разпръсква.Жандармерията действа имено по този начин.(бивш Джандар)-)))
10
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полицаите имат точно определени правомощия и носят наказателна отговорност, ако ги нарушат. Неагресивен минаващ до теб, вдигнал ръце да се предаде, повален на земята и обезоръжен не се бият.За действия като на нашите- събарят ежещ се чернокож и после го бият(да, и убиват, като го задушават, докато скачат върху него), цял свят пламна. По думите на герберите тия американски полицаи са били в пълното право да бият и убият.Странно...
9
2
 
5
 
! Отговори
До диана21 преди 3 години
Леле, ти си била много умна...
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИмпийчмънт на Радев и пичмайч на Борисоф и гърбавите.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До diana21Разбира се - като цапнат полицая с тухла по главата трябва да иде, да се извини на Мутрата-вън и да го помоли да се самоарестува за нападение над полицай и да иде да се самозатвори в районното. Аз съм сигурен, че на мястото на полицая ти точно така би постъпила. Викни ме да гледам, моля те!
6
4
 
14
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Полицаите представляват закона в момента в който пристъпват към агресора, те трябва да владеят методи за да се справят с опити за физическо насилие върху тях или трябва да притежават инструменти за предпазване от агресия - такува като електрошок, например или лютив спрей. Престъпникът трябва да е наясно, че няма смисъл да се съпротивлява, няма начин да постигне нещо - той не трябва да се предизвиква с колебливи и несигурни действия или с излишна грубост и бруталност...
5
4
 
18
 
! Отговори
Омбудсбудалан преди 3 години
Защо Ковачевица гледа телевизиите и после пита, а не беше на мястото за да опита лично от тукмаците на "мирно протестиращите" с камъни и бомби в ръце? Да беше отишла на място за да препоръча колко точно и каква да бъде силата на полицаите - сигурно щаха да я послушат. Или вместо спрей трябваше да почерпят л*умпените с тортичка и да ги разцелуват? Можеше да предложи нещо, което тук ще се окачестви като призоваване към групово извършавене на действия характерни зат Содом и Гомора.
4
9
 
4
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Според мен, нашите полицаиимат какво да осъвършенстват - трябва да анализират всички ситуации от протестите, довели до агресивно поведение от една или друга страна, трябва да се открият слабите места в поведението на полицията в тези случаи, благодарение на които агресията не е била спряна преди тя да избухне, трябва полицаите ни да се тренират повече в отношение, подход към този, когото арестуват или който смятат за опасен - те трябва да съзнават, че не е нужно лично отношение да се демонстрира
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Хаджигенов и Радев казаха, че золумите са извършени от маймоните на някаква шпиц - команда. Веднага - разследване, да платят потрошките и - в панделата.Имат ги снимани всичките.
2
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая пък крава случайна, през устата на която говори Маноловата
1
12
 
23
 
! Отговори
LaoTzu преди 3 години
Защо не и насилието на гражданите върху полицаите?