Проф. Константинов: Машинно гласуване ще има, но в Европа няма

По време на пандемия носи и здравен риск, заяви той
Обновена: 4 сеп 2020 11:31 | 4 сеп 2020 11:03, Анисия Иванова
222

Нови изборни правила. Как ще гласуваме на следващия вот?

"Що се касае до машинното гласуване, отново искам да кажа, че такова нещо в Европа няма. Доколкото разбирам 2/3 от българите искат машинно гласуване, това го показват социологическите проучвания. Значи такова гласуване ще има. Машинно гласуват в Брюксел и една близка околност. Това е доста по-малко от 1% от населението. Това, което се предвижда за България, е правилно, а именно да се осигури възможност за машинно гласуване, така и за гласуване с хартиени бюлетини", каза експертът по изборно законодателство проф. Михаил Константинов за "България сутрин".

Той е наясно, че това създава проблеми, но по думите му в България има немалко брой хора, които не работят с компютри и няма да работят.

"Хората трябва да имат възможност да гласуват, както искат. Гласуването с touch screen рязко повишава медицинския риск в условия на пандемия. Последните 4,5 месеца ни учат, че след като пипаме дадени повърхности - трябва да си мием ръцете. Избирателната комисия не вижда вие какво правите с машината. Ако една машина дефектира в секцията, ако няма резервен вариант - много хора ще се откажат да гласуват", допълни проф. Константинов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че избирателната активност е 60%, което хич не е толкова малко.

"Гласуват между 3,5 - 3,8 млн. души, а в момента и малко повече, защото доста българи се върнаха заради пандемията. Даването на указания на избирателя е много деликатен проблем", категоричен е специалистът.

"Защо в Европа няма машини, а там, където имаше, ги махнаха В Холандия гласуваха само с машини, но вече са махнати, защото няма тайна на вота и 100% се манипулира вота", каза още математикът.

В Германия също забраниха машинното гласуване, а това са сред най-технологичните страни в Европа, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На президента и на БСП им е поръчано въвеждането на машинно гласуване за да могат изборите да се контролират отвън.
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навремето сценаристите на Слави измъдриха няколко глупости за безмисления си референдум и ние глупаците продължаваме да ги дъвчим.
198
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Константинооооооооооооооооооов, ама в европата нямат Бойко и ГЕРБ дето от един глас правят сто.
197
0
 
33
 
! Отговори
Има преди 3 години
Константинов, пак и ти пускаш фейк новини, като лойко.Белгия
196
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една комбинация от машина и хартия ще покаже лесно къде колко фалшиви гласове има - защото ще има лесен начин да се види разликата на статистиката между хартиени и машинни гласувания.-------Това пък е абсолютна глупост.
195
3
 
32
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Машинното гласуване е дъвка на бесепарите, които Бокаса удобно им остави да дъвчат. Реално машинното гласуване е изгъзица. Един часовник и вече можеш да сметнеш кой как е гласувал. Аз ще си гласувам по най-сигурния начин - с бумажка.
194
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антипатичен ми е щото се изказва почти винаги не по неговата тема социологията и математиката са коренно различни науки по ростата причина че едната е точна другата не....точна точна ама края на света не могат да го предскажат пък корона вируса да ..баси парадокса
193
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупостта е унищожителна, а не технологията на гласуване.Всички избирателни секции работят с много малък брой гласоподаватели по отношение на общия брой гласували. Протоколите се създават в комисията, от няколко члена от различни полит. сили, под погледа на наблюдатели, в няколко екземпляра. Колко протокола трябва да се подправят, за да се манипулира реалния краен резултат. Ексит пуловете с 10% извадка познават с над 90% точното отношение. Какви чували, каква манипулация? Много празни приказки
192
0
 
33
 
! Отговори
До 180 преди 3 години
Каква платформа да ти напишат сценаристи. То това не е да направиш сценарий за Краси Радков да се маймунджилъчи цяла вечер. А и мажоритарен вот пък е най-*** нещо за парламентарни избори. Винаги, ама винаги богатия, мутрата ще може да купи гласове и да си вкара хора. С мажоритарния вот с много по-малък паричен ресурс ще го направи. Партии трябват. Но не лидерски, а на база идеи, програма, и лица.
191
0
 
35
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Михале , професоре , не се прави на луд !Риск има и в плика , и в листа , и в химикалката , и в подписа на списъка и т.н., а на клавиша ползваш ръкавица и ....това е - Много по-безопасно е машинното гласуване!На Запад работят честни хора и правят честни избори , а с такива мишоци - мошенници ,като тебе , на копанка при бат им Бойко .....нищо не става!Ясно ти е тарикат нали , затвори я тая уста , само лъжи бълваш , професор!
190
1
 
36
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Защо този човек - Михайл , още е на Държавна Заплата ?Та той си е изживял годините и прави старчески глупости .
189
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Некви социолози и медии се пенят преди избори и накрая някой като Цв. Цв. подправя протоколите и ГЕРБ пак е на власт..
188
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професоре, в Европа няма такъв гарбидж като теб и такъв национален предател като тлъстия ти шеф.Всички плачете за затвора.
187
3
 
35
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
в Европа нема и много други неща,бе смахнат!..Например:-Няма Премиерин,който спи с пистолет под възглавницата,пачки евра и кюлчета злато в шкафчето си и НЯМА В ИСТОРИЯТА НА СВЕТА "премиерин",който да си позволи да нарича народа си "***,лош матрял,толупи",а най-верната си мажоретка да нарича "***"!!!..Не ти ли иде да се отстреляш,вехтарсмотан?!Направи нещо добро и за себе си-ооообеси се!
186
1
 
32
 
! Отговори
Машина преди 3 години
Кой смята по-точно - леля Пена като брои 1000 гласа или АТМ-а като брои 1000 банкноти. После... сумати протоколи са грешни на леля Пена.
185
3
 
33
 
! Отговори
Машина преди 3 години
Да предположим че хартиени избори струват по 10 лева на човек. Да предположим че избори с машини струват по 2 лева на човек и пестят чакането в залата на ЦИК и пилеенето на бюлетини от чувалите пред НДК. Вие като влезете да гласувате, колко лева искате да платите, 10 лева или 2 лева?
184
0
 
34
 
! Отговори
Машина преди 3 години
Ограничение на правата на хората ли е да им издават електронни билети и електронни винетки и да правят електронни справки и да си подават декларациите електронно? А какво става когато това е единствения вариант - нормалното естествено бъдеще?
183
0
 
32
 
! Отговори
Машина преди 3 години
Една комбинация от машина и хартия ще покаже лесно къде колко фалшиви гласове има - защото ще има лесен начин да се види разликата на статистиката между хартиени и машинни гласувания. Ако двете гласувания не са в синхрон като резултати или са компютърно неграмотни гласуващите с хартия или изборите са манипулирани. На тази база ще е по-лесно да се направят изводи за манипулациите на вота и как да се справим с тях.
182
3
 
33
 
! Отговори
Машина преди 3 години
Отивам до машината, натискам бутоните, излизам от стаичката, подписвам се че съм гласувал и си измивам ръцете с дезинфектант. Удома си мия ръцете, свалям дрехите пак си мия ръцете. Риска не е по-голям от колкото да взема хартия на която да се подпиша. Хора които не могат да боравят с компютър през 2020 - ако искат да не гласуват. Трябва да се елиминира хартиеното гласуване с времето, защото много лесно се добавят допълнителни бюлетини. При машинното също има риск - главно от управляващите.
181
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, бе точно в Холандия манипулират вота. Т'ва ще да е причината да махнат машините.