Над 250 000 българи тръгват на път за празниците

Опашки на ГКПП Кулата, нашенци чакат по 6 часа за влизане в Гърция
5 сеп 2020 09:46, Елка Василева
72
Над 250 000 българи тръгват на път за празниците
Снимка: архив, БГНЕС

Над четвърт милион българи ще потеглят на път през почивните дни около Съединението. Това съобщи за „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов. Очаква се най-много хора да се съберат в Пловдив.

Само 4000 от тях обаче ще пътуват с цел културен туризъм, броят им остава непроменен през последните години. По думите на Драганов много родители използват паметни дати като 3 март, 6 и 22 септември, за да възпитават своите деца. Именно те са сред най-честите посетители на честванията около празници, свързани с националната история. В средище на туристите покрай Деня на независимостта се превръща старата столица Велико Търново.

Към края на месеца също се очакват 280 000-290 000 пътувания, тъй като учебната година вече ще е започнала. Той посочи, че двете ключови септемврийски дати са свързани с родовата памет.

„Чужденци също ще пътуват у нас, но техните ваканции не са свързани със Съединението, а по-скоро с продължаващия летен сезон“, поясни експертът. Най-честите гости на страната продължават да са гражданите на съседните държави като Румъния, посещенията на туристи от Израел също скочиха след подновяването на чартърната програма до България.

Още по темата

Макар Съединението да е един от националните празници на България, около 30 000 българи смятат да го посрещнат в Гърция. Опашките на ГКПП Кулата бяха километрични, а нашенци чакаха по близо 6 часа, за да влязат в южната ни съседка.

Директорът на ИАОТ обаче подчерта, че тазгодишните пътувания на българи към Гърция са намалели с около две трети. Опашките пък се дължат на факта, че Кулата-Промахон остана единственият отворен за туристи пункт. Той подчерта, че всички, които ще посрещнат 6 септември на юг от България, пътуват между четири и пет пъти в годината в страната за останалите празници. Според Драганов подобни пътувания не могат да се нарекат „чист туризъм“, тъй като голям брой нашенци всъщност работят в Гърция.

Според допълнителни данни над 550 000 българи са избрали да почиват у нас пред това да прекарат лятото си в Гърция заради пандемията и високите цени на задължителните PCR тестове. Ваканцията в южната ни съседка излиза близо два или три пъти по-скъпо от тази у нас.

По отношение на почивките в страната Драганов обобщи, че имаме многомилионни пътешествия – средно над 1 млн. месечно са пътуванията на българи през месеците юли и август.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
До #45Ще се възползвам от благия Ви и мъдър съвет. Притеснява ме само да не получа букет от лихтенбергови цветя, ако мостът рухне, докато преминавам по него.
45
5
 
2
 
! Отговори
1-n преди 3 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРсептември на бг море е за пуловера бг море по принцип е за мазохисти
44
2
 
4
 
! Отговори
1-n преди 3 години
по магистралите построени от правителствата на Бойко Борисов ли ще се движат...само питам
43
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 3 години
Ама нали сте много бедни, бе....хахахахаха
42
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
А моето пътуване до лангерхансовите острови включени ли е в споменатите бройки?
41
0
 
8
 
! Отговори
Според Черепа преди 3 години
Е много ЯкУ да упраелвваш тълпите по телефонаАма телефона му се е прецакал - тълпите отидоха на море вместо на протеста му:)
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да тръгват да не се и връщат, после българина реве, че пари няма. Всеки прави каквото си иска и после защо много болни имало.
39
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
250 000 БЪЛГАРИ ОТИВАТ ДА СЕ КЕФЯТ.А 500 се "борят" щото българите нямали какво да ядат.Борят се, защото онези зад тях драпат за власт.
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 32Толкова сте смешни :) няма нужда да крадеш за живееш добра :) само малко акъл се иска и ръцете да не са ти наврени отзад.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ah, letete iskadroni...
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Bulgarite otivat na voenen turizam...:-)))...she hvarliat i atakuvat s evro valuta po maznia protivnik...:-)))
35
0
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Хотели правят прилични отстъпни за Септември !Досега бяха пълни, добрите на първа линия в градчето.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Bravo, posred bial den i camerite snimat...ah, kakav hubav chesten i otkrit protest...
33
2
 
10
 
! Отговори
торта СахАр преди 3 години
Дааааа, ''икономиката'' дърпна рЕзко при сегашният Началник, затова има опашки на ГКПП Кулата!
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 31 То краденето също си е работа. Едни "работят" и почиват, други лапат мухите. Починете си добре, защото като се върнете пак ще гризете павета.
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29Не, нормалните хора които вместо да реват и да чакат на някой са си заработили парите с които отиват на почивка :) докато вие църкате как "мафията" ви граби и ви е виновна за всичко ще ги гледате само по новините.
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28Това, че хората не искат ГЕРБ не значи че искат БСП бе :)) набийте си го в главите :) Триото направиха партия и вече 50 дена си правят ПР :)
29
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербаджиите отиват да харчат награбеното.
28
17
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
БСП ще спечели на изборите да знаете щото повече Герб няма да има
27
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е длъжен да подаде оставка, защото хората повече не искат мафията ГЕРБ-ДПС да изразходва и да харчи милиардите, които сме договорили с ЕС и от обществени поръчки, защото властта раздава благинки и мазнинки , само на чакалите на властта , като къщички за гости и други нагласени договори, ощетявайки всички български граждани, които нямат власт и нямат шуре-баджанак гербер или депесар,или агент и бивш комунист партиен секретар!Бойко тръгни и ти на път, отиди си с мир и не се завръщай!