Над 250 000 българи тръгват на път за празниците

Опашки на ГКПП Кулата, нашенци чакат по 6 часа за влизане в Гърция
5 сеп 2020 09:46, Елка Василева
72
Над 250 000 българи тръгват на път за празниците
Снимка: архив, БГНЕС

Над четвърт милион българи ще потеглят на път през почивните дни около Съединението. Това съобщи за „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов. Очаква се най-много хора да се съберат в Пловдив.

Само 4000 от тях обаче ще пътуват с цел културен туризъм, броят им остава непроменен през последните години. По думите на Драганов много родители използват паметни дати като 3 март, 6 и 22 септември, за да възпитават своите деца. Именно те са сред най-честите посетители на честванията около празници, свързани с националната история. В средище на туристите покрай Деня на независимостта се превръща старата столица Велико Търново.

Към края на месеца също се очакват 280 000-290 000 пътувания, тъй като учебната година вече ще е започнала. Той посочи, че двете ключови септемврийски дати са свързани с родовата памет.

„Чужденци също ще пътуват у нас, но техните ваканции не са свързани със Съединението, а по-скоро с продължаващия летен сезон“, поясни експертът. Най-честите гости на страната продължават да са гражданите на съседните държави като Румъния, посещенията на туристи от Израел също скочиха след подновяването на чартърната програма до България.

Още по темата

Макар Съединението да е един от националните празници на България, около 30 000 българи смятат да го посрещнат в Гърция. Опашките на ГКПП Кулата бяха километрични, а нашенци чакаха по близо 6 часа, за да влязат в южната ни съседка.

Директорът на ИАОТ обаче подчерта, че тазгодишните пътувания на българи към Гърция са намалели с около две трети. Опашките пък се дължат на факта, че Кулата-Промахон остана единственият отворен за туристи пункт. Той подчерта, че всички, които ще посрещнат 6 септември на юг от България, пътуват между четири и пет пъти в годината в страната за останалите празници. Според Драганов подобни пътувания не могат да се нарекат „чист туризъм“, тъй като голям брой нашенци всъщност работят в Гърция.

Според допълнителни данни над 550 000 българи са избрали да почиват у нас пред това да прекарат лятото си в Гърция заради пандемията и високите цени на задължителните PCR тестове. Ваканцията в южната ни съседка излиза близо два или три пъти по-скъпо от тази у нас.

По отношение на почивките в страната Драганов обобщи, че имаме многомилионни пътешествия – средно над 1 млн. месечно са пътуванията на българи през месеците юли и август.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
голям майтап... Тя 2020 си е празнична като цяло откъм почивни дни.... Ама няма как трябва да си спазваме ежедневните празници. Да не забравим да станем и патрЕоти за няколко дни - предимно в соц. мрежи.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев да блокира кръстовищата да не бягат от "протеста" !
4
0
 
14
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 3 години
Тиа 250.000 че си арчат парите другаде,оти у нас е много убаво...Направете си сметката какво губи икономиката и туризма в БГ
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа в беден и гладува затова ходи на почивки
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестират срещу правителството и гл. прокурор че ги гонят да почиват в гърция
1
1
 
16
 
! Отговори
Бум преди 3 години
На протест отиват явно!