Петър Стоянов: Съединението е най-успешната българска акция

Не са лесни аналогиите с днежния ден, коментира президентът
6 сеп 2020 16:30, Петя Славова
86
Петър Стоянов: Съединението е най-успешната българска акция
Снимка: БГНЕС

6-и септември е една от най-светлите и най-важните дати в новата българска история, а Съединението – вероятно най-успешната българска акция в най-новата ни история. Това каза пред БНР президентът Петър Стоянов.

"Актът на съединението е първото общо българско дело. Всички български граждани по онова време застават под знамето на Съединението. Нека си спомним, че дори по време на Априлското въстание не всички българи са били съгласни с избухването на въстанието. Обратно – в навечерието на Съединението българският народ е единен, както никога", посочи Петър Стоянов пред БНР.

Още по темата

Чрез една безкръвна революция, чрез един общонароден подем България увеличава своята територия от 63 на 96 хиляди квадратни километра, отбеляза още Стоянов. Това увеличаване на площта с акта на Съединението по думите му е повече, отколкото в резултат на следващите 4 войни, които водим.

Пловдивчани са били наясно – за да се обедини България, те е трябвало да дадат една болезнена жертва: правото да се наричат столичани, каза още Петър Стоянов. Преди Съединението цветът на българската интелигенция живее в Пловдив, след това обаче нещата коренно се променят, допълни той.

Не са лесни аналогиите с днешния ден. Тогава българската политическа класа е била съвсем наясно със своя национален идеал и не е имало никакво колебание, смята президентът Стоянов.

"В резултат на Съединението – Русия е против Съединението, българският народ за първи път разбира, че нашите национални интереси невинаги съвпадат с националните интереси на Русия, а това е геополитическо откритие. До Съединението в България не е позната думата русофоб, всички са русофили и това е съвсем естествено."

Съединението поставя този толкова важен въпрос, който не е решен и до днес – отношението на българското общество към Русия, изтъкна Петър Стоянов.

"Това отношение, особено през последните години, се люшка от крайно раболепие до крайно отрицание. И двата подхода говорят за известен комплекс.  Ние, българите, е крайно време да имаме едно ясно, сдържано и достойно отношение към Русия, в основата на което да стои осъзнатият български национален интерес."

Съединението е единствената изцяло успешна българска акция, никога повече ние не постигаме такова национално обединение и такъв категоричен успех, подчерта Петър Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
бре!..Цъфна и тоя!.....Я колко е наперен....Ше пукнеако ни са изтапани и той в светлините на прожекторите,които блестят особено силно в дни като днешния.....а че цяла година никаков га нема и не знаем в Щатите ли е,на Мадейра ли са опиня,..това за него нема значение.Девиза на тоя ,а и на ЦЯЛАТА "седесарска" свита е..-"ДА УЦЕЛИМ МОМЕНТА!"..С тоя девиз започнаха,него си прилагат и до сега...Очакваме и Корифея от "Лабараторията за управление на кризи"-Драгалевския мнгл ,и той да са изходи п
53
6
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До в грешка сиНормален човек не може да защитава националният предател Радев и превратаджиите.
52
1
 
3
 
! Отговори
из чезвайдокатсицял преди 3 години
Адвокатя на дяола,е тази сбирка на катрото
51
2
 
2
 
! Отговори
лигльо преди 3 години
И тоз е една фурнаджийска лопата,накъде задуха и той натам,Ганио рабта
50
8
 
3
 
! Отговори
И ТИ ЛИ ВИКТОРЕ! преди 3 години
ПЕТЪР СТОЯНОВ , ПО-ИЗВЕСТЕН КАТО ДС-АГЕНТ ВИКТОР Е МНОГО ЗАГРИЖЕН ЗА ОТНОШЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД КЪМ РУСИЯ. СПОРЕД НЕГО КРАЙНОТО ОТРИЧАНЕ НА РУСИЯ ОТ ВАСИЛ ЛЕВСКИ, ЗАХАРИ СТОЯНОВ И ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ ОТ ОНОВА ВРЕМЕ СА КОМПЛЕКСАРИ. АРЕ ЧУПКАТА БЕ!
49
10
 
3
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 3 години
Оставка на Борисов, само това може да обедини хората. Слушам по улиците, рабоното място, по заведенията, ХОРАТА СЕ КАРАТ. Делят се на ГЕРБ и всички останали. Аз такова разделение последно помня 1989, когато БКП си отиваше. Няма ли оставка нещата ще станат по-зле.
48
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен полицаите, които са държавни служители ме биха на площада преди 4 дни. Какъв празник бе ? Празнуват богопомазаните от ГЕРБ и близките до тях. Останалите настроение не вярвам да имат за празнуване.
47
3
 
6
 
! Отговори
в грешка си преди 3 години
До ЧебурашкаНе съм червен!И никога не съм бил!Просто съм нормален човек за разлика от теб!Защото ти си фанатик!На такива съм се нагледал по тошово време!И направо ми призлява от вас!Оказва се,че още ви има!И на всичкото отгоре и платени!Не си ми интересен,всичко добро!
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-успешната акция беше перестройката или тъй наречения преход, който затри 1/3 от населението на страната, за да забогатеят шепа хора. Нито една война не е успявала да направи това.
45
2
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
Добре че нашия обединител Радев не е бил съвременник на онези времена ,че щеше да опропасти съединението.
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При тоя беше голямото Костово разграбване, до такава степен, че самият Стоянов беше потресен и оттогава остана фразата "Иване, кажи си!". Ама Иван Костов нищо не каза, а отиде да си говори с теменужките в Драгалевци. И сега нещо подобно е ситуацията и Борисов трябва да се оттегли в Банкя да си говори с магнолиите!
43
4
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До БългаринСимпатизант на руската марионетка и национален предател Радев неа може да бъде българин а руски роб.
42
3
 
1
 
! Отговори
Край преди 3 години
Ааа до 37 Президена Стоянов нищо не откраднал НО изпрал парите на италианската мафия4000 на месецЕгати и бедната мафияНа 37 му свършиха храчките май
41
5
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До много клеветници,беЧервените винаги сте били клеветници. А сега като се събрахте с хранениците на Сорос лъжете и клеветите най-безогледно. Петър юдтоанов никога не е защитавал тезата за смяна на кирилицата с латиница.
40
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Премиера на Доган и Пеевски виновен за всичко в България последните три мандата!Премиера- престъпник Бойко Методиев Борисов
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чубурашку болен мозъко пал ли сам си пишеш?Нета слуша таз глава изобщо,вземи я отршжи най-накрая,хахахаххахахахахахахахахахаха
38
4
 
3
 
! Отговори
РМД преди 3 години
Най-успешната акция е приматизацията, когато коня беше президент, а *** премиер.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аааа
36
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2020 година обаче един "президент" успя да разедини нацията...
35
4
 
5
 
! Отговори
много клеветници,бе преди 3 години
До ЧебурашкаСигурно и Пасито го клеветят червените за "православие"?