Петър Стоянов: Съединението е най-успешната българска акция

Не са лесни аналогиите с днежния ден, коментира президентът
6 сеп 2020 16:30, Петя Славова
86
Петър Стоянов: Съединението е най-успешната българска акция
Снимка: БГНЕС

6-и септември е една от най-светлите и най-важните дати в новата българска история, а Съединението – вероятно най-успешната българска акция в най-новата ни история. Това каза пред БНР президентът Петър Стоянов.

"Актът на съединението е първото общо българско дело. Всички български граждани по онова време застават под знамето на Съединението. Нека си спомним, че дори по време на Априлското въстание не всички българи са били съгласни с избухването на въстанието. Обратно – в навечерието на Съединението българският народ е единен, както никога", посочи Петър Стоянов пред БНР.

Още по темата

Чрез една безкръвна революция, чрез един общонароден подем България увеличава своята територия от 63 на 96 хиляди квадратни километра, отбеляза още Стоянов. Това увеличаване на площта с акта на Съединението по думите му е повече, отколкото в резултат на следващите 4 войни, които водим.

Пловдивчани са били наясно – за да се обедини България, те е трябвало да дадат една болезнена жертва: правото да се наричат столичани, каза още Петър Стоянов. Преди Съединението цветът на българската интелигенция живее в Пловдив, след това обаче нещата коренно се променят, допълни той.

Не са лесни аналогиите с днешния ден. Тогава българската политическа класа е била съвсем наясно със своя национален идеал и не е имало никакво колебание, смята президентът Стоянов.

"В резултат на Съединението – Русия е против Съединението, българският народ за първи път разбира, че нашите национални интереси невинаги съвпадат с националните интереси на Русия, а това е геополитическо откритие. До Съединението в България не е позната думата русофоб, всички са русофили и това е съвсем естествено."

Съединението поставя този толкова важен въпрос, който не е решен и до днес – отношението на българското общество към Русия, изтъкна Петър Стоянов.

"Това отношение, особено през последните години, се люшка от крайно раболепие до крайно отрицание. И двата подхода говорят за известен комплекс.  Ние, българите, е крайно време да имаме едно ясно, сдържано и достойно отношение към Русия, в основата на което да стои осъзнатият български национален интерес."

Съединението е единствената изцяло успешна българска акция, никога повече ние не постигаме такова национално обединение и такъв категоричен успех, подчерта Петър Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Безкръвна? преди 3 години
Ако броим войната после,не съм сигурен ,че без кръв е станала работата.Може би има предвид ,че е било без вътрешно насилие,но то ако огромното мнозинство от хората са подкрепяли Съединението,кой кой да убива вътре в страна?
13
9
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... Не мога да разбера как при Сан Стефанския договор Русия ни дава толкова големи територии.... Ами като четеш единствено от учебниците писани от руски еничари никога няма да разбираш. Преди Русия да обяви война на Османската империя тя има договори с Австро-Унгария и Великобритания, че в случай на успех няма да има голяма държава на Балканите. Сан Стефанския договор е примирие между воюващите страни и Русия не ти е дала нищо. В Берлин се действа според договореното
12
5
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
И ти намаза яко от демокрацията ,Пешо...
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В подмандтната на Чичо Сам кензефна територия не празнувам никаква независимост, докато тука има и 1 американски войник Германия изгони американските окупатори.
10
7
 
7
 
! Отговори
Край преди 3 години
От малкото достойни български политициБлагодаря за умните думи г-президент
9
8
 
5
 
! Отговори
конят преди 3 години
от къде изпълзя и той?
8
6
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До 1,2,3,4Приятелчета, вие сте по-черногледи от фигуранта! Дайте го по-весело Черепа ви е обещал двоен надник за уикенда, ако Бабикян не ви го даде обадете го на чичо Васко от Дубай!
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера как при Сан Стефанския договор Русия ни дава толкова големи територии а Европа ни разпокъсва на Берлинския конгрес и изведнъж след това пречи на Съединенито
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На американците Китай им е виновен, на нас - Русия. Кога ще се спре да се търси проблема навън?
5
1
 
3
 
! Отговори
Да ли е така преди 3 години
Значи празникът не става за България, а за отношенито към руснаците? ))) Ако до тогава думата русофоб не беше позната, сега точно мога да кажа, кой е такъв.
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
празник е за боко тиквата и бандата му които ограбиха България, за хората едва ли е празник?
3
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
празните думи продължават... какво съеденение какви 5 лева.Този плазмодий и слуга на ФАЩ са не се обажда
2
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Охо, и ти ли изпълзя от нафталина, това без съмнение е най-продажният държавен глава, който България е имала след 89-та. А едно време толкова хора повярваха на него и на СДС, че ни очаква хубаво бъдеще... Ще гори в ада някой ден за това, което направи.
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв празник. За 11 години едни се оядоха а други обедняхме. Оставиха ни колкото да си купум една 15 годишна кола, цветен телевизор, веднъж в годината почивка на която да пръснем всички спестявания.