Защо Мария Спирова се подложи на експериментална ваксина срещу коронавирус?

Българката участва в клинични изпитания, ще получи двойна доза
Обновена: 7 сеп 2020 10:21 | 7 сеп 2020 10:03, Александър Попов
96

Мария Спирова стана доброволец на експериментална ваксина срещу Ковид-19 на Оксфордския университет. Пред Bulgaria ON AIR тя сподели, че такова решение се взима след сериозен размисъл и четене на много документация, тъй като изпитанието продължава цели 10 месеца.

"За мен беше важно да направим така, че светът да излезе от ограниченията колкото може по-бързо, преди те да нанесат сериозни поражения върху всички нас. И никога повече да не ни се налага да се връщане, поне заради този вирус, в състоянието на парализа. Работеща ваксина би била сигурен начин да избегнем втора "пролет 2020". Проучването може да се осъществи само върху хора, които не са преболедували коронавирус", разказа Мария Спирова в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Българката сподели, че пандемията й се е отразила тежко, но как се е решила на клиничния експеримент?

Оксфордският университет е отправил призив към хората да се запишат, а самата Мария е повикана да се включи във втората и третата фаза на изпитанието.

"Важно за ваксината е да е безопасна и да работи за възрастни хора. Всички доброволци трябва да бъдат клинично здрави и да не са били изложени на вируса. Голямото условие е да дадат съгласие и да са наясно, че във всеки един момент могат да го оттеглят. Няма задължение да остана до края на този научен експеримент", обясни Спирова.

Тя е попаднала в групата, която ще получи максималната двойна доза от експерименталната ваксина.

"Чрез нашата реакция учените ще се опитат да разберат дали ваксината има оптимална доза. Че не само се справям с вируса, но го убивам толкова качествено, че не го пренасям на други хора. За момента не е ясно дали ваксината може да постигне това. Половината от нас са контролна група, която получава лицензирана менингококова ваксина. Нито един от нас няма да знае до края на изпитанието коя ваксина е получил", разказа още Спирова.

За момента на Мария ѝ е поставена първата доза, а в средата на септември би трябвало да получи и втората доза от ваксината. Всяка седмица сама си прави PCR тест и го изпраща в лабораторията. Явява се и на прегледи, на които дава кръв за изследване.

"Имах висока температура 48 часа след поставянето на ваксината - около 38 градуса. След това тя отшумя. Не мога да кажа, че имам оплаквания. Не полагаме специални усилия да избегнем вируса, но не полагаме усилия и да се изпречим на пътя му", посочи тя.

"Експериментът проследява как за тези 10 месеца доброволците се справят с живота си. Смята се, че в рамките на 10 месеца повечето от нас в един момент ще срещнат вируса. През цялото време биваме следени за странични ефекти. Удовлетворението не е мое, то ще бъде на учените в лабораторията. Ако зависи от мен, смятам да остана до края на изпитанието", добави българката във Великобритания.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, защо не казват за колко пари се е записала?
62
1
 
2
 
! Отговори
Флин преди 3 години
Бъдете сигурни,че и клиничните изпитания с нашата овсъ ще бъдат успешни!Това ще прочетем след време за да може овцеподобната част от населението да си сложи ваксината с наслада.А овсътъ ще получи добри пари за пъкленото дело.А миналата седмица правителството на Борисов е поръчало няколко милиона ваксини за да не погине ни един,а да има живот вечен
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ля ляАма някой друг да ти я намери истината, а? А ние да си цъкаме у форума и да хейтим. Български еснафи и консуматорчета.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 67А ти знаеш ли какво означава "сенилен"? Що използваш думи, които не разбираш и са съвсем не намясто?
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простият отговор е защото е напълно сенилна.
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гадните англета пуснаха фейка, че Оксфордската повишава либидото.
57
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЗА ПО- МАЛКО ОТ 10 БОНА В ЕВРО НИКОЙ НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ СЪГЛАСИ ДА СЕ БОЦНЕ С ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ВАКСИНА ЩОТО АКО Е ДЕФЕКТНА МОЖЕ УВРЕЖДАНИЯТА ДА СА ТРАЙНИ ОСОБЕНО В МОЗЪКА
56
2
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПЛАЩАТ ПО НЯКОЛКО ХИЛЯДИ НА ДОБРОВОЛЕЦ!!!БЕЗ ПАРИ ТАЯ НЕ БИ СЕ БОЦНАЛА НО ПАРИТЕ И ТРЯБВАЛИ!!!
55
1
 
3
 
! Отговори
А ве преди 3 години
стана ли милионерка или след време си аут.Спомен от ковид игрите.
54
4
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
како - лошото е че няма да успееш с добротата която си тръгнала защото проявата се появява след години после.... няма да те гледат докторитеслед година и язък за парите които си взела и каузата която си се опитала! жалко че хората поддават а не търсят истината!аз съм чувал чее истината отваря всички врати! :)успех
53
5
 
11
 
! Отговори
митко преди 3 години
Няма семейство и е нещастна.Явно не е наред с кратуната.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** си е харесал Бойкикев за "царица" и след изборите Пинокио ще съставя списъка с дУпетати от "Давай, България" - та да я включи и нея.На миналите избори всички бивши българи козируваха на Сорос и Прок....иев и гласуваха по тяхна заповед за Бойкикевци и за Рада. Е, като се прочуе съвсем, нищо чудно да уреди и наша Мара.
51
6
 
10
 
! Отговори
доктор преди 3 години
До АнонименНЕ САМО ОПИТНА МИШКА Е ТЯ----ЧРЕЗ НЕЯ СОЗ --СОРОС ЩЕ СЕ ОПИТА ДА УБЕДИ ОСТАНАЛИТЕ ЖИВИ ДА СЕ--ВАКСИНИРАТ ТЪЙ КАТА ТЯ--ЩЕ ОСТАНЕ ЖИВА ДАКАЗАТЕЛСТВО ЗА НЕОБХОДИМОСТ ОТ --ВАКСИНАЦИЯ ---ПЪЛНА ЗАБЛУДА НЯЯМА ВАКСИНА СРЕЩУ ВИРУСНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ----МАНГЪРОВ И Е --ПРАВ ВИРУСИТЕ МУТИРАТ ПОСТОЯННО
50
6
 
13
 
! Отговори
hippihater преди 3 години
Защо не напишете истината - тази е *** жена - едно истерично хипи, което е готово да се запали само и само някой да й обърне внимание. Който се интересува, може да намери нейни публични изяви като координатор в костовистките партии - дсб, Да България.
49
8
 
5
 
! Отговори
Стрелец преди 3 години
повече такива да има !!!
48
5
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
за ваксината на рашките от сега е ясно че светиш поне месец кат крушка
47
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поне да има доблестта да си признае, че е станала опитна мишка за пари! Не да ми се представя като някаква форма на обществена жертвоготовност. Не ни пука , ако иска и да излезе на магистралата да заработва, ама нека не ни разправя врели некипели
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам, жива ли е още, че да ни каже?
45
2
 
10
 
! Отговори
бла,бла преди 3 години
Според мен Спирова е идеална за да се правят опити върху нея.
44
5
 
11
 
! Отговори
London преди 3 години
Няма пари, с които да си плаща сметките и разходите, и затова се е записала да бъде опитно зайче.Беше се кандидатирала за ЕВРОДЕПУТАТ като представител на "ДА БЪЛГАРИЯ" но не събра необходимите гласове.Мхого такива като НЕЯ се целят да се в парламент,европарламент т.е. такива с отъняли джобове.Та сега момата е стигнала съвсем до бедноста и се е включила.А бе хора, учете,работете то това политиката е междудругото и без него може да помагате в обществото, е НЕ е като да си вътре и да пълниш дж