Гебрев с искане към Борисов да се разследва "българския Новичок"

Разследването на отравянето на бизнесмена бе прекратено
8 сеп 2020 18:00, Нели Христова
60
Гебрев с искане към Борисов да се разследва "българския Новичок"
Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Емилиян Гебрев, собственик на оръжейната компания ЕМКО ООД, изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, с копие до президента Румен Радев и посланиците на държавите в ЕС, с искане случаят с отравянето му да бъде внесен в дискусиите по темата, които започват в ЕС и НАТО.

"Този въпрос трябва да се разглежда редом с "Навални" и "Скрипал" на предстоящия Съвет на ЕС", пише Гебрев. Той настоява в писмото си за още 5 неща.

- България незабавно официално да поиска техническо съдействие от ОЗХО.

- България незабавно да заяви съществуват ли в някаква форма остатъци от веществени доказателства, които биха помогнали за нов, по-задълбочен анализ на използваното в България бойно отровно вещество.

- Българските власти проактивно да се включат в съвместни действия с властите на Германия и Великобритания за общи усилия за разкриването на престъпленията.

- България да поиска официално от Русия съдействие по изясняване самоличността на установените обвиняеми по делото, както и на останалите, които се намират в процес на изясняване

- Българските власти да разрешат разследването на очерталите се възможни български съучастници, подбудители и поръчители на терористичния акт срещу нас.

"През последните дни в демократичния свят нараства всеобщо възмущение от отравянето на руския гражданин Алексей Навални. Германия, която го приюти и се бори за живота му вече официално заяви, че използваната отрова е от семейството "Новичок". С проблема незабавно се ангажира Световната Организация за забрана на химическото оръжие (ОЗХО). Европейският съюз и НАТО обсъждат политически отговор на това престъпно деяние, като не се изключват и санкции. С една дума, демократичният свят се изправи като един за да спаси живота и разкрие истината за отравянето на руски гражданин, извън своята територия", описва бизнесменът.

По думите му обаче в България има пълен контраст, тъй като "официално спря недовършеното разследване на т.нар. "български Новичок", извършено на наша територия още през 2015 г.".

"Спирането на разследването в България съвпадна със събитията около Навални случайно. То обаче е логично следствие от провежданата от българските власти вече месеци и години системна политика на забавяне, затрудняване и отклоняване в неверни посоки на разследването на "българския Новичок". Половинчатите резултати, които бяха шумно разгласявани от прокуратурата, станаха възможни единствено благодарение на паралелни външни разследвания и на световните медии. Някои от тези разследвания бяха отличени и с "Пулицър"", обяснява още Гебрев.

Според него - фактите, които илюстрират саботажа на разследването на "българския Новичок", са изобилни. Сред тях отказ от установяване на състава и произхода на отровата. България, въпреки, че е член на ОЗХО, продължава да отказва техническата помощ на тази организация. За разлика от Великобритания и сега Германия, се показва демонстративно нежелание за активна съвместна работа с нашите съюзници за разкриване на фактите и обстоятелствата. Има и отказ от отправяне на искане до руската страна за изясняване на самоличността и други факти около обвиняемите и другите установени лица, както и отказ от разследване на всякакви възможни връзки със събития и процеси в България, както и на възможни български поръчители, подбудители или съучастници.

Гебрев иска решението за спиране на разследването да се отмени, но и да се задълбочи на международно ниво.

През 2015 г. Емилиян Гебрев, сина му и Валентин Тахчиев бяха отровени, по-късно се повдигна въпросът дали това е станало с консумация на рукола, а после започна и разследване срещу трима руски граждани, което стана ясно обаче, че е прекратено.


60
Още от Общество
Helpbook: Скрити пътни знаци, блокирани контейнери, куче в беда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
Борисов та Борисов преди 2 седмици
Много неадекватни - Борисов да не е разследващ орган - има си прокуратура и следователи !
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отбранителната индустрия , а и търговия не трябва да се приватизират ! А държавните да се управляват и контролират строго, и непрекъснато от Съвета за Национална Сигурност, и Службите !
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гебрев, защо не искаш от Станишев и Гоце ? Или още те е страх от "Запалката" ?
53
2
 
2
 
! Отговори
АнатемаНаСулЮПаситто преди 2 седмици
Явно мачкащата машина на Хунтата го е погнала,за това се прави,че е лоялен към власта и отвреме на време и приглася,но без съществен резултат.
Щом е нарочен,много скоро ще му гушнат бизнеса и паричките,а той вероятно ще се поболее.Ще гушне букета,но не от "Новичок"-@.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не Борисов, а Станишев, Гоце и мо4ащия във фонтаните трябва да отговарят и да се разследват !
И то от международни институции !
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отравянето на Гебрев с новичок стана по времето на Станишев и Тройната ! Тогавашната власт не само, че не разследва, ами покри, прикри и замете всичко..... ...като един съучастник !? Дори смачка опитите за разследване ?! Защо към тях няма въпроси ? А би трябвало и следствие !
50
1
 
1
 
! Отговори
ГЕБРЕВ Е МНОГО ПРАВ! преди 2 седмици
САМО ЧЕ РАЗСЛЕДВАНЕТО ПО НЕГОВИЯ СЛУЧАЙ ЩЕ СТАНЕ ВЪЗМОЖНО ЕДВА СЛЕД БИТКАТА ПРИ АРМАГЕДОН...
49
6
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 2 седмици
ТВ показа боеприпасите на ИДИЛ, с марка БеГе. Този мушморок заедно с бившия ВМ от времето на "Арабската пролет" кога ще ги разследват и осъдят за доставки на оръжие и обучение на терористични групи?
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-голямата шашма в новата история на България: прокремълски бандити са завзели властта чрез прозападна фалшива фасада и вече над 11 години пропиляват европейската енергия на обществото.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това да трепери хора с БОВ- во требва да си много престъпна " държава"
46
0
 
1
 
! Отговори
Мислех, че преди 2 седмици
Рукола е руска кола.
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А Русия не я харесваш заради сбърканата си полова ориентация и отношението на руснаците и българите към такива като теб -цъфтящи и крещящи педдеруги.
44
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А русия не я харесваш заради сбърканата си полова ориентация и отношението на руснаците и бъкгарите към такива като теб -цъфтящи и крещящи
43
5
 
8
 
! Отговори
За педала от форчан преди 2 седмици
На този му взеха лиценза когато американските митнически власти задържаха кораб с боеприпаси за Никарагуа. Сега явно гузен негонен бяга им се слага по всякакъв начин с разни зле съчинени пиеси. Такива са за бой и разстрел, мен ме е срам че този е жив въобще.
42
9
 
7
 
! Отговори
България над всичко преди 2 седмици
Моралното падение на родните русофили-предатели удари дъното. Български гражданин е подмолно атакуван на наша територия от враждебна на България сила, но вместо да заклейми този подъл акт българският русофилиат продължава да налива вода в мелницата на Кремъл.
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оня русофоб на хапчета от форчана наблъскал пак коментари, как му и личи, играе го хитлер мишока в коментари гого коко доко цял ден дриска се пише по различен начин и мисли че не е явен. За психиатрия си ти малоумчо.
40
4
 
4
 
! Отговори
... преди 2 седмици
А дали Иран чрез хизбула не удари автобуса в Бургас за да предупреди едни такива "хубавец като този какво ще се случва ако не прекратят доставките си за Саудитска арабия - бунтовниците в Сирия ? За един приятел питам ...
39
8
 
6
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 2 седмици
Надявам се правителството да има готов план за въдворяване на 300-те хиляди руснака по Черноморието в трудови колонии при един евентуален конфликт между НАТО и Русия. Така хем ще ги държим под око, хем сами ще си заработват хляба и салама. Няма да ги храним ние тези търтеи, да работят!
38
3
 
11
 
! Отговори
В. Узунов преди 2 седмици
Че тоя ага го гледам е с единият крак в гроба. За кво да хабят Новичок. За мишки отрова или с мухозол да му бяха пръснали и беше пътник.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 34

Бе тоя дъртак не е чак необикновен човек. Всички са обикновени хора. Но много са ненормални и се смятат за нещо повече от обикновени хора. Необикновени хора няма. Всички плюскат и с..ат и след време се гътат. Важно е кой каква душа носи.