Гебрев с искане към Борисов да се разследва "българския Новичок"

Разследването на отравянето на бизнесмена бе прекратено
8 сеп 2020 18:00, Нели Христова
60
Гебрев с искане към Борисов да се разследва "българския Новичок"
Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Емилиян Гебрев, собственик на оръжейната компания ЕМКО ООД, изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, с копие до президента Румен Радев и посланиците на държавите в ЕС, с искане случаят с отравянето му да бъде внесен в дискусиите по темата, които започват в ЕС и НАТО.

"Този въпрос трябва да се разглежда редом с "Навални" и "Скрипал" на предстоящия Съвет на ЕС", пише Гебрев. Той настоява в писмото си за още 5 неща.

- България незабавно официално да поиска техническо съдействие от ОЗХО.

- България незабавно да заяви съществуват ли в някаква форма остатъци от веществени доказателства, които биха помогнали за нов, по-задълбочен анализ на използваното в България бойно отровно вещество.

- Българските власти проактивно да се включат в съвместни действия с властите на Германия и Великобритания за общи усилия за разкриването на престъпленията.

- България да поиска официално от Русия съдействие по изясняване самоличността на установените обвиняеми по делото, както и на останалите, които се намират в процес на изясняване

- Българските власти да разрешат разследването на очерталите се възможни български съучастници, подбудители и поръчители на терористичния акт срещу нас.

"През последните дни в демократичния свят нараства всеобщо възмущение от отравянето на руския гражданин Алексей Навални. Германия, която го приюти и се бори за живота му вече официално заяви, че използваната отрова е от семейството "Новичок". С проблема незабавно се ангажира Световната Организация за забрана на химическото оръжие (ОЗХО). Европейският съюз и НАТО обсъждат политически отговор на това престъпно деяние, като не се изключват и санкции. С една дума, демократичният свят се изправи като един за да спаси живота и разкрие истината за отравянето на руски гражданин, извън своята територия", описва бизнесменът.

По думите му обаче в България има пълен контраст, тъй като "официално спря недовършеното разследване на т.нар. "български Новичок", извършено на наша територия още през 2015 г.".

"Спирането на разследването в България съвпадна със събитията около Навални случайно. То обаче е логично следствие от провежданата от българските власти вече месеци и години системна политика на забавяне, затрудняване и отклоняване в неверни посоки на разследването на "българския Новичок". Половинчатите резултати, които бяха шумно разгласявани от прокуратурата, станаха възможни единствено благодарение на паралелни външни разследвания и на световните медии. Някои от тези разследвания бяха отличени и с "Пулицър"", обяснява още Гебрев.

Според него - фактите, които илюстрират саботажа на разследването на "българския Новичок", са изобилни. Сред тях отказ от установяване на състава и произхода на отровата. България, въпреки, че е член на ОЗХО, продължава да отказва техническата помощ на тази организация. За разлика от Великобритания и сега Германия, се показва демонстративно нежелание за активна съвместна работа с нашите съюзници за разкриване на фактите и обстоятелствата. Има и отказ от отправяне на искане до руската страна за изясняване на самоличността и други факти около обвиняемите и другите установени лица, както и отказ от разследване на всякакви възможни връзки със събития и процеси в България, както и на възможни български поръчители, подбудители или съучастници.

Гебрев иска решението за спиране на разследването да се отмени, но и да се задълбочи на международно ниво.

През 2015 г. Емилиян Гебрев, сина му и Валентин Тахчиев бяха отровени, по-късно се повдигна въпросът дали това е станало с консумация на рукола, а после започна и разследване срещу трима руски граждани, което стана ясно обаче, че е прекратено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А'ре стоя с тоя Гебрев. Дърт ДС служител къпещ се в пари и власт.Обикновения човек е важен!
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато Шиши и Лойко въртят руски пари никакво разследване няма да има по този случай.
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този му взеха лиценза когато американските митнически власти задържаха кораб с боеприпаси за Никарагуа. Сега явно гузен негонен бяга им се слага по всякакъв начин с разни зле съчинени пиеси. Такива са за бой и разстрел, мен ме е срам че този е жив въобще.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя май зорлем се натиска да го почерпят с оригинала.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
щом е жив значи не е отровен
25
2
 
4
 
! Отговори
Гешев преди 3 години
Имам по важна работа! На една баба от село Горно Нанадолнище са и откраднали една кокошка.
24
10
 
4
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 3 години
Бойко бъди мъж, защити интересите на държавата! Не се оставяй едно кремълскоЖуже да се подиграва с България. Какво като знае бойни изкуства? Изиграваш му една агнешка главичка между очите и след това го почваш с 3-метровия кол.
23
2
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Мене умишлено ме отровиха с развален салам от супера!Два дена дри,ckaх като за последно!Да пиша ли писмо до Борисов,Радев,Гешев,Цацаров,ООН,ЕС,Европейския съд по правата на човека,Макарон,Меркел,Тръмп и т.н. се чудя!
22
4
 
2
 
! Отговори
Цацаров преди 3 години
Ние правихме разследване. От нитрати те в руколата е. Такива са възможностите на българските служби и Прокуратура! Затова ни плащате данъкоплатците по близо 1 млрд годишно. За да потулваме и дънките на руските разведки.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гебрев да каже къде и за кого изнася оръжията си.......................защото имам данни, че ги изнася за терористите от ИДИЛ (ДАЕШ)........Ислямска Държава и други терористични организации!!!Това трябва да разследва прокуратурата!!!
20
3
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Борисов е слуга на Путин. Никога няма да разреши. А дори да разреши, Гешев е слуга на друг слуга на Путин - Доган, така че това в разследване е обречено. Целта е да се съсипе българската военна промишленост и да се освободи място за руснаците. Да живее българо-съветската дружба!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малката *** да разследва голямата Северноазиатска ***!? Др. Борисов ще се извини коренопреклонно пред най-голямото джудже в света-Лилипутин. Тежки зависимости има Методиевич към Кровавъьй Карлик.....
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е...............нали е имало разследване,но е било прекратено поради липса на доказателства.................какво още иска тая гадина Гебрев???
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навални е един предател на родината си - Русия.............освен това няма кой да се занимава да го трови, тоя няма шанс на изборите с/у Путин...........да вземе максимум 2 или 3 %!!
16
3
 
8
 
! Отговори
dmx преди 3 години
Няма да е зле да се разследва и оръжейната приватизация на Гебрев.
15
4
 
6
 
! Отговори
о.з. Генерал Колев преди 3 години
Всеки ден по няколко наемника от Вагнер биват изпратени на оня свят с помощта на нашите оръжия. Гебрев и оръжейната ни индустрия като цяло са трън в очите на московците.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е велика сила. Крим е руски завинаги, свикнаха ли западните лицемери и слугите им в България????
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяла жабата, че Навални получил панкреатит, и тя подала чиния със салата рукола за изследване.Руколата не увяхна ли вече?
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Великобритания е най-голямият враг на България............заедно с Франция............тоя иска помощ от ингелизите............те ясно ще кажат, че Русия е виновна................но доказателства нямат , както винаги..............само празни приказки!!!
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търговец на оръжия иска мир по света и забрана на оръжията.